Dzūkų žinios

Sostinės etikos sargus Lazdijai užvertė darbais

Dalintis:
Lazdijų vanduo“ direktorius Eimantas Zaburas.

To dar nebuvo – Vyriausioji tarnybinės etikos komisija viename iš savo posėdžių svarstys dviejų su Lazdijų rajono savivaldybe siejamų valstybės tarnautojų galimus įstatymų pažeidimus. Abu jie įtariami laiku nepateikę viešų ir privačių interesų deklaracijos.

Padėjėja suskubo išeiti
Viena iš į etikos sargų nemalonę patekusiųjų – dabar jau buvusi merės Ausmos Miškinienės padėjėja Eglė Stasiškienė, o kitas – neseniai savivaldybės bendrovės „Lazdijų vanduo“ direktoriumi tapęs Eimantas Zaburas.
Vos du mėnesius merės padėjėja padirbusi vilnietė E. Stasiškienė iš darbo išėjo rugsėjo 5-ąją.
Paskutinę E. Stasiškienės darbo Lazdijų rajono savivaldybėje dieną jos laukė rimtas nemalonumas. Lazdijų rajono savivaldybė gavo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) raštą, adresuotą merei A. Miškinienei. Rašte buvo prašoma atlikti tyrimą dėl galimo E. Stasiškienės viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje pažeidimo.
Komisija gavo skundą, jog merės padėjėja E. Stasiškienė galimai pažeidė įstatymą, nes nedeklaravo savo viešųjų ir privačių interesų. Pagal įstatymą, E. Stasiškienė tai turėjo padaryti per 30 dienų nuo darbo Lazdijų rajono savivaldybėje pradžios, konkrečiai – iki liepos 20 dienos, tačiau to nepadarė.
Sužinojusios apie E. Stasiškienės prašymą išeiti iš darbo, „Dzūkų žinios“ nusiuntė merės padėjėjai klausimų: „Kas paskatino pasitraukti iš pareigų? Kodėl nedeklaravo viešų ir privačių interesų? Ar patiko darbas Lazdijuose?“
Tačiau atsakymų iš E. Stasiškienės savaitraštis nesulaukė.
Nežiūrint į tai, kad E. Stasiškienė Lazdijų rajono savivaldybėje jau nebedirba, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija vis tiek svarstys jos galimai padarytą įstatymo pažeidimą.

Į klausimus neatsakė
Naujasis „Lazdijų vandens“ direktorius E. Zaburas irgi sulaukė analogiškų VTEK įtarimų. Jis, vasarą tapęs įmonės direktoriumi, per 30 dienų turėjo pateikti interesų deklaraciją, tačiau to nepadarė.
E. Zaburui pateikėme su šiuo įtarimu susijusių klausimų.
1. Kodėl laiku nedeklaravote viešų ir privačių interesų?
2. Ar dabar, gavęs pranešimą iš VTEK apie galimą įstatymo pažeidimą, jau deklaravote viešus ir privačius interesus?
3. Kaip elgsitės, jei VTEK pripažins Jus pažeidus įstatymą?
4. Ar Jūsų vadovaujamoje bendrovėje dirba Jūsų giminių ar artimųjų?
5. Ar kas nors iš Jūsų artimųjų per paskutinius trejus metus buvo baustas už aplinkosauginių reikalavimų pažeidimus? Jei buvo, tai kas, kada ir už ką?
Tačiau redakcija atsakymų iš gerbiamo „Lazdijų vandens“ direktoriaus taip ir nesulaukė, nors Visuomenės informavimo įstatymas tokią prievolę numato (žr. informaciją apačioje).

Bandė išvengti pokalbio
Panašu, jog savivaldybės įstaigos vadovas nelabai suvokia, kad reikalavimai čia šiek tiek kitokie nei vadovaujant privačiai bendrovei.
Apie tai, jog E. Zaburas nelabai suvokia, kokioje įstaigoje dirba ir kokios tvarkos turi laikytis, iliustruoja vienos žurnalistės pasakojimas. Ji buvo susitarusi su E. Zaburu pasikalbėti apie vandens tiekimo problemas Lazdijų rajone. Tačiau sutartu laiku atvykus žurnalistei į suderintą vietą, E. Zaburas į pokalbį neatvyko.
Kaip paaiškėjo vėliau, jis, ko gero, nematė reikalo kalbėtis su žurnaliste ir sutartu laiku išvyko iš Lazdijų į kitą miestą. Šią situaciją išgelbėjo vienas iš savivaldybės vadovų, kuris paskambino E. Zaburui ir pareikalavo skubiai sugrįžti į Lazdijus ir duoti interviu žurnalistei.
Po paslapties šydu slepiasi „Lazdijų vandens“ bendrovės vyriausiosios buhalterės įdarbinimo klausimas. Redakcijos žiniomis, ji buvo įdarbinta nepaskelbus konkurso, su ja buvo pasirašyta neterminuota darbo sutartis.
Bendrovę valdanti Lazdijų rajono savivaldybė turėtų pasidomėti, ar be konkurso įdarbindamas vyr. buhalterę E. Zaburas nepažeidė normatyvinių dokumentų.

Nuotekomis teršė gamtą
Kita nemaloni istorija yra susijusi su E. Zaburui artimų žmonių pažeidimais. Vienas artimas E. Zaburo giminaitis buvo pagautas leidžiantis buitines nuotekas į gamtą.
„Mes ilgai bandėme susekti pažeidėją, bet vis nepavykdavo pagauti nusikaltimo vietoje. Tačiau ilgas darbas nenuėjo veltui – pričiupome. Pasirodo, jis nebuvo prisijungęs prie centralizuotos nuotekų sistemos ir leido visą kanalizacijos turinį, įskaitant ir išmatas, į gamtą. Perdavėme aplinkosaugos specialistams, kurie jį nubaudė“, – pasakojo buvęs „Lazdijų vandens“ vadovas J. Šmulkštys.
„Dzūkų žinioms“ pavyko susisiekti su aplinkosaugos specialistu Donatu Račkausku, kuris ir nubaudė gamtos teršėją, E. Zaburo artimą giminaitį.
„Pats jį baudžiau. Daviau privalomą nurodymą prisijungti prie nuotekų sistemos, nes kitaip už nevykdymą būtų į teismą ėjęs“, – sakė D. Račkauskas.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: