Dzūkų žinios

Balsavimas prasidėjo — siautėja kandidatai ir „politiniai“ vežikai

Dalintis:
Vakar Lazdijų gyventojai išankstinio balsavymo punkte buvo labai aktyvūs, iki pavakarės balsavimo teise pasinaudojo apie keturi šimtai rinkėjų.

Trečiadienio rytą prasidėjęs išankstinis balsavimas savivaldybių tarybų rinkimuose sukėlė šurmulį visoje Lietuvoje. Ne išimtis ir Lazdijai.
Nuo paties ryto aplink rajono savivaldybę, kurioje įsikūrė išankstinio balsavimo punktas, vaikštinėjo gausybė kandidatų į rajono tarybą, taip pat buvo matyti automobilių, atvežančių balsuotojų grupeles. Tarp aktyviausių balsuotojų – viešuosius darbus dirbantys žmonės su gyvenimo peripetijų paženklintais veidais, taip pat politikų giminės, artimieji ir šiek tiek jaunų veidų.

„Mes turime aiškią poziciją, už ką balsuoti, norime ją pareikšti, todėl nenorime praleisti balsavimo. Norime prisidėti prie pilietinio sprendimo priėmimo“, – sakė Andrius ir Agnė.

Nustebino rinkėjų aktyvumas
Lazdijų apygardos rinkimų komisijos pirmininkė Ramutė Subačienė nepaleisdama iš rankų mobiliojo telefono bandė suvaldyti kilusias problemas. Pirmosiomis išankstinio balsavimo valandomis prie balsavimo kabinų susidarė nemaža pilietinę pareigą atlikti atėjusių lazdijiečių eilė.
Tarp laukiančiųjų balsuoti sutikome ir jauną lazdijiečių šeimą – Andrių ir Agnę. Paklausti, kodėl jie nusprendė balsuoti anksčiau, o ne sekmadienį, sutuoktiniai atsalė, jog savaitgalį ketina su vaikais važiuoti pas senelius į Raseinių rajoną, todėl balsuoti nusprendė anksčiau.
„Mes turime aiškią poziciją, už ką balsuoti, norime ją pareikšti, todėl nenorime praleisti balsavimo. Norime prisidėti prie pilietinio sprendimo priėmimo“, – sakė Andrius.
Tarp atėjusių į išankstinio balsavimo patalpą buvo galima pamatyti ir žmonių, gyvenančių kituose miestuose. Jie dvi dienas (trečiadienį ir ketvirtadienį) Lazdijuose gali balsuoti už savo miestų ar rajonų kandidatus.

Kilo įtarimų, jog šis „Opel Zafira“ vairuotojas atvežė balsuotojų komandą.

Veikia politinio pavėžėjimo paslauga?
„Dzūkų žinios“ prie savivaldybės esančioje aikštelėje pastebėjo automobilius, atvežusius po tris, keturis žmones, kurie, išlipę iš automobilių, organizuotai patraukė link išankstinio balsavimo patalpos.
Vienas iš tokių automobilių, minivenas „Opel Zafira“, stovėjo prie šalia savivaldybės esančių garažų. Kol balsuotojai buvo išėję, automobilio vairuotojas nervingai traukė dūmą ir vaikštinėjo aplink automobilį.
Netrukus prie jo privažiavo policijos ekipažas ir trumpai persimetė žodžiais su opelio vairuotoju. Pastebėjęs „Dzūkų žinių“ fotografą, vairuotojas suskubo pasišalinti.
Kaip paaiškėjo vėliau, šis vairuotojas buvo atvežęs keturis balsuotojus – tris vyresnio amžiaus vyrus ir moterį. Šiems išėjus iš balsavimo patalpos, vairuotojas jų laukė jau kitoje vietoje, ne prie garažų. Akivaizdu, jog buvo imtasi konspiracijos priemonių ir „politinio pavėžėjimo“ automobilis balsuotojų laukė netoli „Aibės“ parduotuvės.
Rinkimų stebėtojai sakė matę ir daugiau automobilių, atvežusių „pilietiškų“ balsuotojų.
Dvi balsuotojos „velnio lašų“ išvagotais veidais suskubo atiduoti savo balsus iki 10 val. ryto ir iš savivaldybės tiesiu taikymu „nuskriejo“ į artimiausią parduotuvę.
Vienas kandidatas į merus visą rytą praleido savo visureigyje, sukdamas ratus aplink savivaldybės pastatą ir sustodamas pabendrauti su savo rėmėjais ir sutraukti dūmą su politiniais oponentais.
Kiti trys kandidatai į savivaldybės šeimininko kėdę blaškėsi po automobilių stovėjimo aikštelę ir derino organizacinius veiksmus.

Sunaikino biuletenį
Apygardos komisijos pirmininkė R. Subačienė džiaugėsi dideliu rinkėjų aktyvumu ir pastebėjo, jog šiurkščių pažeidimų iki pietų nebuvo pastebėta. Iš viso vakar iki pavakarės išankstinio balsavimo patalpoje apsilankė apie 400 rinkėjų.
Rinkimų komisijos pirmininkė sakė, jog dauguma vakar atėjusių balsuoti buvo Lazdijų rajono gyventojai, tik 5 atvykusieji balsavo už kitų savivaldybių kandidatus.
R. Subačienė pasakojo užfiksavusi vieną pažeidimą, kai balsuotojas, nuvykęs į balsavimo kabiną, bandė fotografuoti rinkimų biuletenį.
„Pamačiau tai, sugriebiau už biuletenio ir viešai jį anuliavau“, – sakė R. Subačienė.
„Dzūkų žinias“ pasiekė įdomus garso įrašas, kuriame girdėti, kaip du kandidatai tariasi, kaip pasirūpinti atlygiu apylinkėse dirbantiems rinkimų komisijų nariams. Ar jie nežino, jog tokias problemas turi spręsti ne kandidatai į tarybos narius, bet apygardos rinkimų komisija?

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: