Dzūkų žinios

Lazdijų seniūną rinko Vilniuje

Dalintis:

Atrinko D. Račkauską ir A. Simanyną. Kurį pasirinks direktorė?

Kandidatas užimti seniūno pareigas Donatas Račkauskas.

Kol parlamentarai ir savivaldos atstovai diskutuoja apie tiesioginius seniūnų rinkimus, nuo šių metų pradžios įsigaliojo tvarka, jog pirminė seniūnų atranka vyksta ne savivaldybėse, kur yra konkreti seniūnija, kaip būdavo anksčiau, bet sostinėje, Valstybės tarnybos departamente.

Posto siekė keturi kandidatai
Jau labai greitai turi paaiškėti, kas ateinantiems penkeriems metams stos prie Lazdijų seniūnijos vairo. Ilgamečiam seniūnui Sigitui Arbačiauskui šią vasarą pasitraukus į pensiją, Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktorė Ilona Šaparauskienė vyko į Vilnių rinkti seniūnijai naujo vedlio.
Pagal naująją tvarką, per penkias darbo dienas rajono savivaldybė turėjo sulaukti oficialaus protokolo iš Valstybės tarnybos departamento apie rinkimų į Lazdijų seniūno vietą rezultatus. Tuomet administracijos direktorei I. Šaparauskienei, tiesioginei seniūnų darbdavei, reikės apsispręsti, kas toliau vadovaus Lazdijų seniūnijai.
Varžytis dėl šios darbo vietos buvo užsiregistravę keturi pretendentai. Redakcijos žiniomis, tai viešojo administravimo specialistė Rita Liaukevičienė, Darbo partijos Lazdijų skyriaus vienas iš lyderių Arūnas Bacevičius, aplinkosaugininkas Donatas Račkauskas ir veterinarijos specialistas Aidas Simanynas.
Kandidatai pagal nustatytą tvarką ir metodiką buvo apklausti Valstybės tarnybos departamente, ši institucija teikia išsirinkti Lazdijų rajono savivaldybei vieną iš dviejų geriausiai įvertintų. Tada galutinį žodį tars darbdavys – Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktorė.

Liko du pretendentai
Pasirinktasis kandidatas seniūnu galės pradėti dirbti tik po Specialiųjų tyrimų tarnybos patvirtinimo.
Taigi, rinkdama Lazdijų seniūną rajono savivaldybė išbandė naują tvarką, įsigaliojusią nuo šių metų pradžios. Skirtingai nei anksčiau, dabar tokie konkursai vyksta nebe vietinėje savivaldybėje, o Vilniuje ir į juos kaip vertintojai privalo atvažiuoti atstovai iš savivaldybės bei seniūnijos.
Redakcijos duomenimis, Lazdijų rajono savivaldybės direktorei Valstybės tarnybos departamentas pasiūlė dviejų vyrų – aplinkosaugininko D. Račkausko ir veterinarijos specialisto A. Simanyno kandidatūras. Ji turės pasirinkti vieną iš jų.

Svarbiausia – kompetencija
Kadangi renkant Lazdijų seniūną paskutinis žodis priklauso administracijos direktorei, šia tema pateikėme keletą klausimų I. Šaparauskienei.

– Pagal kokius kriterijus bus atrinktas Lazdijų seniūnas? Kas lems Jūsų pasirinkimą? Ar tai bus Jūsų, ar kolektyvinis sprendimas?
– Lazdijų seniūnijos seniūnas bus pasirinktas teisės aktų numatyta tvarka. Galutinį sprendimą priimsiu pasitarusi su komandos nariais. Sprendimui taip pat įtakos turės valstybės tarnautojų konkurse dalyvavusių asmenų surinktų balų kiekis.

– Kaip vertinate pradėjusią galioti tvarką, kai pirminė seniūnų atranka vykdoma Vilniuje?
– Norėčiau pabrėžti, kad šiuo metu visus valstybės tarnautojus atrenka Valstybės tarnybos departamento sudarytos komisijos atstovai. Šią tvarką vertinu teigiamai. Manau, kad taip užtikrinamas didesnis valstybės tarnautojų atrankos skaidrumas bei užkertamas kelias galimai nesąžiningiems sprendimams.

– Kokie uždaviniai keliami Lazdijų seniūnui? Kokios, Jūsų nuomone, turėtų būti svarbiausios seniūno charakterio savybės?
– Lazdijų seniūnijos seniūnui keliami tokie patys reikalavimai, kaip ir kitiems seniūnams. Man svarbiausia yra darbuotojų kompetencija, patirtis. Nors charakterio savybės nėra svarbiausios, manau, kad tai turėtų būti aktyvus, bendruomenę telkiantis asmuo.

– Kaip vertinate Seime svarstomą tiesioginių seniūnų rinkimų tvarką?
– Manau, ši tvarka turi privalumų ir trūkumų.

– Ar Jus tenkina visų Lazdijų rajono seniūnijų vadovų darbas?
– Jau esu minėjusi, kad svarbiausia man darbuotojų kompetencija. Seniūnai – ne išimtis.

– Dėkojame už pareikštas mintis.

Nepatvirtintais duomenimis seniūnu tapo Aidas Simanynas. Laukiamos išvados ir atitinkamų tarnybų.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: