Dzūkų žinios

Kelionė link jūros ir po Žemaitiją

Dalintis:

Šeštokų mokyklos mokiniai, vykdydami vaikų ir paauglių nusikalstamumo programą „Gerumo link“ ankstų lapkričio 23 dienos rytą, nepabūgę nei žvarbaus vėjo, nei šalčio, išvyko į Žemaitiją. Jau pati kelionė prasidėjo linksmu, draugišku bendravimu, tarsi visi būtume vienos šeimos nariai. Kelionė neprailgo ir po keleto valandų mes jau buvome Kretingoje.
Čia aplankėme Kretingos dvaro sodybą, kuri užima 43 hektarų plotą, dvaro muziejaus etnografijos ekspoziciją, įsikūrusią buvusiame ūkvedžio name, vandens malūną, rūmus. Šioje vietoje nuo XVI a. stovėjo medinis Kretingos dvaro vandens malūnas, Vilniaus vyskupas Ignotas Jokūbas Masalskis XVIII a. pastatė akmenų mūro malūną. Grafas Juozapas Tiškevičius jį rekonstravo ir 1878 m. įrengė pirmąją Lietuvoje hidroelektrinę ir dvaro stalių dirbtuves. Tarpukariu veikė grafų Tiškevičių aliejaus fabrikas „Oelit“, saldainių dirbtuvė, medaus ir sirupo dirbtuvė „Šatrija“.
Dalyvavome edukaciniame užsiėmime „Karamelinių saldainių gamyba“, matėme visą saldainių gamybą, patys gaminome, ragavome, pakavome ir vežėme namo lauktuvių.
Vėliau aplankėme grafų Tiškevičių dvaro rūmus, juose esantį žiemos sodą.
Toliau vykome į sodybą „Pas Juozapą“, ten linksminomės atrakcionuose, supomės, žaidėme. Temstant pasukome link Palangos – apsistoti nakvynei. Pavalgę dar ėjome pasižvalgyti po vakarinę Palangą, žingsniavome J. Basanavičiaus gatve, Palangos tiltu.
Gerai išsimiegoję, pailsėję nuvykome į Gintaro muziejų, dalyvavome edukaciniame užsiėmime „Gintaro savybės“. Užsiėmimo tikslas buvo išmokti atskirti gintarą nuo plastmasės ir kitų medžiagų. Edukacijoje mes gintarą kilnojome, uostėme, žarstėme, plukdėme. Sužinojome, kad gintaras sūriame vandenyje neskęsta, kad jis yra degus, lengvas, šiltas. Užsiėmimo metu galėjome įsitikinti savo gintarinių papuošalų tikrumu, nes viena mergaitė buvo pasipuošusi gintariniais auskarais. Kartu pagilinome chemijos žinias: sužinojome Baltijos gintaro cheminę formulę: C10H16O. Gintaro sudėtis: C – 80 %, O – 10 %, H – 10 %. Gintare randama dar 12 cheminių elementų: vario, mangano, natrio, kalcio, azoto, nikelio, aukso, geležies, silicio, magnio, aliuminio, sieros. Gintaro lydimosi temperatūra yra 375 laipsniai. Baltijos gintaras turi gintaro rūgšties, kurios cheminė formulė C4H6O4. Sužinojome, kaip apdirbamas gintaras ir kur jis naudojamas.
Taip pat apžiūrėjome Gintaro muziejuje esančius gintaro eksponatus, tuo metu veikusią Eglės Čejauskaitės-Gintalės ir Martyno Gintalo parodą „Atsivėrimas“, kuri visiems labai patiko. Aplankėme Birutės kalno koplyčią, lurdą, rudeninę jūrą, kuri buvo labai rami, ne visada pamatome ir vasarą tokią ramią, pasivaikščiojome pajūriu ir atsisveikinę su jūra, pažadėję jūrai, kad kitąmet aplankysime vėl, linksmi, kupini įspūdžių grįžome į namus.

Alma Vaišnienė,
programos vadovė, vyr. soc. pedagogė

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: