Dzūkų žinios

Pozicija. Kas iš tikro kėsinasi į Lietuvos patriotų lengvatas?

Dalintis:

Artūras Margelis, rajono tarybos narys, frakcijos „Pirmyn“ seniūnas:

Prabilti apie itin jautrų klausimą – žemės mokesčių lengvatą 1939–1990 metais nuo sovietų okupacijos nukentėjusiems asmenims – mane paskatino po paskutinio tarybos posėdžio viešojoje erdvėje pasirodę samprotavimai, neva vicemeras Audrius Klėjus yra visai niekuo dėtas dėl siūlymo naikinti šią lengvatą.
Kadangi šių samprotavimų autoriai nedalyvavo Finansų ir ekonomikos komiteto posėdyje, kai buvo pristatinėjamas šis klausimas, o aš tame posėdyje dalyvavau ir išdėsčiau savo nuomonę, noriu aiškiai pasakyti, jog klausimą apie žemės mokesčių lengvatas komitete pristatė vicemeras konservatorius A. Klėjus.
Iš tarybos sprendimo projekto, kurį pristatė A. Klėjus, buvo visai išmesta 1939–1990 metais nuo sovietinio režimo nukentėjusių asmenų grupė – šie žmonės pagal sprendimo projektą negalėjo tikėtis žemės mokesčių lengvatos. Įdomu tai, jog šiems žmonėms lengvata buvo taikoma daugiau nei 20 metų, niekam nė į galvą nebuvo atėję jos atsisakyti. Juk tokiu būdu valdžia galėjo bent šiek tiek atsidėkoti Lietuvos patriotams už jų kančias.
Labai keista, jog tokį projektą komitete pristatė už Lietuvos patriotus mūru stojančios partijos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Lazdijų skyriaus pirmininkas A. Klėjus. Jei jis būtų nepritaręs tarybos sprendimo projektui, atimančiam iš Lietuvos patriotų lengvatą, tikrai nebūtų tokio projekto pristatinėjęs.
Buvo pasiūlyta nuo žemės mokesčio atleisti tik tuos nuo sovietų nukentėjusius patriotus, kurie patys dirba žemę, bet jos nenuomoja ar neperleidžia kitiems asmenims.
Manau, jog tai absurdiškas ir diskriminuojantis pasiūlymas. Ar valdžia turi teisę nuspręsti, kaip žmogus turi elgtis su savo žeme? Jei mes lengvata pagerbiame nuo sovietų nukentėjusius žmones, tai neturime teisės kontroliuoti, kaip jie naudojasi ta žeme. Ką mes sutaupysime savo sąžinės sąskaita?
Mūsų frakcijai, pateikus įtikinamus argumentus, buvo pasiekta, kad šio klausimo priėmimas būtų atidėtas kitam tarybos posėdžiui. Turiu vilties, kad kai kuriems asmenims, besislepiantiems už garsiai rėkiančių ir juos nepelnytai ginančių draugų nugarų, prabils sąžinė ir Sibiro tremtį bei sovietų pažeminimus kentę mūsų kraštiečiai sulauks bent tos simbolinės valdžios padėkos – žemės mokesčio lengvatos.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: