Dzūkų žinios

Lazdijuose atidaryta talentingo fotografo, tragiško likimo karininko fotografijų paroda

Dalintis:

Vasario 13 d. Lazdijų kultūros centre vyko pulkininko leitenanto Otono Milaševičiaus fotografijų parodos „Lietuvos kariuomenė – tragiško likimo fotografo akimis“ atidarymas. Renginyje dalyvavo Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis, Lietuvos žurnalistas, kolekcininkas Vilius Kavaliauskas, dim. brigados generolas, Vyčio paramos pirmininkas Česlovas Jezerskas.
Fotografijų parodos iniciatorius ir rengėjas – Vyčio paramos fondas, tad į renginį atvyko šio fondo vadovai, Lazdijų kraštiečiai Česlovas Jezerskas ir Vilius Kavaliauskas. Svečiai džiaugėsi, kad Lazdijuose puoselėjamas pilietiškumas, patriotiškumas ir visos iniciatyvos yra laukiamos, priimamos, o ši fotografijų paroda – ne išimtis. „Fotografija, o ypač meninė fotografija, Lietuvoje XX a. pr., dar prieš Pirmąjį pasaulinį karą, buvo retas ir išskirtinis užsiėmimas, o Otonas Milaševičius buvo šio žanro puoselėtojas ir profesionalas“ – nuotraukų autorių pristatė Vilius Kavaliauskas.
„Dėkoju Viliui Kavaliauskui ir Česlovui Jezerskui, kurie neužmiršta savo gimtojo krašto, gražias ir prasmingas iniciatyvas įgyvendina ir Lazdijų krašte, padeda išsaugoti mūsų istorinę atmintį. Džiaugiuosi, kad kartu mums pavyko Lazdijų rajono savivaldybėje atidengti atminimo lentas visiems 1919-1920 metų Lietuvos Nepriklausomybės kovų savanoriams ir Vyties kryžiaus kavalieriams, įprasminti jų atminimą, o šiandien galime susipažinti su talentingo fotografo, karininko, kilusio iš Lazdijų krašto, darbais“ – kalbėjo Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis.
Otonas Milaševičius (1904–1941) – Lietuvos kariuomenės pulkininkas leitenantas. Mokėsi Seinų „Žiburio“ gimnazijoje Lazdijuose, vėliau baigė Lietuvos karo mokyklą, Aukštųjų karininkų kursų Inžinerijos skyrių. Tarnavo Technikos pulke Radviliškyje, Karo technikos štabe, Generalinio kariuomenės štabe. Gyvenime jis taip pat buvo puikus fotografas, dar prieš karą dalyvavęs tarptautinėse parodose. Aktyviai fotografavo Lietuvos kariuomenės gyvenimą, savo šeimą, Lietuvos pajūrį, jo nuotraukos buvo spausdinamos „Kario“ ir „Kardo“ žurnaluose. Pirmomis karo dienomis kartu su 29-ojo korpuso karininkais per prievartą vežamas į Rytus, 1941 m. birželio 24 d. nusišovė paskutinėje Lietuvos teritorijoje – Adutiškio geležinkelio stotyje. Adutiškyje (Švenčionių rajono savivaldybė) jis ir palaidotas.
Ši fotografijų paroda anksčiau buvo eksponuojama tik Adutiškyje, Kauno IX forto muziejuje, Kauno įgulos karininkų ramovėje. Vyčio paramos fondas, vykdydamas istorinės atminties projektus, siekia, kad iš nebūties grąžintas Otono Milaševičiaus – talentingo ir narsaus karininko – vardas taps sektinu pavyzdžiu.

Lazdijų r. sav. inf.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: