Dzūkų žinios

Vengdamas pasitikrinti blaivumą bandė išsisukti nuo atsakomybės

Dalintis:
Asociatyvi nuotr.

Vairuotojai, prie vairo sulaikyti neblaivūs, bando išsisukti nuo atsakomybės, prisigalvoja visokių versijų, kurios apsunkina tiriančių pareigūnų darbą. Kartais tos versijos būna gerai apgalvotos ir pareigūnams tenka paplušėti, surinkti nenuginčijamų įrodymų norint jas paneigti ir nustatyti tikrą pažeidėją. Vienas iš tokių yra T. Z. administracinio nusižengimo atvejis, kurį išnagrinėjo Alytaus apylinkės teismo Lazdijų rūmų teisėjai.
T. Z. policijos pareigūnams įkliuvo šių metų sausio 23 dieną, kai vairavo automobilį „Volvo“ ir juo įvažiavo į griovį. Tačiau vyriškis visaip bandė išvengti atsakomybės, vengė pasitikrinti blaivumą, atsisakė tai daryti ne tik policijos pareigūnams, bet ir medikams tvirtindamas, kad ne jis vairavo, o jo draugas jį vežė į namus. Taip pat T. Z., aptiktas pareigūnų prie vairo, nesutiko paaiškinti šio įvykio aplinkybių bei pasirašyti ant administracinio pažeidimo protokolo.
Nagrinėjant šią bylą teisme T. Z. vėl bandė klaidinti pareigūnus, tvirtindamas, kad tą dieną M. Ž. vežė jį į namus, tačiau pastarasis jo nesuvaldė, nuvažiavo nuo kelio. Jis liko automobilyje, o M. Ž. nuėjo ieškoti, kas gali ištraukti iš griovio automobilį. Kaltinamasis buvo neblaivus, atsisakė atvykus pareigūnams tikrintis blaivumą, nes automobilio nevairavo. Nuvykęs į ligoninę atsisakė duoti kraujo ir šlapimo mėginius.
Liudiję policijos pareigūnai atskleidė tikslesnes šio įvykio aplinkybes. Policijos pareigūnas V. B. nurodė, kad jis dirbo su kolega A. G., kai iš budėtojo gavo pranešimą, kad nuo kelio nuvažiavęs automobilis ir vairuotojas yra neblaivus. Nuvykę į įvykio vietą rado „Volvo“ griovyje, pusnyje įstrigusį. Prie automobilio vairo sėdėjo T. Z. Paaiškino, kad nuvažiavo į griovį. Pasiūlius vairuotojui pasitikrinti blaivumą alkoholio matuokliu, jis atsisakė tai daryti, todėl buvo nuvežtas į ligoninę. Ligoninėje vairuotojas atsisakė duoti kraujo ir šlapimo mėginius.
Kitas policijos pareigūnas, A. G., teismo posėdyje paaiškino, kad atvykęs su kolega į įvykio vietą rado prie automobilio vairo sėdintį asmenį, kuris akivaizdžiai buvo neblaivus. Ant priekinės sėdynės buvo padėta piniginė su dokumentais, joje buvo vairuotojo pažymėjimas ir automobilio techninės apžiūros dokumentas. Vairuotojas, bandydamas išlipti iš automobilio, nugriuvo. Pareigūnas vairuotoją pakėlęs ir atsivedęs prie tarnybinio automobilio. T. Z, paklaustas, ką čia veikia, nurodė, jog važiuoja tik pirmyn. Surašytas tarnybinis pranešimas dėl įvykio, jame nurodyta, kad T. Z. pripažino vairavęs automobilį. Jokių asmenų, nei vykusių su juo kartu, nei vairavusių automobilį, jis tuo metu nenurodė.
Tačiau teisme versiją, kad vairavo ne T. Z., toliau plėtojo minimas M. Ž. kuris paaiškino, kad T. Z. yra jo sesers draugas. T. Z. buvo pas juos svečiuose ir su jo tėvu vartojo alkoholinius gėrimus. T. Z. paprašė parvairuoti automobilį. Vyras nesuvaldęs automobilio nuslydo nuo kelio. T. Z. nurodė, kuria kryptimi eiti ieškoti traktoriaus, galinčio automobilį ištraukti iš griovio. T. Z. liko sėdėti automobilyje. Vairuotojas, paėjęs apie 2 km, pamatė fermas ir užsuko į jas. Ten buvo žmogus, kuris sutiko traktoriumi ištraukti automobilį. Tačiau traktorius ilgai neužsivedė, jis užtruko apie 2 valandas ir kai grįžo, tai nei automobilio, nei T. Z. jau nebuvo.
Dar vienas liudininkas, L. K., pripažino, kad pas jį atėjo M. Ž. ir prašė ištraukti iš griovio automobilį, bet traktoriumi nuvažiavę į įvykio vietą ten nieko nerado. Tačiau šių liudininkų parodymus teismas įvertino kritiškai kaip siekimą T. Z. išvengti administracinės atsakomybės.
Teismas konstatavo, kad administracinėn atsakomybėn traukiamo asmens T. Z. pozicija dėl automobilio vairavimo yra nenuosekli. Jis, atvykus policijos pareigūnams, į klausimą, ką veikia, nurodė, kad važiuoja pirmyn. Kitų kartu su juo važiavusių ar vairavusių transporto priemonę asmenų jis nenurodė. Nenurodė ir tos aplinkybės, kad automobilio vairuotojas nuėjo į kaimą ieškoti pagalbos. Už vairo policijos pareigūnų buvo surastas būtent T. Z.
Teismas nusprendė T. Z. pripažinti kaltu dėl padaryto pažeidimo ir nubaudė 1 500 eurų bauda bei skyrė administracinio poveikio priemonę – teisės vairuoti transporto priemones atėmimą 2 metams.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: