Dzūkų žinios

Tarptautinis dujotiekis jau pasiekė ir Lazdijų kraštą

Dalintis:
Prieš metus Širvintose pradėti dujotiekio tiesimo darbai pasiekė ir Lazdijų rajoną. Šalia Šeštokų gyvenvietės dirba sunkiasvorė technika, vyksta vamzdyno virinimo darbai. („Dzūkų žinių“ redakcijos nuotrauka)

Magistralinio dujotiekio (GIPL) tiesimo darbai jau eina į pabaigą. Dujotiekis sujungs Lietuvą, Latviją, Estiją ir Suomiją su Europos Sąjungos dujų tinklu, padidins prieigų prie alternatyvių dujų šaltinių skaičių Baltijos regione ir užtikrins dujų tiekimo saugumą bei konkurenciją.
Prieš metus Širvintose pradėti dujotiekio tiesimo darbai pasiekė ir Lazdijų rajoną.
Išbandyti 102 kilometrai jau nutiestos jungties, arba beveik du trečdaliai viso vamzdyno Lietuvoje. Atlikus hidraulinius bandymus, patvirtinta, kad vamzdynas išlaiko maksimalaus slėgio apkrovas. Jungties kokybė išbandyta vamzdyne nuo Širvintų iki Alytaus, dujotiekio slėgis šioje atkarpoje sieks 54 barus, pranešė projektą įgyvendinanti bendrovė „Amber Grid“.
„Amber Grid“ generalinis direktorius Nemunas Biknius sako, kad per vienerius metus nuo GIPL statybų pradžios įgyvendinta apie 70 proc. darbų, nutiesta 138 km dujotiekio nuo Širvintų iki Lazdijų rajono. Toliau tiesiama likusi atkarpa iki Lietuvos–Lenkijos sienos, ruošiamasi Santakos dujų apskaitos ir slėgio reguliavimo stoties statybai pasienyje.
„Dujotiekis tarnaus daugelį metų, todėl privalome įsitikinti, kad ne tik Lietuvai, bet ir visam Baltijos regionui svarbi dujų jungtis veiks patikimai ir prireikus dujos galės būti transportuojamos maksimaliu pajėgumu“, – sakė N. Biknius.

„Svarbu žmonėms paaiškinti, kad, paklojus dujotiekį, žemės ūkio paskirties žemės savininkai savo sklypuose toliau galės vykdyti įprastą veiklą“, — teigia Nemunas Biknius.

Plieno vamzdžius 165 kilometrų ilgio dujotiekiui už 26,4 mln. eurų pagamino Lenkijos bendrovė „Izostal“, o statybos darbus už maždaug 80 mln. eurų atlieka Lietuvos bendrovė „Alvora“ kartu su „Šiaulių dujotiekio statyba“.
Lietuvoje 114 mln. eurų vertės dujotiekis tiesiamas nuo Jauniūnų Širvintų rajone iki Lietuvos–Lenkijos sienos Lazdijų rajone. Projektą numatoma baigti iki šių metų pabaigos. Daugiau kaip 60 proc. projekto vertės finansuoja Europos Sąjunga.
Aktyviai vykstant dujotiekių jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos GIPL darbams, žemės savininkams už dujotiekio trasą, eisiančią per jiems priklausančius žemės sklypus, „Amber Grid“ pernai išmokėjo apie 1,3 mln. eurų kompensacijų.
„Įgyvendinant šį ne tik Lietuvai, bet ir visai regiono dujų rinkai svarbų projektą, mums yra ne mažiau svarbu atsižvelgti į bendruomenių, šalia kurių dirbame, interesus ir minimizuoti galimą poveikį aplinkai. Todėl skiriame daug dėmesio darbui su dujotiekio rangovais, kad po atliktų darbų gyventojų sukurtas gerbūvis liktų ne blogesnės būsenos nei iki statybų. Taip pat svarbu žmonėms paaiškinti, kad, paklojus dujotiekį, žemės ūkio paskirties žemės savininkai savo sklypuose toliau galės vykdyti įprastą veiklą“, – teigia Nemunas Biknius.
Dujotiekio trasa suplanuota per teritoriją, kurioje yra apie 1500 žemės sklypų, devyniose savivaldybėse: Širvintų rajono, Vilniaus rajono, Elektrėnų, Kaišiadorių rajono, Prienų rajono, Birštono, Alytaus rajono, Marijampolės ir Lazdijų rajono. „Amber Grid“ atstovai jau ne vienerius metus organizuoja susitikimus su bendruomenėmis, šalia kurių tiesiamas dujotiekis.
Pasibaigus statybos darbams, visas gerbūvis turės būti atkurtas į iki statybų buvusią būklę. Dujotiekio vamzdynas įrengtas po žeme, apsaugos zonoje, kuri yra po 25 metrus nuo dujotiekio ašies į abi puses, bus galima vykdyti įprastinę žemės ūkio veiklą. Tačiau dėl žmonių ir jų turto saugumo taikomas apribojimas – dujotiekio apsaugos zonoje negalima statyti pastatų, o prieš vykdant žemės ar požeminius darbus didesniame kaip 0,3 m gylyje, bus reikalingas atskiras „Amber Grid“ specialistų pritarimas. Visą dujotiekį planuojama pastatyti iki 2021 m. pabaigos.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: