Dzūkų žinios

Opozicijos atstovui užtrenktos durys į savivaldybių asociaciją

Dalintis:
Opozicijos frakcijos pirmininkas A. Margelis: „Manau, jog yra absoliučiai neteisinga, kai suvažiavime Lazdijams atstovauja net du „valstiečiai“.“

Naujai išrinkta rajono savivaldybės valdžia, pasinaudodama teisine kolizija ir savaip interpretuodami teisės aktus, nesudarė galimybių opozicijos atstovams dalyvauti šalies savivaldos institucijų veikloje.
Prieš dvi savaites, kai taryboje buvo tvirtinami Lazdijų rajono savivaldybės atstovai į Lietuvos savivaldybių asociacijos narių atstovų suvažiavimą, valdančioji dauguma nusprendė iš kandidatų sąrašo išbraukti didžiausios tarybos frakcijos „Pirmyn“ seniūną Artūrą Margelį.

Pakeitė pavardę
Nors 2019 metų gegužės 9 dienos šio sprendimo projekte tarp Lazdijų rajono savivaldybės atstovų buvo įrašyta A. Margelio pavardė, tačiau gegužės 17 d., tvirtinant šį sprendimą taryboje, A. Margelio pavardė buvo pakeista vicemero Audriaus Klėjaus pavarde.
Kitaip sakant, valdančioji dauguma nusprendė, jog Lazdijams savivaldybių asociacijoje atstovaus tik valdančiosios daugumos atstovai – konservatorius A. Klėjus ir „valstiečiai“ Benius Rūtelionis ir Ausma Miškinienė.
Tarybos narys Jonas Stankevičius teigė, jog valdantieji pasinaudojo teisine kolizija dėl atstovavimo Lietuvos savivaldybių asociacijoje ir pašalino iš kandidatų opozicijos atstovą.
„Pagal Lietuvos Respublikos įstatymo dėl Lietuvos savivaldybių asociacijos pagrindinių nuostatų 5 straipsnį, savivaldybės savo atstovus į asociacijos suvažiavimą renka pagal kvotas proporcingai rinkimus laimėjusių partijų gautas vietas tarybose. Šio įstatymo nuostatos prieštarauja asociacijos įstatams, tačiau reiktų pažymėti, jog šis įstatymas įsigaliojo 1995-04-12, o tuo metu kelti kandidatus į savivaldybių tarybas galėjo tik politinės partijos“, – teigė J. Stankevičius.
Jis teigė, jog esant tokiam dviprasmiškam teisiniam reglamentavimui, galimybės kelti atstovus į suvažiavimą neturėtų nei vienas visuomeninis komitetas, o tai prieštarautų LR Konstituciniams rinkimų principams.

Įžvelgė teisinę koliziją
Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Teisės skyriaus vedėjas Kęstutis Jasiulevičius „Dzūkų žinioms“ taip pat pripažino, jog šioje situacijoje susidaro teisinė kolizija – pagal vieną norminį dokumentą atstovus gali deleguoti tik rinkimus laimėjusios politinės partijos, o kitame kalbama ir apie visuomeninių judėjimų atstovavimo galimybę.
Paklaustas, kas galėtų išspręsti šią teisinę dviprasmybę, K. Jasiulevičius buvo lakoniškas: „Teismas“.

Kreipėsi į Vyriausybės atstovę
Opozicijos atstovai dėl tokios situacijos oficialiu raštu kreipėsi į Vyriausybės atstovo Alytaus apskrityje tarnybą. Prieš keletą dienų šiai tarnybai išsiųstame prašyme konstatuojama, jog nedeleguodama į Lietuvos savivaldybių asociacijos narių atstovų suvažiavimą opozicinės frakcijos „Pirmyn“ atstovo Lazdijų savivaldybės tarybos valdančioji dauguma akivaizdžiai pažeidė teisės aktų nuostatas.
Nors opozicijos atstovai dar negavo oficialaus Vyriausybės atstovo Alytaus apskrityje atsakymo, tačiau per paskutinį Lazdijų rajono savivaldybės tarybos posėdį Vyriausybės atstovė Ona Balevičiūtė išsakė savo nuomonę šiuo klausimu: „LR vietos savivaldos įstatyme pasakyta, kad teisę kelti net į merus turi ir partijos, ir rinkimų komitetai, kurie, kaip žinote, tą teisę gavo ne taip ir seniai, tai atsirado ir tiesioginiai merų rinkimai, tai, vadovaujantis protingumo kriterijais, turbūt reikėtų leisti atstovauti proporcingai ir partijoms, ir komitetams.“

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: