Dzūkų žinios

„Lazdijų vanduo“ – tarp blogiausių šalies vandens tiekėjų

Dalintis:
UAB „Lazdijų vanduo“ direktorius Eimantas Zaburas.

Praėjusią savaitę buvo pristatytas Aplinkos ministerijos užsakymu atliktas šalies vandens tiekimo įmonių veiklos tyrimas, kuris patvirtino, jog „Lazdijų vanduo“ yra tarp blogiausioje situacijoje esančių analogiškų įmonių. Jei situacija nesikeis, mūsų krašto įmonė gali būti prijungta prie stipresnės bendrovės.
Tyrimo rezultatus pristačiusi bendrovė konstatavo, jog UAB „Lazdijų vanduo“ neįvykdė bendrovei keltų reikalavimų, neištaisė klaidų, nesugebėjo įvykdyti miesto vartotojų prijungimo prie centralizuoto vandens tiekimo sistemos reikalavimų.
Šiuo metu „Lazdijų vanduo“ neatitinka šio tipo įmonėms keliamų reikalavimų ir jai net galėtų būti neišduodama licencija tokiai veiklai.
Panašioje situacijoje yra ir Varėnos, Simno vandens tiekėjai. Geriausiai regione atrodo Alytaus ir Druskininkų vandens tiekėjai.
Pagal ministerijos planus, blogai dirbančios įmonės gali būti prijungiamos prie gerai dirbančių bendrovių, kad situacija regione pagerėtų. Tokiu atveju, „Lazdijų vanduo“ galėtų būti prijungtas prie „Dzūkijos vandenų“.
Ministerija svarsto galimybę per dešimtmetį sustambinti vandens tiekimo įmones, jas sujungiant į stambesnius vienetus, tuomet pirmajame etape liktų 10 vandens tiekėjų, o po dešimties metų – tik penkios. Galutinis rezultatas – vienos vandens tiekimo įmonės įkūrimas visai Lietuvai.
Aplinkos ministerija užsimojo Lietuvoje stambinti vandentvarkos įmones. Tai liečia ir Alytaus regioną.
Siūloma jungti Alytaus miesto ir rajono, Varėnos, Lazdijų rajonų bei Druskininkų vandens tiekimo įmones, mat kai kuriose savivaldybėse vandens tiekimo įmonės išgyvena sunkų laikotarpį – vandenį ir nuotekų paslaugą teikia brangiai, skendi skolose. Alytus ir Druskininkai dėl siūlomo jungimo stoja piestu.
„Ministerija svarsto planą, kaip pagelbėti sunkiai besiverčiančioms įmonėms. Bet blogai, kad tie planai kitų savivaldybių sąskaita. Druskininkai susitvarkę su šiuo klausimu. Pas mus vanduo ir nuotekų šalinimas yra vienas pigiausių Lietuvoje. Tikrai nenorime sutikti gelbėti kaimynus. Dėl kokių priežasčių jie gyvena prasčiau, galima analizuoti, tačiau negaliu kaip Druskininkų meras su tuo sutikti. Tą aiškiai išdėstėme. Manau, turi būti išanalizuota tų sunkiai besiverčiančių įmonių situacija ir ministerija lai joms padeda“, – kalbėjo Druskininkų meras Ričardas Malinauskas. Alytaus ir Druskininkų vandentvarkos įmonės laikosi gerai. Kiek prasčiau Varėnos ir Alytaus rajonuose, o Lazdijuose situacija liūdniausia.

Pateikėme kelis klausimus UAB „Lazdijų vanduo“ direktoriui E. Zaburai:
– Kaip vertinate Aplinkos ministerijoje pristatytą vandens tiekėjų veiklos studiją? Kas sąlygojo blogus „Lazdijų vandens“ veiklos rezultatus?
– Studija išsami ir realiai atspindinti situaciją geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo srityje. UAB „Lazdijų vanduo“ jau 2016 m. pateko į 20 Lietuvos įmonių, kurių sverto, likvidumo, pelningumo ir skolos rodikliai yra blogiausi. Dar labiau situaciją blogino tai, kad 2017 ir 2018 metais, situacijai ir toliau blogėjant, reikalingos ir tikslingos investicijos, galėję situaciją gerinti iš esmės, nebuvo vykdomos. Po pakartotinio vertinimo, išanalizavus 2019 m. I pusmečio finansinius rodiklius, įmonė tapo viena iš dviejų Lietuvos įmonių, kurių finansinis pajėgumas tapo nepakankamas licencijuojamai veiklai vykdyti. Situacija yra labai bloga, įmonė yra tragiškoje finansinėje situacijoje. UAB „Lazdijų vanduo“ 2018-12-31 dienai buvo sukaupusi 384 tūkst. eurų nuostolio, o 2019 I pusmečio rezultatai dar pablogėjo – įmonė patyrė 21 tūkst. eurų nuostolį ir jo jau turi sukaupusi 406 tūkst. eurų. Įmonė turi trigubai daugiau įsipareigojimų skoloms apmokėti, nei planuoja gauti įplaukų. Kodėl buvo taip abejingai elgiamasi ir leista įmonei atsidurti tokioje padėtyje, galėtų atsakyti tik buvę Lazdijų rajono ir UAB „Lazdijų vanduo“ vadovai, kurie tuo metu turėjo reaguoti ir priimti aktualius sprendimus.

– Kokios galimybės „Lazdijų vandeniui“ įvykdyti ES direktyvas, kad mieste prie centralizuotų tinklų būtų prijungta 98 proc. vartotojų?
– Tam, kad įvykdytume ES direktyvos nuostatas ir mieste prie centralizuotų tinklų prijungtume 98 proc. vartotojų, turime jau nesidairydami atgal ir neieškodami kaltų parengti aiškų planą ir jo įgyvendinimui telkti tiek valstybinius, tiek savivaldybės, tiek įmonės finansinius išteklius. Vykdydami valstybinės energetikos reguliavimo tarybos įpareigojimą, šiuo metu rengiame UAB „Lazdijų vanduo“ įmonės veiklos gerinimo planą, kurį jau artimiausiu metu teiksime tvirtinti Lazdijų rajono savivaldybės tarybai, o po to pateiksime ir Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai.

– Kaip vertinate galimą „Lazdijų vandens“ prijungimą prie gerai dirbančio vandens tiekėjo?
– Palaikysiu ir bendradarbiausiu įgyvendinant bet kokius sprendimus, kurie gerintų situaciją ir užtikrintų, kad mūsų rajono gyventojams tiekiamas vanduo būtų kokybiškas ir už gerą kainą.  

Lazdijų rajono savivaldybė pernai laimėjo projektą, pagal kurį 100 rajono gyventojų suteikiama galimybė nemokamai prisijungti įvadą prie centralizuoto vandens tiekimo. Kadangi prie šio projekto savo lėšomis turėjo prisidėti ir pati savivaldybė, o naujoji valdžia neskyrė tam lėšų, tai projektu nebuvo pasinaudota.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: