Dzūkų žinios

Žaliojo kryžiaus akcija: kur atvedė ūkininkus valstiečiai

Dalintis:
Prie protesto – žalių kryžių statymo – prisidėjo ir vienas mūsų rajono ūkininkas, pastatęs keturis kryžius.

Lietuvos ūkininkai protestuoja. Nors buvo raginimų į kelius išvaryti sunkiąją techniką, kol kas apsiribota laukuose statomais žaliais kryžiais.
„Ši akcija simbolizuoja kaimo mirtį ir viltį. Šiandien kaimas kenčia, tačiau turime viltį, kad pagaliau visuomenė atkreips dėmesį į tuos, kurie juos maitina. Ši akcija prasidėjo spontaniškai. Tęsis mėnesį“, – pasakoja Aušrys Macijauskas, Lietuvos grūdų augintojų asociacijos vadovas, ir nesiima prognozuoti, kiek kryžių bus pastatyta.
„Mes nenorime protestuoti ir ko nors reikalauti. Tiesiog siekiame atkreipti dėmesį, kad kaimui blogai ir maisto gamyba traukiasi kur kas sparčiau, nei daugelis įsivaizduoja, ir po kelerių metų parduotuvėje rasti lietuviškus produktus bus sudėtinga. Žmonės valgo maistą, kuris pagamintas neaišku kur ir iš ko. Mes nebegalime konkuruoti su pigiu importiniu maistu. Dabartinė politika mus veda į pražūtį“, – tikslus įvardina A. Macijauskas.
„Visi kalba apie kelis žemės ūkio oligarchus, tačiau nauji mokesčiai ir lengvatų naikinimas užguls pačius mažiausius, nes būtent šie ūkiai neturi jokių rezervų. Jie negali pakeisti technologijų, atleisti samdomus žmones. Didieji tai gali“, – savo poziciją dėlioja A. Macijauskas ir pabrėžia, kad tai ne tik mūsų valdžios problema. Protestuoja belgai, prancūzai, vokiečiai. Tiesiog užaugo nauja karta, kuri niekada nėra išgyvenusi maisto trūkumo ir tarsi nežino, iš kur jis atsiranda, įsivaizduoja, kad jo visada galima nusipirkti parduotuvėje.
„Šis protestas tylus, tačiau nežinome, kur ir kas gali pakrypti, nes mes, ūkininkų organizacijos, jau nelabai galim suvaldyti procesus. Žmonės nusivylę, nes mes nieko neprašome, bet norime iš valstybės vadovų bent moralinio palaikymo. Kol kas nieks negali net per jėgą išstenėti, kad žemės ūkis šaliai svarbus“, – prisipažįsta A. Macijauskas.
Lazdijų rajono ūkininkai taip pat jungiasi. Ūkininkas Virginijus Kazlauskas savo laukuose pastatė keturis kryžius. „Palaikau akciją, du kryžius pastačiau šalia Lenkijos pasienio esančiuose laukuose, vieną prie Lazdijų, vieną Janėnų kaime, toks gestas parodys, kad ūkininkai yra vieningi ir gali šią vienybę išreikšti tokiu tyliu protestu“, – kalbėjo ūkininkas.

„Delfi“ ir „Dzūkų žinios“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: