Dzūkų žinios

Aikštelių prižiūrėtojai — ne svetimų atliekų tvarkytojai, o patarėjai

Dalintis:

Reindžeriai. Taip neoficialiai buvo pavadinti pirmieji atliekų konteinerių aikštelių prižiūrėtojai, įrodę, kad reindžerių kontroliuojamos aikštelės tampa tvarkingesnės, o atliekas čia nešantys žmonės – drausmingesni.
Tad nuo šiol „reindžerių“ darbas aikštelėse bus ne epizodinis, o nuolatinis – Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) valdybai pritarus įsteigti penki aikštelių priežiūros specialistų etatai.
„Aikštelių priežiūros specialistai dirbs ne konkrečiose aikštelėse, o ten, kur bus pastebėtas didesnis kontrolės poreikis. Prižiūrėtojai periodiškai tikrins, prireikus budės visose regiono aikštelėse, tik tą darys skirtingu metu“, – sakė ARATC direktorius Algirdas Reipas, besidžiaugiantis, kad įmonės valdybos sprendimas leis užtikrinti geresnę tvarką konteinerių aikštelėse.
Priežiūros specialistai, kaip ir iki šiol, rūpinsis, kad atliekas atnešę gyventojai jas tinkamai išrūšiuotų, patars, kur ką dėti, žiūrės, kad atnešti daiktai nebūtų paliekami prie konteinerių, informuos vežėjus apie užpildytus konteinerius ir būtinybę juos ištuštinti.
„Žmonėms tikrai kyla įvairiausių klausimų, kaip rūšiuoti, kur dėti, pavyzdžiui, kombinuotą pakuotę iš popieriaus ir plastiko, tad neretai kartu išrūšiuojame jų atneštas atliekas ir tokią pakuotę išmetame į plastiko atliekų konteinerį“, – pasakojo nuo lapkričio pradžios Prienuose dirbanti aikštelių priežiūros specialistė Loreta.
Naujų rūšiavimo įgūdžių prieniškiams prireikia ir dėl to, kad šių metų vasarą čia pradėtos eksploatuoti naujos požeminių konteinerių aikštelės. Gyventojams tenka pratintis ir prie naujų konteinerių, ir prie to, kad jų yra daugiau – šalia jau įprastų įrengti ir atskiri konteineriai maisto atliekoms.
Pradėjusi šias aikšteles prižiūrėti Loreta jau po poros pirmųjų savo darbo savaičių pastebėjo, kad vaizdas jose labai pasikeitė – prie konteinerių nebeliko didžiulių krūvų šiukšlių, kurias anksčiau kai kas patingėdavo išrūšiuoti ir sudėti į konteinerius. Žinoma, kartais būna prie konteinerio palikta kokia didžiulė dėžė, kurią kažkas patingėjo išlankstyti ir įmesti į popieriaus konteinerį, tačiau siaubą keliančių krūvų nebeliko.
Pirmieji „reindžeriai“ konteinerių aikštelėse atsirado prieš pora metų. Ieškant sprendimo, kaip užtikrinti tvarką tuomet keliose itin probleminėse Alytaus miesto aikštelėse, ARATC ryžosi eksperimentui ir, savivaldybei skyrus finansavimą, keliems mėnesiams įdarbino aikštelių prižiūrėtojus.
Šio eksperimento rezultatai pranoko lūkesčius: aikštelės tapo ne tik švaresnės – ženkliai sumažėjo ir jose surenkamų atliekų kiekiai, iš kai kurių aikštelių netgi buvo patraukti mišrių atliekų konteineriai – jie tapo nebereikalingi, nors anksčiau stovėdavo perpildyti.
Po tokios patirties atskirose savivaldybėse tam tikram periodui aikštelių prižiūrėtojai buvo įdarbinti dar keletą kartų. Išvada visuomet buvo ta pati – jiems dirbant aikštelės tapdavo ne tik tvarkingesnės, bet ir atliekos išrūšiuojamos nepalyginamai geriau.
Tad finansavimas „reindžerių“ įdarbinimui buvo skirtas ir dar keletą kartų. Ir nė vienas iš tų kartų nenuvylė. Šiemet Alytaus mieste prižiūrėtojai šešis mėnesius stebėjo ir tvarkė 23 konteinerių aikšteles, kuriose iš viso buvo 79 konteineriai. Suskaičiuota, kad per pusę metų mišrių komunalinių atliekų šiose aikštelėse surinkta beveik 97 tonomis mažiau.
Pastebėjus, kad kai kuriose aikštelėse mišrių atliekų konteineriai net neprisipildydavo, trys konteineriai buvo patraukti, o pagerėjus rūšiavimui papildomai pastatyta 10 konteinerių popieriaus ir plastiko atliekoms, šie konteineriai buvo dažniau ištuštinami.
„Mažinti mišrių atliekų kiekį yra labai svarbu, norint išvengti rinkliavos didinimo, nes tik šių atliekų tvarkymas yra įskaičiuotas į rinkliavos kainą. Už išrūšiuotas pakuočių atliekas gyventojams mokėti nereikia, tad nuo kiekvieno žmogaus elgesio priklauso, kiek už atliekų tvarkymą mokame mes visi“, – pastebėjo ARATC vadovas A. Reipas.

ARATC inf.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: