Dzūkų žinios

Prašo ministerijos leisti rajone sumedžioti keturis vilkus

Dalintis:
Asociatyvi nuotr.

Aplinkos apsaugos ministras savo įsakymu gruodžio 5 dieną nutraukė vilkų medžioklę dalyje mūsų šalies teritorijos, į kurią įeina ir mūsų rajonas. Šioje teritorijoje buvo išnaudotas leistinų sumedžioti 30 vilkų limitas. Pagal įstatymus, Aplinkos apsaugos ministerija yra numačiusi, jeigu iki Naujųjų metų duoti limitai sumedžioti 60 vilkų bus išnaudoti, šiuos limitus peržiūrėti ir spręsti, ar skirti jų papildomai dar 50. Tokiu būdu šalyje numatyta galimybė sumedžioti iki 110 vilkų.
Rajono savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Salatka raštu kreipėsi į Aplinkos apsaugos ministeriją prašydamas peržiūrėti sumedžiojamų vilkų limitus ir leisti per medžioklės sezoną sumedžioti 4 vilkus. Prašymą rajono savivaldybė motyvavo tuo, kad per medžioklės sezoną rajone nebuvo sumedžiotas nei vienas vilkas, nors per pastaruosius 2 metus vilkų daroma žala ūkiniams gyvūnams ir išmokėtų kompensacijų suma nuolat auga. „2017 metų duomenimis, vilkai Lazdijų rajono savivaldybės teritorijoje papjovė 31 avį, 3 ožkas, 5 danielius, be žinios dingo 18 avių, 2018 metais Lazdijų rajono savivaldybės teritorijoje buvo užregistruoti 26 vilkų išpuolių atvejai (papjauta 40 avių, 4 galvijai ir 1 ožka). Vilkai pjauna naminius gyvūnus šviesiu paros metu, nebijo elektrinių užtvarų, peršoka 1,5 m aukščio tinklinius vielos aptvarus, puola prie sodybų laikomus ūkinius gyvūnus“, – rašoma rašte ministerijai.
Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Lazdijų skyriaus medžioklės žinovas Anatolijus Palionis sakė, kad, jo duomenimis, rajone yra apie 50 vilkų. „Kad jų daug, įrodo ir tai, jog jie eina net į žmonių sodybas, pjauna čia laikomus galvijus, o kartais ir šunis. Kapčiamiesčio seniūnijoje, Žmirklių kaime, vilkai papjovė du šunis, anksčiau toks atvejis buvo Paliepio girininkijos teritorijoje. Vilkų populiaciją mažinti būtina, nes tai plėšriausi žvėrys, jie medžioja laukinius žvėris – stirnas, elnius, briedžių jauniklius. Kapčiamiesčio miškinguose masyvuose, Pertako, Stalų girininkijose žmonės beveik nelaiko gyvulių, todėl vilkai daro itin didelę žalą laukiniams žvėrims. Šernų populiacija itin sumažėjusi, todėl vilkų grobis – kiti žvėrys. Dėl vilkų siautėjimo tuose miškinguose plotuose gali nelikti žvėrių, todėl ten medžiotojams nebus ką veikti. O juk nuo 2019 metų mokesčiai už medžioklės plotus padidės dvigubai“, – sakė medžioklės žinovas.
Paklaustas, kodėl šiemet rajono medžiotojai nesumedžiojo nei vieno vilko, A. Palionis sakė, kad vilką sumedžioti tolygu išlošti loterijoje. „Vilkas yra gudrus žvėris, jis labai atsargus, žmogų jaučia iš toli ir pasislepia. Kita vertus, prasidėjus medžioklės sezonui, nebuvo sniego, taip pat uždrausta medžioti pasišvietus prožektoriumi, todėl labai sunku buvo vilkus susekti ir aptikti. Juk jie išeina ieškoti grobio tik tamsiu paros metu. Dabar, gausiai pasnigus, pagal paliktus pėdsakus sniege galima lengviau aptikti, kur žvėrys laikosi, gyvena, lankosi. Kai kurie mūsų medžiotojų būreliai turi vėliavėles, todėl dabar palankesnės sąlygos vilkus medžioti. Mūsų medžiotojų bei kitų specialistų atlikti tyrimai rodo, kad vilkų yra tikrai per daug, jie pridaro daug žalos ne tik ūkininkams, bet ir laukinei faunai, todėl būtina jų medžioklę tęsti“, – sakė medžioklės žinovas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: