Dzūkų žinios

Rajono politikos senbuvė paslydo ant įstatymo raidės?

Dalintis:
J. Ražukienė: „Esu tikra, kad įstatymo nepažeidžiau.“

Daug metų galiojantys įstatymai net beveik dešimtmetį aktyviai politikoje dirbantiems žmonėms tampa sunkiai išsprendžiamu rebusu. O jų nepaisymas gali sukelti labai nemalonių pasekmių ir sugadinti politiko prestižą.

Galimai pažeidė įstatymą
Taip gali atsitikti tarybos narei konservatorei Janinai Ražukienei, per praėjusį Lazdijų rajono savivaldybės tarybos posėdį privalėjusiai nusišalinti nuo balsavimo vienu klausimu, tačiau to nepadariusiai ir galimai pažeidusiai Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas.
Praėjusiame rajono tarybos posėdyje buvo tvirtinama Viešosios įstaigos Lazdijų rajono savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centro ataskaita. Paskelbus balsavimą dėl šios ataskaitos tvirtinimo, J. Ražukienė nenusišalino nuo balsavimo procedūros, nors tai turėjo padaryti, bet balsavo.
Tarybos opozicija operatyviai į tai sureagavo. Esmė ta, jog J. Ražukienė dirba Viešosios įstaigos Lazdijų rajono savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centro Veisiejų ambulatorijos bendruomenės slaugytoja. Kitaip sakant, J. Ražukienė balsavo dėl klausimo, tiesiogiai susijusio su įstaiga, kurioje ji pati dirba.
Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas tai draudžia daryti. Tarybos narė galimai pažeidė minėto įstatymo 3 straipsnio 1 dalies 2 punktą, 11 straipsnio 1 ir 2 dalies nuostatas.

Klaidos nepripažįsta
„Dzūkų žinios“ paklausė J. Ražukienės, ar ji, balsuodama savo įstaigos klausimu, tai darė sąmoningai, ar nežinodama įstatymo.
„Esu tikra, jog įstatymo nepažeidžiau. Jei dirbčiau privačioje įmonėje, gal tai ir būtų pažeidimas. O dabar juk dirbu savivaldybės įstaigoje, manau, jog tai natūralu – palaikyti įstaigą, kurioje dirbi“, – sakė J. Ražukienė.
Redakcija turi duomenų, jog J. Ražukienė kaip tarybos narė laiku nedeklaravo savo privačių interesų.
Naujai išrinkti savivaldybių tarybų nariai privalo laiku deklaruoti privačius interesus. Šiai pareigai įvykdyti jie turi 30 kalendorinių dienų nuo tada, kai pradeda eiti pareigas. Pareigas naujieji Lazdijų rajono savivaldybės tarybos nariai pradėjo eiti 2019-04-15.
Redakcijos duomenimis, opozicijos atstovai ketina kreiptis į Lazdijų rajono savivaldybės tarybos etikos komisiją ir į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, kad būtų įvertintas J. Ražukienės elgesys ir taikyta įstatymų nustatyta atsakomybė už viešųjų ir privačių interesų pažeidimus.

Elgėsi atsakingai
Į analogišką situaciją galėjo patekti tarybos narė, verslininkė Daiva Ambrazevičienė, tačiau ji puikiai žinojo įstatymą ir klaidos nepadarė.
Praėjusiame tarybos posėdyje buvo balsavimui pateiktas tarybos sprendimo projektas dėl prekybos alkoholiu liberalizavimo.
„Kadangi esu verslininkė, todėl prekyba alkoholiniais gėrimais yra mano verslo dalis. Suvokdama, jog balsavimas šiuo klausimu yra susijęs su mano verslu, nusprendžiau nusišalinti nuo balsavimo“, – sakė D. Ambrazevičienė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: