Dzūkų žinios

Naujoji politinė dauguma dalijasi rajono valdžios tortą

Dalintis:
A. Miškinienė su socialdemokratais S. Petrausku (kairėje) ir J. Pankausku rodo pasirašytą Koalicijos sutartį.

Likus vienuolikai dienų iki naujosios Lazdijų rajono tarybos pirmojo posėdžio, jau baigiama formuoti naujoji valdančioji dauguma ir klijuojamos nuotraukos į rajono vadovų garbės lentą.

Pasirašė Koalicijos sutartį
Praėjusį sekmadienį buvo susirinkę naujosios valdančiosios daugumos atstovai ir pasirašė Koalicijos sutartį. Keturių partijų – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų partijos, Lietuvos socialdemokratų partijos ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ – į rajono tarybą išrinkti politikai susitarė ketverius metus dirbti kartu.
Panašus susitarimas buvo pasirašytas ir pasibaigus savivaldos rinkimų pirmajam turui, prieš tiesioginių merų rinkimų antrąjį turą, tačiau jis neturėjo jokios juridinės galios, tik buvo psichologinio poveikio rinkėjams įrankis.
Kaip žinoma, tiesioginius mero rinkimus laimėjo šiuo metu vis dar žemės ūkio viceministrė Ausma Miškinienė, ji balandžio 15-ąją, per pirmąjį naujosios tarybos posėdį, turėtų duoti priesaiką.
O kas taps kitais savivaldybės vadovais, iki šiol dar tiksliai nežinoma, tačiau tam tikras vaizdelis jau matyti.
Redakcijos duomenimis, merės pavaduotoju turėtų tapti konservatorius Audrius Klėjus. Šis 53-ejų metų politikas yra dirbęs Lazdijų r. savivaldybės administracijos direktoriumi, o dabar dirba Marijampolėje, Lenkijoje registruotoje įmonėje. Jis dalyvavo tiesioginiuose Lazdijų rajono mero rinkimuose ir liko trečias.

Administracijai vadovaus finansininkė?
Į savivaldybės administracijos direktorės pareigas numatyta valstietės Ilonos Šaparauskienės kandidatūra. Ši penkiasdešimtmetė Kauno rajone gimusi ir Kauno technologijos universitetą baigusi moteris šiuo metu dirba statybų bendrovėje „Magirnis“, registruotoje sostinėje. Pretendentė užima bendrovės finansų direktorės postą. Įdomu tai, jog pretendentė turi solidų turtą, kuris vertinamas 263 tūkts. eurų. Taip pat ji yra įregistravusi ūkininko ūkį.
I. Šaparauskienė yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Lazdijų skyriaus pirmininko pavaduotoja. Ji buvo įrašyta šios partijos rinkimų sąraše, tačiau į savivaldybės tarybą nepateko.
Administracijos direktoriaus pavaduotojo postas numatytas socialdemokratui, 55-erių inžinieriui elektrikui Sauliui Petrauskui. Jis dalyvavo tiesioginiuose mero rinkimuose, tačiau liko ketvirtas ir į antrąjį turą nepateko, tačiau su partijos sąrašu pateko į rajono tarybą.
Norint užimti administracijos direktoriaus pavaduotojo postą, S. Petrauskui tektų atsisakyti rajono tarybos nario mandato. Tokiu atveju jo vietą taryboje užimtų trečias socialdemokratų sąraše likęs Arūnas Vaišnoras.

Kas patarinės merei?
Redakcijos duomenimis, yra nemažai norinčiųjų užimti dar vieną politinio pasitikėjimo poziciją – mero patarėjo postą. Redakcijos žiniomis, apie šį postą garsiai svajoja Lietuvos centro partijos Lazdijų skyriaus lyderis Jonas Matulevičius. Tačiau ši partija rinkimuose nelaimėjo nė vieno mandato, todėl naujojoje valdžioje neturi jokios įtakos.
Kadangi prie valdančiosios koalicijos yra prisijungęs ir vieninetelis į rajono tarybą išrinktas šios partijos narys Albinas Žymančius, tikėtina, jog už solidarumą „tvarkiečiams“ irgi galėtų būti pasiūlytas mero patarėjo postas. Kalbama, jog tarp pretendentų minimas prieštaringai vertinamas A. Žymančiaus sūnus Albinas.
Neatmestina galimybė, jog į šį postą galėtų pretenduoti su konservatoriais rinkimuose dalyvavusi, tačiau vėliau mandato atsisakiusi Lazdijų miesto seniūnė Vaida Gazdziauskienė.
Galėtų į šį postą pretenduoti ir Lazdijų „valstiečių“ vadas Benius Rūtelionis, tačiau vargu, ar šis žmogus suspėtų susitvarkyti su šiomis pareigomis, nes jis jau dirba dviejų Seimo narių padėjėju.

Pažymų teks palaukti
Nors pirmasis naujosios tarybos posėdis numatytas balandžio 15 dieną, tačiau naujųjų savivaldybės vadovų paskyrimas gali užtrukti iki 40 dienų.
Lietuvos savivaldybių asociacijos vadovės Romos Žakaitienės teigimu, naujieji vadovai, išskyrus merus, turės gauti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymas, kad atitinka valstybės tarnautojams keliamas sąlygas ir gali dirbti su slapta informacija.
„Šias pažymas užsakyti gali tik priesaikas davę merai, todėl jų bus galima prašyti tik po pirmojo tarybos posėdžio, kai bus prisaikdinti merai. Pagal galiojančią tvarką, atsakymams STT ir VSD turi net 40 dienų, todėl pilno rajono vadovybės suformavimo teks palaukti“, – sakė R. Žakaitienė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: