Dzūkų žinios

Medijų ir informacinio raštingumo seminarai ir Lazdijuose

Dalintis:
Džiugu, kad medijų ir informacinio raštingumo auditoriniai seminarai Lazdijų viešojoje bibliotekoje jau prasidėjo.

Dineta Babarskienė

Jau antrus metus besitęsiantis projektas „Vilniaus regiono bendruomenės medijų ir informacinio raštingumo ugdymas bibliotekose“, kurį organizuoja Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka, kviečia į kviestinių lektorių iš Vilniaus universiteto, Lietuvos žurnalistikos centro bei Vilniaus regiono bibliotekų specialistų seminarus, kuriuose bus ugdomi gebėjimai kritiškai vertinti žiniasklaidą, atpažinti propagandą, kurti ir dalintis informacija patiems, pasitelkiant socialines medijas. Šiais metais planuojama surengti kviestinių lektorių seminarus bei gyventojų mokymus penkiose Vilniaus regiono bibliotekose: Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje, Druskininkų savivaldybės viešojoje bibliotekoje, Elektrėnų savivaldybės viešojoje bibliotekoje, Ukmergės rajono savivaldybės Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje ir Lazdijų rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje. Nors šiuolaikinė kasdienybė yra neatsiejama nuo plačiai naudojamų informacinių technologijų ir medijų, visgi nemažai visuomenės daliai dėl įgūdžių stokos ji vis dar yra nepasiekiama. Todėl ir organizuojami gyventojų mokymai, kurie leis žengti toliau ugdant ne tik kompiuterinio raštingumo, bet ir lavinant gyventojų informacinius bei skaitmeninio raštingumo įgūdžius. Džiugu, kad medijų ir informacinio raštingumo auditoriniai seminarai Lazdijų viešojoje bibliotekoje jau prasidėjo.
Socialinių mokslų daktaras, leidėjas, Vilniaus universiteto dėstytojas, aktyvus bibliotekininkų bendruomenės narys Vincas Grigas ir linksmai, ir rimtai skaitė paskaitą intriguojančiu pavadinimu „Google pradangino mano senelę“. Seminare su ironija buvo diskutuojama, kodėl Google pradangina seneles ir senelius, ko labiausiai bijo mamos ir tėčiai, netgi buvo peržvelgiama, kuris rajonas labiausiai domisi suaugusiųjų žaidimais. Aiškintasi, kaip veikia paieškų sistemos, atliktas testas ir praktiškai pabandyta rasti vienokią ar kitokią informaciją. Juk žinia, kad problema yra ne naujo dokumento sukūrimas, bet gebėjimas rasti dokumentą, kuris jau kažkur egzistuoja.
Dar vyks mokymai, kurių metu bus praktiškai ugdomi gebėjimai efektyviai naudoti informacijos išteklius, vykdyti informacinę paiešką, naudoti socialinius tinklus, išmokti asmens duomenų saugumo internete, susipažinti su interneto etika, autorinių teisių pagrindais, išmokti kūrybiško naujųjų medijų bei populiariausių elektroninių paslaugų naudojimo.
Tad lazdijiečių, norinčių pagerinti savo informacinio ir skaitmeninio raštingumo įgūdžius, artimiausiu metu laukia du įdomūs susitikimai su žurnalistu, politikos apžvalgininku, komunikacijos ekspertu, socialinių mokslų daktaru Viktor Denisenko, kuris kviečia sužinoti, kaip atpažinti naujienas ir išvengti jų poveikio. Taip pat Lazdijų viešojoje bibliotekoje svečiuosis žurnalistas, redaktorius Rimvydas Valatka. Susitikimo metu lektorius analizuos žiniasklaidą kintančiame pasaulyje: kaip žmones pakeis internetas? „Tad visi esate laukiami seminaruose“, – kviečia Lazdijų viešosios bibliotekos vyr. metodininkė informacinėms technologijoms Ilona Salatkienė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: