Dzūkų žinios

Ligoninės gelbėjimo vajus: nuoširdus nerimas ar parodomoji akcija?

Dalintis:
Ligoninė turi likti savarankiška, sako ir opozicija.

Šiomis dienomis savivaldybės koridoriuose ir tarybos komitetų kabinetuose skamba skanduotės „Išsaugokime Lazdijų ligoninę“. Kodėl staiga valdžia susijaudino dėl ligoninės reikalų? Ar ministras Aurelijus Veryga vėl nusprendė toliau tęsti sveikatos priežiūros reformą, nors iki rinkimų ji lyg ir buvo sustabdyta? Ar nerimą kelia tai, jog pagal praėjusių metų finansinius rodiklius Lazdijų ligoninė atsidūrė priešpaskutinėje vietoje tarp visų Lietuvos ligoninių? Kodėl kilo toks nerimas? Ar tai nuoširdus rūpestis dėl realiai gresiančio ligoninės uždarymo, kurio detalių lazdijiečiai nežino, ar valdžios noras pademonstruoti kovą dėl ligoninės, kuriai realiai nėra jokio pavojaus?
Tokie ir panašūs klausimai kilo, kai šį antradienį skubos tvarka buvo sušauktas Lazdijų rajono savivaldybės tarybos Sveikatos apsaugos, šeimos ir socialinių reikalų komiteto posėdis. Kaip teigė šio komiteto narė Odeta Lenkauskienė, posėdyje buvo kalbama apie tarybos narių poziciją dėl Lazdijų ligoninės ateities.
„Mums buvo pranešta, jog yra pavojus, kad Lazdijų ligoninė gali būti prijungta prie Alytaus apskrities ligoninės. Kadangi ligoninės vadovas ateinantį penktadienį ketina susitikti su kitų Lietuvos ligoninių vadovais ir kalbėtis apie gydymo įstaigų perspektyvas, jam buvo svarbu žinoti mūsų komiteto poziciją šiuo klausimu“, – pasakojo O. Lenkauskienė.
Tarybos narė sakė, jog visų komiteto narių pozicija ligoninės klausimu buvo vieninga – visi pasisakė už tai, kad Lazdijų ligoninė išliktų savarankiška ir teiktų tą patį paslaugų spektrą.
„Į komiteto posėdį buvo atėjusi merė, ji taip pat pasisakė už ligoninės savarankiškumo išlaikymą ir sakė, jog ligoninės rodikliai gerėja“, – kalbėjo O. Lenkauskienė.
Naujoji valdžia kaltę dėl labai blogų Lazdijų ligoninės 2018 metų finansinių rezultatų bandė suversti keturis mėnesius jai vadovavusiam Kęstučiui Mazurkevičiui, tačiau aštuonis mėnesius ligoninės vadovu buvo ne K. Mazurkevičius, bet Vitas Šimkonis.

Ką apie ligoninės problemas galvoja merė A. Miškinienė?
– Ketvirtadienį planuojate važiuoti į Sveikatos apsaugos ministeriją dėl Lazdijų ligoninės problemų. Kokias problemas ketinate aptarinėti su atsakingais ministerijos darbuotojais?
– Ketvirtadienį dirbsiu Lazdijų rajono savivaldybėje, išvykti nesiruošiu. Kvietimo aptarti Lazdijų ligoninės aktualijas nesu gavusi nei iš LR sveikatos apsaugos ministerijos, nei iš kitų įstaigų.

– Ar tiesa, kad pasisakote už Lazdijų ligoninės prijungimą prie Alytaus apskrities ligoninės? Jei taip, tai kokie tokios pozicijos motyvai? Ar tiesa, kad Jūsų ir koalicijos partnerių – konservatorių – pozicijos ligoninės klausimais nesutampa?
– Niekada nepasisakysiu už sprendimus, kurie pakenktų šio krašto žmonėms. Nepasisakau ir už ligoninės prijungimą prie Alytaus apskrities ar prie kurios kitos ligoninės. VšĮ Lazdijų ligoninė dirba sėkmingai, dėl to jos prijungti ar reorganizuoti nėra pagrindo. Maža to, skatinu ligoninės teikiamų paslaugų plėtrą ir stengiuosi, kad būtų sudarytos tinkamos sąlygos pas mus gydytis atvykti ir kaimyninių šalių gyventojams. Mano ir kitų koalicijos partnerių pozicijos šiuo klausimu sutampa. Tikiuosi, kad opozicijos atstovai mano taip pat ir pritars šiam požiūriui, kuomet šis klausimas bus svarstomas Sveikatos apsaugos, šeimos ir socialinių reikalų komitete.

– Ar tiesa, kad Lazdijų ligoninės finansinė situacija yra bloga ir atsisakyta gerų specialistų paslaugų?
– Mano turimomis žiniomis, VšĮ Lazdijų ligoninė dirba pelningai, gerų specialistų paslaugų nėra atsisakoma.

– Kokią matote Lazdijų ligoninės ateitį?
– Žmogaus sveikata yra brangiausias turtas, tad ligoninė gyventojams – gyvybiškai reikalinga. Atsakingai sakau, kad padarysiu viską, kad Lazdijų ligoninė toliau gyvuotų ir veiktų efektyviai. Sieksiu, kad mūsų krašto žmonės kokybiškas, jiems reikalingas gydymo ir prevencines paslaugas turėtų galimybę gauti Lazdijų ligoninėje.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: