Dzūkų žinios

Svarstoma, ar leisti mūsų rajone anksčiau pradėti medžioti vilkus

Dalintis:
Asociatyvi nuotr.

Vilkų įžūlumui nėra ribų. Atėjus rudens metui, jie ypač aktyvūs – ateina net į žmonių sodybas ir pjauna veršelius, avis, ožkas vidury baltos dienos.
Ypač daug atvejų užregistruota Šventežerio seniūnijoje. Praeitą savaitgalį jie siautėjo Teizuose, kur netoli šio kaimo gyventojo sodybos papjovė du veršelius, o vieną stipriai apdraskė. Prygos kaimo gyventojas apie 19 valandą nuėjęs parsivesti į tvartą avių vieną rado papjautą. Antradienį redakcijai paskambinęs Kapčiamiesčio seniūnas Vidmantas Dambrauskas pranešė, kad apie 16 valandą Kapčiamiesčio gyventojas rado savo ganykloje papjautus ožką ir ožį. Šie gyvuliai ganėsi Kapčiamiesčio miestelio teritorijoje. Vilkai dabar mokina savo palikuonis ieškoti grobio, medžioti, todėl yra itin drąsūs ir įžūlūs.
Ūkininkai, gyvulių augintojai yra itin sunerimę – jie vis daugiau patiria nuostolių dėl vilkų siautėjimo, nuolat klausia, kada valdžia imsis priemonių ir padės suvaldyti tokį vilkų terorą. Ūkininkai dalinasi informacija, kad išimtinais atvejais tuose rajonuose, kur žvėrys daug nuostolių pridaro, juos galima medžioti ir ne medžioklės sezono metu arba jų medžioklės sezoną pradėti anksčiau negu spalio 15 dieną. Pasirodo, mūsų rajono savivaldybė jau yra parašiusi Aplinkos ministerijai ir kitoms jai pavaldžioms įstaigoms prašymą, kad leistų anksčiau pradėti vilkų medžioklės sezoną dėl patiriamų didelių nuostolių. Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Lazdijų skyriaus medžioklės žinovas Anatolijus Palionis patvirtino šią informaciją. „Iš tiesų tiek rajono savivaldybė, tiek mes dar liepos mėnesį esame išsiuntę aplinkosaugininkams prašymą leisti pradėti vilkų medžioklės sezoną anksčiau. Buvo remtasi tuo, kad vis daugiau užregistruojama atvejų mūsų savivaldybėje, kai vilkai papjauna naminius gyvulius. Aš dar surinkau iš Dzūkijos, Giraitės, Balsio ir kitų medžiotojų būrelių prašymus bei sutikimus, kad šie būreliai sutinka medžioti. Šių būrelių medžiojamuose plotuose daugiausia yra vilkų, jie daugiausia pridaro žalos ūkininkams. Tačiau kol kas į šiuos raštus nei mūsų draugija, nei rajono savivaldybė negavo atsakymų ir leidimo medžioti. Esu girdėjęs, kad aplinkosaugininkai Vilniuje derina šį mūsų prašymą su saugomų teritorijų tarnyba bei kitomis institucijomis. Kiek užtruks tie derinimai, ar mums bus leista anksčiau pradėti medžioklės sezoną ir kiek bus leista sumedžioti vilkų, dar neaišku. Taigi dabar vilkų medžioti negalima ir laukiame įsakymų iš Vilniaus. Turiu tik pastebėti, kad oficialiai visoje šalyje vilkų medžioklė prasideda spalio 15 dieną“, – sakė medžioklės žinovas.
Vakar kalbintas gamtininkas Ramūnas Buinauskas sakė, kad vilkų puolimai dienos metu gyvenvietėse arba arti jų, net sodybose parodo, kad jų elgsena yra nenatūrali, pakitusi. „Tai gali sąlygoti įvairios priežastys. Kartais tai būna pasiligoję ar traumuoti individai, kurie jau nesugeba gamtoje susirasti maisto, todėl traukia arčiau žmonių, pjauna lengviau pagaunamus gyvulius. Pasitaiko gamtoje vilko ir šuns hibridų, kurie taip pat nesibijo žmogaus. Tai nereiškia, kad gali užpulti žmogų, tačiau drąsiau pjauna naminius gyvulius nevengdami žmogaus. Tokius sužalotus ar traumuotus vilkus reikėtų leisti medžioti ištisus metus ir pašalinti juos iš populiacijos, nes jų jau yra susiformavę tokie medžioklės įgūdžiai. Jie savaime nepakis, o gali būti perduoti kitiems gentainiams“, – sakė R. Buinauskas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: