Dzūkų žinios

Stebuklinga skaičiuoklė. Kokias pensijas gausime?

Dalintis:
Socialinės apsaugos ir darbo ministras L. Kukuraitis skatina gyventojus įsigilinti į kiekvieną būdą bei sprendimą priimti atsakingai.

2019 m. atnešė daug pokyčių, ypač pensijų kaupimo srityje. Nuo šių metų atnaujinama antros pakopos pensijų kaupimo tvarka ne tik išplečia papildomai pensijai kaupiančiųjų ratą, bet ir numato naujovių jau taupantiems pensijų fonduose. Kad nepasimestume tarp visų pokyčių, pirmadienį buvo pristatyta prognozuojamos pensijos skaičiuoklė.

Reikia apsispręsti
„Sodros“ vyriausioji patarėja Julita Varanauskienė pabrėžė, kad gyventojai iki birželio turi priimti sprendimą, kaip kaups, ar turės papildomų pajamų. Turime apsispręsti: ar paaukoti dalį šiandien turimų lėšų, kad geriau gyventume atėjus pensijai.
„Stengėmės rasti tokį instrumentą, kuris leistų į šiuos klausimus atsakyti.
Paprasčiausias būdas pasiekti skaičiuoklę – prisijungti prie asmeninės „Sodros“ paskyros, tokiu atveju beveik visi duomenys užkraunami automatiškai. Bet tai galima padaryti ir iš išorės.
Svarbiausia, kad gyventojams reikės įvesti spėjamą ateities darbo užmokestį: „Žmogus pats turės nuspręsti, kiek jis mano, kad uždirbs likusius iki pensijos metus. Jis tai gali nuspręsti geriausiai.“
Įvedus savo amžių, stažą, kaupimo metodą bei sukauptą sumą, bus galima išvysti įvairius savo būsimos pensijos scenarijus.
„Matome kelis variantus: kokia bus pensija, jeigu toliau dalyvausiu kaupime, jeigu iki šiol nedalyvavau kaupime bei jeigu sustabdyčiau neterminuotai kaupimą“, – sako J. Varanauskienė.
Vis dėlto prognozuojama pensija veikiausiai bus kone dvigubai didesnė už dabartinį žmogaus atlyginimą ir tai kai kuriems sukelia šypseną. Vis dėlto „Sodros“ vyriausioji patarėja tikina, kad taip yra dėl prognozuojamo atlyginimų augimo, kasmet sieksiančio 4 proc.
„Tie skaičiai atrodo nerealūs. Bet žmonės neturėtų apsigauti. Būtent dėl to mes šalia apskaičiavome, ko ši pensija bus verta. Kokią dalį ji sudarytų nuo tuo metu prognozuojamo vidutinio atlyginimo“, – paaiškina J. Varanauskienė.
Taip pat skaičiuoklė atskirs, kokią pensijos dalį sudarys „Sodros“ dalis, o kokią – papildomos lėšos. Gyventojai matys ir sumą, kurią kiekvieną mėnesį perves į savo fondą, taip pat skaičių, kuriuo prisideda valstybė.
Kaupiantieji turi atsiminti, kad įmokos augs kartu su didėjančiu darbo užmokesčiu.

L. Kukuraitis giria „Sodros“ sistemą
Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis skatina gyventojus įsigilinti į kiekvieną būdą bei sprendimą priimti atsakingai: „Kuo daugiau pats įsigilinęs, tuo sprendimas naudingesnis bus. Tai yra vienintelė skaičiuoklė, sukurta skirtingų grupių, kur sutarta dėl visų aspektų.“
Skaičiuoklę rengė SADM, „Sodra“, Lietuvos bankas, Lietuvos investicinių pensijų fondų asociacija bei Pensijų fondų dalyvių asociacija.
„Pagrindinis skaičiuoklės tikslas – padėti sudaryti sąlygas gyventojams tinkamai apgalvoti ir apsispręsti, ką rinktis, kaupti II pakopoje ar ne. Tai yra pagrindinis klausimas. Turime dėti pastangas dėl pasitikėjimo kaupimu. „Sodros“ sistema yra geriausia, ką išrado Vakarų šalys. Visos pensijos ten yra „Sodros“ sistemoje“, – sako L. Kukuraitis.

Reformą kritikuoja, skaičiuoklės – ne
Pensijų fondų dalyvių asociacijos valdybos pirmininkas Marijus Kalesinskas džiaugiasi, kad šį kartą buvo sukurta skaidresnė skaičiavimo sistema: „Per ankstesnes reformas galėjome stebėti fondų valdytojus, bankus, rengiančius savo skaičiuokles. Jie jas rengė taip, kaip atrodė patogu, bet tai nebūtinai buvo geriausias variantas kaupimo dalyviams.“
Šįkart M. Kalesinskas mano, kad gauti rezultatai gan geri: „Skaičiuoklė atspindi „Sodros“ konservatyvų scenarijų, šiek tiek pesimistines prielaidas. Tai – geras instrumentas. Bet per dažnai yra keičiama sistema, turime tai, ką turime. Labai daug pakeitimų darome, ir kaupiantiems sunku susigaudyti.“

Visi įtraukiami į kaupimą
Primename, jog nuo 2019 m. visi kaupiantieji mokės įmokas nuo savo darbo užmokesčio, o nenorintieji dalyvauti pensijų kaupimo sistemoje turės teisę per pusę metų kaupimo atsisakyti.
Gyventojai skatinami dalyvauti pensijų kaupime sumažėsiančiais mokesčiais ir papildomais pervedimais iš valstybės biudžeto kaupiantiesiems. Be to, nuo šiol dalyvaujantieji kaupime neskriaus savo būsimos iš „Sodros“ mokamos senatvės pensijos – ji dėl kaupimo nebebus mažinama, nes pervedimų iš „Sodros“ į kaupimo fondus nebebus.
Tie, kurie iki šiol moka įmokas į pensijų fondus, dalyvauja kaupime ir toliau perveda įmokas nuo savo darbo užmokesčio į pensijų kaupimo fondus nuo sausio. Jeigu šie gyventojai nori toliau dalyvauti kaupime, jiems nieko daryti nereikia.
Gyventojai, kurie iki šiol kaupime nedalyvauja ir yra jaunesni nei 40 metų, įtraukiami į pensijų kaupimą. Yra kelios svarbios sąlygos. Šie gyventojai įtraukiami, jeigu jie sausio 2 d. yra Lietuvos gyventojai, turi darbą ar vykdo bet kurią savarankišką veiklą. Į kaupimą taip pat įtraukiami tie gyventojai, kurie dalyvavimą kaupime sustabdė 2013 m. nepriklausomai nuo jų amžiaus.
Žmogus, kuris sausio 2 d. neturi darbo ir nevykdo savarankiškos veiklos ar yra emigravęs, į kaupimą nėra įtraukiamas.
Beje, į kaupimą taip pat įtraukiami tėvai, kuriems tuo metu yra suteiktos motinystės, tėvystės ar vaiko priežiūros atostogos.
Visi šie iki šiol nekaupę ir įtraukti gyventojai mokėti įmokas nuo savo darbo užmokesčio į pensijų kaupimo fondus pradės nuo liepos 1 d. Viena iš penkių kaupimo bendrovių jiems bus parenkama atsitiktine tvarka (jeigu kaupimą sustabdė, lieka ta pati bendrovė).

Parengta pagal Alfa.lt

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: