Dzūkų žinios

Savaitės komentaras Kandidatų į Prezidentus trijulė kol kas žengia koja kojon

Dalintis:
Adomo Žilinsko piešinys.

Praėjusį šeštadienį, kovo 23 dieną, dienraštyje „Lietuvos rytas“ buvo paskelbti bendrovės „Vilmorus“ atliktos apklausos rezultatai, kuriuose atsispindi politinių partijų ir politikų populiarumo reitingai. Ši apklausa atlikta kovo 7–15 dienomis.
Respondentams buvo užduotas klausimas: už kurį pretendentą ketinate balsuoti Lietuvos prezidento rinkimuose? Tapti Lietuvos prezidentu realiai pretenduoja trys kandidatai: ekonomistas G. Nausėda, konservatorių remiama Seimo narė I. Šimonytė ir dabartinis premjeras S. Skvernelis. Gana sunku pasakyti, ko siekia kiti pretendentai į prezidento postą. Tikriausiai tenori, kad jų biografijoje būtų paminėtas faktas, jog kažkada jie buvo kandidatai į prezidentus. Respondentai pirmą vietą skyrė ekonomistui G. Nausėdai, kuris surinko 23,5 procento apklaustųjų balsų. Tiesa, palyginus su vasario mėnesiu (27,3) jo reitingas krito beveik keturiais procentais. Greičiausiai jo per mėnesį prarasti procentai nukeliavo į kitų kandidatų sąskaitą. Štai I. Šimonytės reitingas per mėnesį išaugo dviem procentais: nuo 20 iki 22. Premjero S. Skvernelio populiarumas per mėnesį ūgtelėjo beveik 2,5 procento: nuo 16 iki 18,4. Tai susiję su aktyvia S. Svernelio prezidentinės kampanijos pradžia ir šio politiko pasirinkta agresyvia ir įžūlia taktika. Turėjome premjerą, kuris kelis kartus per dieną keisdavo nuomonę, o dabar turime premjerą, kurio pasisakymus lyg koks Lizdeika aiškina jo patarėjas S. Malinauskas. Lazdijų rajono gyventojai gerai prisimena neseną S. Skvernelio vizitą į Seirijus, kur premjeras leptelėjo frazę, kad „latviai mums ne broliai.“ Pasirodo, kad klausydami, ką kalba S. Skvernelis, mes negalime pasitikėti savo ausimis, o skaityti vėlesnius S. Malinausko paaiškinimus, kuriuose pagaliau sužinome, ką iš tikrųjų pasakė premjeras. Ne gana to, šis įžūlus ir pernelyg daug sau leidžiantis valdininkėlis puldinėja žurnalistus skleisdamas melą ir demagogiją. Turime vertėją iš lietuvių kalbos į tą pačią lietuvių.
Kaip matome, visos trijulės, kuri realiai pretenduoja į prezidento postą, populiarumo reitingai yra gana panašūs. G. Nausėda išsiskiria savo itin aukštu intelektu ir vidine kultūra. Be to, ir amžius tapti prezidentu itin tinkamas – šiemet jam sukaks penkiasdešimt penkeri metai. Jis itin primena geriausią visų laikų Lietuvos politiką – prezidentą V. Adamkų. Pretendentė I. Šimonytė irgi pasižymi aukštu intelektu, vidine kultūra ir turi gerą humoro jausmą. Jos ir stiprybė, ir silpnybė yra tai, kad ją remia konservatoriai. Tai reiškia, kad ji turi garantuotą rinkėjų būrį, bet jo gali nepakakti norint patekti į antrą turą. Netgi I. Šimonytei tapus prezidente galima garantuoti, kad ji nebus savarankiška, nes jai įtaką stengsis daryti konservatoriai, kurie prezidentūroje duris atidarinės kojomis ir vairuos šią instituciją nuo galinės sėdynės.
Pretendentas į prezidentus S. Skvernelis atstovauja „žaliesiems valstiečiams“, kuriems itin didelė vertybė yra sovietinė Lietuva, o ypač jos kolchozai. Juk vien dirstelėjus į valstiečių politikus, kurių tarpe daug žemvaldžių, kilusių iš kolchozų pirmininkų, viskas darosi aišku. Tad nieko keisto, kad premjeras atstovauja taip vadinamai antrajai Lietuvai. Tai daugiausia menkai išsilavinusi, vidutinio ir vyresnio amžiaus ir nostalgija sovietmečiui gyvenanti žmonių grupė, pasižyminti agresyvumu, įžūlumu ir žema vidine kultūra arba jos neturėjimu. Visai neseniai tuo galėjome įsitikinti.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: