Dzūkų žinios

Bitininkauti skatina parama

Dalintis:
„Daug kartų bitininkauti mečiau ir daug kartų prie šios veiklos grįžau“, – sakė R. Miežetis, dabar jau be savo bityno gyvenimo nebeįsivaizduojantis.

„Turi bityną – suksies apvalius metus: tai ruošti rėmus reikia, tai lydyti vašką, tai avilius remontuoti. Bet didysis darbymetis prasidės nužydėjus kaštonams“, – iš patirties kalbėjo 4-erius metus bitininkaujantis kretingiškis Remigijus Miežetis.

Išbandys naująjį medsukį
Pagal specialybę R. Miežetis yra ugniagesys, dirba Girkalių priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje Klaipėdos r. Bitininkystė jam – taip pat atsakingas darbas, tačiau tai kartu ir pomėgis. Iš viso Remigijus turi 28 bičių šeimas, o avilius laiko Kretingsodžio kaime, Paminijy, taip pat Plungės rajone. Paklaustas, iš kur gi medus gardžiausias, nusišypsojo – esą dėl skonio nesiginčijama: vieniems labiau patinka medus iš sodo žiedų, o kitiems – iš grikių ar liepų.
„Aš mėgstu gamtą, mėgstu rūpintis bitėmis, nors kartais pasitaiko nuo jų ir skaudžiai nukentėti“, – juokėsi 44-erių vyras. Kiek per sezoną medaus prisuka, skaičiais neatskleidė, esą pats tiek nesuvalgo. „Į turgų parduoti nenešu, nebent giminaičiai ar kaimynai medaus patys užsuka į kiemą“, – sakė jis.
Remigijus atviravo, kad daug kartų šios veiklos atsisakė ir daug kartų prie jos iš naujo grįžo. Ne paslaptis – paskatindavo ir Žemės ūkio ministerijos bitininkams siūlomos tiek nacionalinė, tiek europinė paramos. Pavyzdžiui, pernai dalyvavo dviejose europinėse priemonėse – „Bičių šeimų atnaujinimas“ ir „Bitininkystės produktų kokybės gerinimas, siekiant didinti jų vertę rinkoje“. Pirmoji parama jam suteikė galimybę įsigyti 5 naujus modernius daugiaaukščius avilius, kuriuos patogu transportuoti, o antroji – nusipirkti automatinį medsukį. Tiesa, to naujojo medsukio išbandyti dar nespėjo – laukia, kol galės išbandyti šiemet.

Medaus kokybė – ir įdomu, ir svarbu
Bitininkai sulaukė žinios, kad iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir valstybės biudžeto lėšų kompensuojamos išlaidos medaus kokybės tyrimams. Nuo gegužės 13 d. iki gegužės 31 d. bus galima teikti paraiškas paramai gauti pagal Paramos Lietuvos bitininkystės sektoriui 2017–2019 metų programos priemonę ,,Medaus fizinių ir cheminių savybių analizė“.
Pagal šią priemonę vienam paramos gavėjui kompensuojama iki 70 proc. medaus mėginio kokybę ir natūralumą atspindinčių kriterijų ištyrimo išlaidų, bet ne daugiau kaip 300 Eur. Į šią sumą įeina kiekvieno sukimo (pavasarinio, vasarinio, rudeninio) medaus kokybę ir natūralumą atspindinčių kriterijų (medaus drėgnumas, diastazės aktyvumas, hidroksimetilfurfurolo bendrasis kiekis meduje, medaus botaninės sudėties (žiedadulkių kiekiai ir jų rūšys) ištyrimas.
Paramą gali gauti bičių laikytojai, kurių laikomos bičių šeimos registruotos Ūkinių gyvūnų registre ir jie yra įregistravę Lietuvos Respublikos žemės ūkio ir kaimo verslo registre žemės ūkio valdą.
Iki gegužės 31 d. bitininkai ir kiti ūkininkai gali teikti paraiškas paramai gauti pagal Lietuvos kaimo plėtros programos 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“. Finansuojamos išlaidos, tiesiogiai susijusios su remiama veikla ir būtinos verslo planui įgyvendinti.
Nuo birželio 3 iki liepos 31 d. planuojama priimti paraiškas pagal KPP priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“. Ši veiklos sritis skirta ne vyresniems kaip 40 metų amžiaus bitininkams ir kitiems ūkininkams.
Iki balandžio 5 d. buvo galima teikti paraiškas pagal priemonės „Bendradarbiavimas“ veiklos sritį „Parama trumpoms tiekimo grandinėms ir vietos rinkoms skatinti vietos lygmeniu“. Ši paraiška teikiama su partneriais. Bendromis jėgomis, susikooperavę bitininkai, kurių paraiškos įvertintos teigiamai, galės įsigyti naujos įrangos, padėsiančios sparčiau paruošti, išpilstyti ir rinkai tiekti aukštos kokybės medaus produktus. Paramos suma – iki 120 tūkst. Eur vienam projektui. Iš viso skirta 2,9 mln. Eur lėšų. Taip pat bitininkai ir kiti ūkininkai teikė paraiškas paramai gauti pagal priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“.  Jie projektui galės gauti iki 50 tūkst. Eur. Iš viso investicijoms įgyvendinti skirta 25 mln. Eur paramos lėšų.

Tarp populiariausių – parama už cukrų
Bitininkams teikiama parama ir pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą – praėjusiais metais buvo sertifikuoti 127 pareiškėjai, sertifikuotos 4 tūkst. 573 bičių šeimos.
Parama kasmet teikiama už papildomą bičių maitinimą (už cukrų). „Ši parama tarp bitininkų, ko gero, populiariausia. Aš ja taip pat naudojuosi – deklaruoju bičių šeimų skaičių, su cukraus pirkimo dokumentais dėl kompensacijos kreipiuosi į Žemės ūkio skyrių“, – papasakojo R. Miežetis.
Kretingos rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus duomenimis, 163-uose bitynuose, pernai įregistruotuose rajone, 100 bitininkų laikė 2 tūkst. 876 bičių šeimas ir gavo paramą už papildomą bičių maitinimą.
Šiemet šios paraiškos bus priimamos nuo rugpjūčio 1 iki rugsėjo 15 d. Numatyti kompensacijos dydžiai – ne daugiau kaip 5,79 Eur už bičių šeimą.

Ir daugiau galimybių
Parama Lietuvos bitininkystės sektoriui, įgyvendinama nuo 2004 m., atveria galimybes kelti bitininkų kvalifikaciją, pagerinti bičių šeimų sveikatingumą naikinant jose erkes (Varroa), suteikia galimybę įsigyti specialius bičių avilių gabenimo įrenginius, avilius ir atlikti virtinę kitų svarbių darbų. Ši parama leidžia pagerinti medaus gamybos ir realizavimo sąlygas, o tai ir yra pagrindinis paramos tikslas.
Šiais metais bitininkai nuo sausio 2 iki vasario 4 d. buvo kviečiami teikti paraiškas pagal paramos Lietuvos bitininkystės sektoriui 2017–2019 metų programos priemones.

Dariaus Šypalio nuotr.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: