Dzūkų žinios

Gamtos stichija tapo rimtu išbandymu ir seniūnams, ir žmonių santykiams

Dalintis:
„Nuoširdžiai jums dėkoju už pagalbą. Jei ne jūs, ko gero, dar ilgai būtume buvę be elektros. Jūs mus išgelbėjote“, — dėkojo Antanas.

Praėjusią savaitę dalis Lietuvos pateko į iki šiol nepatirtus sniego gniaužtus. Keliai pasidengė beveik pusmetrio storio sniego sluoksniu. Neatlaikę sniego svorio, lūžo medžiai, nutraukdami elektros laidus ir palikdami žmones be elektros. Kai kurių atokesnių kaimų ir vienkiemių sodybos buvo atkirstos nuo likusio pasaulio. Tokia ribinė situacija tapo tikru išbandymu vietos valdžiai ir apnuogino kaimynų santykius bei žmonių geranoriškumą stichijos akivaizdoje.

Kreipėsi pagalbos į redakciją
Praėjusį ketvirtadienį, po beveik dvi dienas siautėjusios stichijos „Dzūkų žinių“ redakcija sulaukė pagalbos skambučio iš Žilvičių kaime (Noragėlių sen.) gyvenančio Antano Zorubo. Žmogus skundėsi, jog jau pusantros paros gyvena be elektros.
„Mano namai šildomi elektra, todėl dabar negaliu įjungti
krosnies, kitų šildymo šaltinių neturiu. Jei dar ilgiau nebus elektros, mes visai sušalsime, o jei naktį pašals, tai susprogs radiatoriai“, – pasakojo Antanas.
Jis sakė, jog neveikia ir šaldiklis, kuriame sudėti jo ūkyje užauginti ir užšaldyti viščiukai.
„Šaldiklis jau pradėjo atitirpinėti. Jei dar ilgiau nebus elektros, tai teks paukštieną dėti į puodą ir nešti į lauką, kad neatitirptų“,– pasakojo Antanas.
Jis sakė, jog jau ne vieną kartą skambino į elektros perdavimo sistemų gedimus šalinančią bendrovę, tačiau nieko konkretaus, išskyrus pažadus, jog gedimai bus pašalinti, jis nesulaukė. Praradęs viltį ir kantrybę, žmogus ryžosi paskambinti į redakciją ir paprašyti pagalbos.
„Gal jūs paskambinkite ESO, jie žurnalistų gal atidžiau išklausys“, – prašė Žilvičių kaimo gyventojas.
Redakcijos žurnalistas paskambino į ESO ir išdėstė apie grėsmingą situaciją Žilvičių kaime. Bendrovės darbuotoja sakė, jog gedimų labai daug, dirba pustrečio šimto komandų. Pirmiausia šalinami aukštos įtampos linijų gedimai, o paskui tvarkomi smulkesni gedimai. Bendrovės darbuotoja pažadėjo pasidomėti situacija Žilvičių kaime ir paspartinti gedimo pašalinimą.
Tą pačią dieną į redakciją vėl paskambino A. Zorubas ir pasidžiaugė, jog elektra jo namuose atsirado.
„Nuoširdžiai jums dėkoju už pagalbą. Jei ne jūs, ko gero, dar ilgai būtume buvę be elektros. Jūs mus išgelbėjote“, – dėkojo Antanas.
Tądien elektros neturėjo ir daugelis Krikštonių kaimo bei aplinkinių vienkiemių gyventojų, nedirbo Krikštonių maisto prekių parduotuvė.

Ūkininkai darbavosi seniūnijose, valė vietinės reikšmės kelius.

Nenuvalė svarbaus kelio
Pasidomėjus, ar buvo nuvalytas Žilvičių kaimo kelias, A. Zorubas sakė, jog šio darbo ėmėsi seniūnaitis Algis Baranauskas, kuris sąžiningai nuvalė kelią.
„Šis žmogus yra labai reiklus kelio valymo kokybei, todėl dėl kelio problemų neturėjome“, – sakė A. Zorubas.
Redakciją pasiekė informacija, jog Krikštonių ir aplinkinių kaimų gyventojai buvo patenkinti A. Baranausko darbu, jis net sutemus, šeštadienį atvažiavo valyti kai kurių vienkiemiuose gyvenančių žmonių keliukų.
Žmonės skundėsi kelio SeirijaiKrikštonys prasta būkle, nes buvo nuvalyta tik viena kelio pusė. Jei automobiliams reikdavo prasilenkti šiame kelyje, vienam iš vairuotojų tekdavo važiuoti ant nenuvalytos kelio dalies.
Redakcijos duomenimis, šį kelią prižiūri Regiono keliai, kurie nesugebėjo tinkamai nuvalyti šios kelio atkarpos – net sekmadienio vakarą šiame kelyje vis dar buvo nemažai problemų.

Džiaugėsi žmonių gerumu
Krosnos seniūnė Valda Žukauskienė pasakojo, jog kelius po sniego atakos pavyko nuvalyti per dvi paras.
„Stengėmės kuo greičiau nuvalyti kelius, nes mūsų seniūnijoje yra nemažai žmonių, kurie dirba ne nuotoliniu būdu, bet turi važinėti į darbą. Šioje situacijoje ypač padėjo bendrovė „Staigūs sprendimai“, kuri mobilizavo savo galingą techniką ir nuolat valė kelius“, – sakė seniūnė.
Ji pasakojo, jog jau visi keliai nuvalyti, tačiau liko dar šaligatvių, kurie dabar vis dar valomi. Ji pastebėjo, jog šaligatviai būtų greičiau nuvalyti, jei gyventojai patys valytų šaligatvius, esančius prie jų namų, kaip tai daroma kitur.
Paklausta apie snygio sukeltas elektros tiekimo nutraukimo problemas, seniūnė teigė, jog visos problemos buvo skubiai sprendžiamos, tačiau tris paras be elektros gyveno dvi šeimos iš Birsčių kaimo, nes miške buvo nutraukti elektros laidai.
„Kai atsiduri tokioje sudėtingoje situacijoje, pamatai, kas yra kas. Galiu pasidžiaugti, jog daugelis mūsų seniūnijos žmonių šioje situacijoje mobilizavosi, parodė gerą valią ir rūpestį. Pamačiau, kiek gerų žmonių yra seniūnijoje – ūkininkai, seniūnaičiai, daug puikių ir nuoširdžių žmonių. Esu jiems labai dėkinga“, – pasakojo seniūnė.

Kelius valė tris dienas
Seirijų seniūnė Rita Matusevičiūtė-Bražinskienė teigė, jog didesnių problemų dėl nutraukto elektros tiekimo seniūnijoje nebuvo, kilusios problemos operatyviai buvo išspręstos, tik Vaickūniškės kaime tris paras nebuvo elektros.
Užsnigtus kelius ir keliukus teko valyti net tris dienas. Seniūnija į pagalbą pasikvietė ūkininką Virginijų Kazlauską, kuris, pasitelkęs galingą techniką, plušėjo seniūnijoje praėjusį penktadienį ir šeštadienį.
„Tas dienas važinėjome paskui kelius valantį traktorių ir stebėjome, ar tinkamai nuvalomi keliai“, –pasakojo seniūnė.
Ji sakė, jog kelius valyti ėmėsi ir vietiniai ūkininkai, tačiau jie neturėjo galingos technikos, todėl tinkamai negalėjo nuvalyti kelių.
„Mažesnio galingumo technika nenuvalė kelių, ji sukėlė tam tikrų problemų – ratais suspaudė sniegą, todėl galingai technikai buvo sunku tą suspaustą sniegą nuvalyti“, – pasakojo ponia Rita.
Ji teigė, jog į kelių valymo akciją įsijungė ir Metelių regioninio parko direkcija, skyrusi šiems darbams savo traktorių. Teko rūpintis ir kapinių valymu, kuriose dėl sniego kalnų net nebuvo matyti paminklų.

Ne tik sniegas trukdė pravažiuoti transportui, bet ir ant keliukų išvirtę medžiai.

Sulaukė skambučių iš didmiesčių
Seniūnė pripažino sulaukusi ir nemažai piktų skambučių.
„Man skambino žmonės iš Vilniaus, Kauno, kitų miestų. Jie piktinosi, kad seniūnijoje gyvenantys jų tėvai ir artimieji dėl snygio yra atkirsti nuo pasaulio ir palikti likimo valiai. Mes tikrai įvertinome kiekvieną konkrečią situaciją ir stengėmės padėti“, – pasakojo seniūnė.
Ji sakė, jog tokioje kritinėje situacijoje išryškėjo sena tiesa, jog yra blogai būti susipykusiems su kaimynais.
„Daugeliui žmonių, kurių keliai buvo užsnigti, padėjo šalia gyvenantys ir traktorius turintys kaimynai. Tačiau buvo nemažai atvejų, kai su kaimynais susipykę žmonės neišdrįso prašyti šalia gyvenančiųjų pagalbos. Nemaža dalis žmonių buvo įsitikinę, jog keliukus turi nuvalyti seniūnija, o kai kurie net norėjo, kad seniūnija nuvalytų jiems kiemą. Tačiau kai kas nepagailėjo keliolikos eurų, kad sumokėtų keliuką nuvaliusiam trakorininkui. Taigi, šis snygis buvo tam tikra santykių tarp žmonių ir požiūrio į šalia esančius žmones atodanga“, – sakė seniūnė.
Ji pastebėjo, jog šis sudėtinga situacija parodė, jog seniūnijoje nėra reikiamos technikos tokios apimties sniego problemoms spręsti, tačiau pasidžiaugė, jog buvo nemažai ūkininkų, kurie geranoriškai su savo turima technika atskubėjo į pagalbą.

Darbus stabdė gendanti technika
Lazdijų miesto seniūnė Vaida Gazdziauskienė, paklausta, kaip sekėsi kovoti su praėjusią savaitę siautusia stichija, sakė, jog snygiui rengėsi iš anksto.
„Žinoma, mažai kas tikėjosi, kad sniego iškris tiek daug. Stengėmės iš visų jėgų, tačiau nesklandumų išvengti nepavyko. Visgi džiaugiuosi, kad tokį didelį kiekį sniego atlaikė mūsų žmonės, ko nepasakytumėme apie techniką. Turėjome ne vieną įprastai sniegą valančio traktoriaus gedimą. Skubėjome jam ieškoti pamainos, tai kiek užtruko, negalėjome darbų vykdyti nepertraukiamai“, –teisinosi Lazdijų miesto seniūnė.
Seniūnės teigimu, buvo pasitelktos visos turimos technikos priemonės, Lazdijų gatvėse taip pat dūzgė ir AB „Kelių priežiūra“ technika, traktorininkai ir vairuotojai atsakingai dirbo savo darbą neskaičiuodami valandų.
Paklausta, ar pavyko tinkamai nuvalyti gatves, seniūnė atsakė: „Suprantama, kad gyventojų lūkesčiai skirtingi, gaila, kad ne visus juos galėjome patenkinti, tačiau labai stengėmės, kad eismo sąlygos mieste būtų kiek įmanoma geresnės. Dėkojame gyventojams už supratingumą ir kantrybę.“

Skundžiasi nevalytais šaligatviais
Kadangi Lazdijų gyventojai skundžiasi, jog iki šiol dalis šaligatvių nenuvalyta, seniūnės paklausėme, kas valė šaligatvius.
V. Gazdziauskienė sakė, jog Lazdijų šaligatvius valė 3 seniūnijos darbuotojai, nes dėl karantino laikotarpiu taikomų draudimų pasitelkti seniūnijos gyventojų, kuriems skiriama piniginė socialinė parama, nebuvo galima, negalime to daryti.
„Noriu padėkoti visiems tiems mūsų gyventojams, kurie savanoriškai ėmėsi darbo ir taip prisidėjo prie bendros gerovės nukasdami šaligatvius prie savo namų. Tiesa, būta ir kuriozų, kai nuvalyti miesto šaligatviai, dviračių, pėsčiųjų takai sunkiosios kelių valymo technikos būdavo vėl užverčiami sniegu“, – pasakojo seniūnė.
Pasidomėjus, kokios, jos nuomone, šios stichijos pamokos, ar miestas yra tinkamai pasirengęs tokioms situacijoms, seniūnė sakė, jog apie tai, kaip sekėsi kovoti su stichija, turėtų vertinti miesto ir rajono gyventojai.
„Nuoširdžiai stengėmės, nors su stichija kovoti buvo tikrai sudėtinga. Be abejo, tobulinti procesus dar tikrai galime, svarbiausia, kad nepritrūktume finansinių ir žmogiškųjų išteklių. Gavome ir skundų, ir padėkų, ir pasiūlymų. Analizuosime juos, priimsime atitinkamus sprendimus“,– sakė seniūnė.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: