Dzūkų žinios

Ausma Miškinienė: „Biudžete skirsime daugiau pinigų toms sritims, dėl kurių skundų iš gyventojų sulaukiame daugiausia“

Dalintis:
Lazdijų rajono savivaldybės merė Ausma Miškinienė.

Svarbiausias kiekvienos savivaldybės dokumentas – metų biudžetas, pagal kurį toliau vyksta visas gyvenimas savivaldybėse. Lazdijų savivaldybė neseniai visuomenei pristatė rajono savivaldybės 2021 metų biudžeto projektą, kurį turės patvirtinti rajono taryba. Šių metų biudžetas – beveik 30 mln. eurų.
Kas slepiasi po šiais skaičiais, kam siūloma biudžete teikti prioritetus, kaip pandemija atsilieps rajono ekonomikai – šiuos ir kitus klausimus apie būsimąjį biudžetą „Dzūkų žinios“ pateikė Lazdijų rajono savivaldybės merei Ausmai Miškinienei.

– Gerbiamoji, mere, kuo šių metų biudžetas skirsis nuo praėjusių metų biudžeto? Apibūdinkite jį bendrais bruožais.
– Visų pirma šių metų savivaldybės biudžetas, tikiuosi, bus didesnis nei 2020 metais. Šiais metais teikiamas tvirtinti bus 29,8 mln. eurų biudžetas. Siūloma didinti finansavimą visų investicinių projektų įgyvendinimui, taip pat toms sritims, dėl kurių skundų iš gyventojų sulaukiame daugiausiai: kelių, apšvietimo, vandentvarkos infrastruktūros gerinimui, sveikatos priežiūros paslaugų kokybės gerinimui, nedarbo problemų kompleksiniam sprendimui. Taip pat didės finansavimas priemonių, skirtų vaikų ir jaunimo iniciatyvų bei užimtumo skatinimui. Planuojama, kad didžiausia savivaldybės biudžeto dalis bus skirta švietimo ir sporto plėtojimo programai (32 proc.). Reikšminga biudžeto dalis numatyta infrastruktūros, teritorijų planavimo ir aplinkos kokybės gerinimo (18 proc.), investicijų (17 proc.) ir socialinės apsaugos plėtojimo, skurdo bei socialinės atskirties mažinimo (12 proc.) programoms.

– Kaip biudžete atsispindės pandemijos sukeltos ekonominės ir socialinės pasekmės?
– Savivaldybės biudžete yra numatyta nemažai priemonių, kurios padės tiek verslui, tiek gyventojams sumažinti pandemijos sukeltas pasekmes: bus teikiama finansinė parama smulkaus ir vidutinio verslo subjektams, vykdoma užimtumo didinimo programa, vien piniginės socialinės paramos teikimui savivaldybės nepasiturintiems gyventojams yra numatyta 1,6 mln. eurų. Lyginant su praėjusiais metais, daugiau pinigų planuojama skirti ir didelio populiarumo sulaukusiai moksleivių ir studentų užimtumo didinimo programai. Didės ir jaunimo politikos įgyvendinimui skirtų priemonių biudžetas. Taip pat ketiname ir toliau sėkmingai dalyvauti projektinėse veiklose ir taip gauti papildomų investicijų svarbių projektų įgyvendinimui. Siekiame, kad rajono gyventojai, bendruomenės, smulkaus ir vidutinio verslo atstovai taip pat aktyviai rengtų ir teiktų paraiškas pagal Lietuvos kaimo plėtros programos ir pagal kitų programų priemones. Šioje srityje vis dar neišnaudojamos visos galimybės. Dėl to dar daugiau dėmesio bei išteklių skirsime teikiamų viešųjų paslaugų kokybės gerinimui, gyventojų, bendruomenių, smulkaus ir vidutinio verslo subjektų konsultavimui.

– Kaip, planuojant biudžeto pajamas, įvertintas galimas GPM (gyventojų pajamų mokesčio) nesurinkimas?
– Rizikos, kad nesurinksime planuojamo gyventojų pajamų mokesčio ir kitų biudžeto pajamų, yra visada. Šiais metais, kuomet greta visų įsisenėjusių iššūkių dar kovojame su pandemija, ši rizika tikrai ne mažesnė. Vis dėlto tikimės, kad naujai darbą pradėjusi Lietuvos Respublikos Vyriausybė, taip pat, kaip ir dirbusi prieš tai, prioritetu laikys regionus ir juose gyvenančius žmones, plėtojamus verslus ir vykdys savus pažadus bei įsipareigojimus. Gerųjų pavyzdžių jau turime, pvz. 2020 m., kuomet gyventojų pajamų mokesčio planas buvo neįvykdytas 640 tūkst. eurų, valstybė suteikė savivaldybei trumpalaikę paskolą, kurios grąžinimas turėtų būti kompensuotas. Tikimės, kad ir 2021 m., jeigu nebus vykdomas gyventojų pajamų mokesčio planas, bus galima gauti tokią paskolą, kad būtų užtikrintas įsipareigojimų vykdymas laiku.

– Kokioms sritims bus skirta daugiau lėšų, o kurioms – mažiau?
– Atsakinėdama į pirmą klausimą paminėjau, kad daugiau lėšų bus skirta toms sritims, dėl kurių gyventojai skundžiasi dažniausiai: kelių ir kiemų tvarkymui, apšvietimui, vandens kokybės, vandentvarkos infrastruktūros gerinimui, jaunimo iniciatyvoms ir visų amžiaus grupių užimtumo didinimui, visų mūsų sveikata besirūpinantiems medikams bei jų darbo sąlygų gerinimui. Kitoms sritims stengsimės išlaikyti daugiau mažiau tokį patį finansavimo lygį, kaip ir praėjusiais metais. Ieškosime papildomų finansavimo galimybių metų eigoje.

Reikšminga biudžeto dalis numatyta infrastruktūros, teritorijų planavimo ir aplinkos kokybės gerinimui (18 proc.).

– Ar biudžete numatyta išlaidų naujiems projektams, prisidėjimui prie ES, LR valstybės ir kitų institucijų finansuojamų projektų?
– Žinoma. Lazdijuose įgyvendinama daug jau finansavimą gavusių projektų, dėl kurių savivaldybės biudžetas pasipildys ne vienu milijonu eurų. Projektai apima skirtingas sritis: tai ir jaunimo verslumo skatinimas, ir kuriami pasienio turizmo maršrutai, ir atnaujinama bei šeimoms pritaikoma turizmo infrastruktūra, ir integralios pagalbos teikimas. Viską išvardinti sunku, bet visa tai jungia pagrindinė žinia – projektai atneš neabejotiną ir realią naudą Lazdijų krašto žmonėms, o savivaldybės šių metų biudžete projektų bei gyventojų iniciatyvų finansavimui siūloma skirti 3,1 mln. eurų. Labai tikiuosi, kad tokiam siūlymui savivaldybės taryba pritars.

– Kaip biudžeto pokyčiai atsilieps lazdijiečių gyvenimui?
– Kadangi reikšminga biudžeto dalis numatyta infrastruktūros ir aplinkos kokybės gerinimui bei investicijoms, neabejoju, kad Lazdijų krašto žmonės pajus planuojamus biudžeto pokyčius. Gal tai bus naujai nutiestas kelias, išasfaltuota automobilių stovėjimo aikštelė, pagerėjusi vandentiekio infrastruktūra ar gatvių apšvietimas. Ne mažiau laukiamos ir naujos erdvės laisvalaikiui bei sportui, ateinančios investicijos, kurios kurs darbo vietas privataus verslo mūsų rajone pradėtose naujose ar plėtojamose veiklose. Šioje srityje džiugių žinių taip pat yra, kad tik pandemija „nepakištų kojos“.

– Ačiū už Jūsų atsakymus.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: