Dzūkų žinios

Medikai perspėja: pavojinga tymų liga gali plisti

Dalintis:
Asociatyvi nuotr.

Medikai, Sveikatos apsaugos ministerija skambina pavojaus varpais – plinta susirgimai tymais.
Tymai – tai ūmi, itin užkrečiama virusinė infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu ir pasireiškianti karščiavimu, bėrimu ir kvėpavimo takų bei akių junginės uždegimu. Tymai buvo ir iki šiol yra viena dažniausių mirčių priežasčių tarp visų vakcinomis kontroliuojamų ligų. Tymais vis dar labai daug sergama šalyse, kur skiepijimų apimtys nepakankamos.
Šie susirgimai šiemet pradėjo plisti didesniuose miestuose – Kaune ir Vilniuje. Medikai įtaria, kad ši tymų infekcija yra atvežta iš kitų kraštų – Ukrainos ir kitų. Žmonės, išvykę į kelionę ar ekskursiją, užsikrėtė ir sugrįžę bei pabendravę su kitais žmonėmis, artimaisiais šią infekciją išplatino.
Alytaus visuomenės sveikatos centro Lazdijų skyriaus vedėja Dalytė Nekraševičienė sakė, jog buvo galvota, kad ši pavojinga liga nugalėta skiepais ir jau nebegrįš. „Kaip ir tokios sunkios ligos kaip kokliušas, difterija arba pasiutligė, kurios skiepijantis irgi išnyko. Tymai tai visų pirma vaikų liga, mūsų medikai 95 procentus vaikų rajone kiekvienais metais paskiepija nuo šios ligos. Taigi lieka 5 procentai vaikų, nepaskiepytų dėl įvairių priežasčių – kai kurie tėvai atsisako tai daryti, kiti kažkur išvažiavę arba jų surasti neįmanoma. Iš tiesų rajone kiek daugiau žmonių, ypač vaikų, tymais buvo susirgę gal prieš 15 metų, vėliau tokie susirgimai nepasireiškė arba buvo tik pavieniai atvejai. Šiemet rajone turėjome jau du rimtus susirgimus šia liga. Jaunuoliai ja užsikrėtė studijuodami Vilniuje ir Kaune, o gydėsi grįžę į savo gimtinę mūsų rajone. Mano duomenimis, jie nors ir nelengvai, tačiau jau pasveiko. Dabar gi stebime šios ligos protrūkį Kaune, kur suskaičiuojama jau per 100 susirgimo atvejų. Nenoriu nieko gąsdinti, bet Kaunas nuo Lazdijų šiuolaikiniais atstumais matuojant nėra toli, žmonės juk bendrauja, susitikinėja, vyksta vieni pas kitus pasisvečiuoti, todėl gali ir užsikrėsti. Galiu tik pasakyti, kad ši liga nėra lengvai gydoma, nėra jokių specialių vaistų, ja tik persergama, o geriausias būdas jos išvengti yra pasiskiepyti. Taigi, ji neturėtų būti pavojinga tiems, kurie dar vaikystėje yra pasiskiepiję nuo šios ligos, o tie, kurie dėl kažkokios priežasties vengė skiepų, gali užsikrėsti. Iš tiesų ši liga yra pavojingesnė vyresnio amžiaus asmenimis, nes gali sukelti rimtesnių komplikacijų. Kadangi liga plinta per orą, lengvai užsikrečiama, tad jeigu kas iš artimųjų susirgę, reikia stebėti, kas turėjo kontaktų su susirgusiuoju. Taigi reikia būti budriems ir neleisti kontaktuoti kitiems asmenims su ligoniu. Štai buvo tymais susirgęs ir garsus muzikantas, „Rondo“ grupės vadovas Aleksandras Ivanauskas, tai nereiškia, jog kas buvo jo koncerte, tai irgi galėjo užsikrėsti. Aišku, yra ne taip, nes daug kas turi imunitetą šiai ligai – yra pasiskiepiję arba persirgę šia liga. Kam neramu dėl šios ligos, aš siūlyčiau pasidaryti kraujo tyrimą, kuris parodytų, ar yra antikūnių, kurie kovoja prieš šią ligą, ar jūs turite imunitetą prieš šią ligą. Tačiau dar kartą pakartosiu: tiems, kurie nesiskiepijo, siūlyčiau pasiskiepyti, kad tokios ligos išvengtų. Turėtų pasiskiepyti tie, kurie keliauja į kitus kraštus. Mano duomenimis, skiepų yra“, – sakė kalbinta vedėja.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: