Dzūkų žinios

„Literatūriniai pietūs su Lazdijų krašto kūrėjais“

Dalintis:

Mėgautis „Literatūriniais pietumis su krašto kūrėjais“ kviesta gurmaniškoje ekskursijoje po mūsų rajono bibliotekas: Šeštokų, Veisiejų, Metelių, Teizų, Lazdijų. Neįprasti literatūriniai pietūs skaitytojams, literatūros mylėtojams. Juolab, kad sulaukta garsių svečių: rašytojas, poetas, kompozitorius Alvydas Augustinas Jegelevičius Šeštokuose, skaitomiausia autore tituluojama rašytoja Irena Buivydaitė Veisiejų bibliotekoje, kraštietis, poetas Juozas Žitkauskas Teizuose bei Lazdijuose, rašytoja, daugelio literatūrinių premijų laureatė Birutė Jonuškaitė Lazdijų viešojoje bibliotekoje. Į šią biblioteką užsuko ir poetas, literatūros kritikas Gintaras Bleizgys, iš užsienio specialiai tam, kad susitiktų su Metelių krašto žmonėmis, namo sugrįžo rašytoja Julija Miliūtė. Ir, žinoma, visas gausus būrys talentingų mūsų krašto kūrėjų, besibeldžiančių į skaitytojų širdis savo nuoširdžiais kūriniais. Tad nenuostabu, jog dažnas, „ragavęs“ literatūrinių pietų, renginyje rado savo ryšį, išgirdo asmeninę istoriją, kūrė savo emociją. Mūsų kūrėjai – tai, kuo Lazdijų kraštas tikrai gali didžiuotis. Kas neatėjo, galėjo stebėti tiesiogines projekto „Literatūriniai pietūs su krašto kūrėjais“ videotransliacijas internetu.
Šeštokuose rašytojas, kompozitorius Alvydas Augustinas Jegelevičius itin laukiamas, mat jį ir šeštokiečius sieja ypatingas ryšys: čia mokytojavo jo tėtis, čia ir jis pats praleido vieną savo gyvenimo tarpsnį. Kartu su šeštokiete Elena Svetlauskiene, parašiusia savo šeimos istoriją – kraštotyrinį darbą, ir poetu, žurnalistu Kęstu Sukacku kurta ypatinga atmosfera, kurioje žodžio, muzikos ir dar vis gyvų prisiminimų pynė kūrė prasmingą buvimą drauge.
Rašytoja Irena Buivydaitė skaitytojų itin mylima. Veisiejų bibliotekoje ji kartu su šio krašto poetėmis Onute Ūsiene ir Bernadeta Cibulskaite-Paršeliūniene dovanojo skaitytojams šventę žodžio galia, ypač iš savo, pažįstamo žmogaus lūpų – jaukiai, šiltai, kiekvienam.
Metelių bibliotekoje rašytoja Julija Miliūtė jau ne pirmą kartą. Kartu su ja ir nepailstančios šio krašto kūrėjos Danutė Jelenskienė, Aldona Ribinskienė, Bronislava Kubilienė. Jos, paprastos ir nepaprastos Metelių krašto kūrėjos, grublėtose nuo darbų rankose laikydamos ranka prirašytus lapus skaitė, dėliojo žodžius, fiksavo savo jausenas, dalijosi patirtimi, išgyvenimais čia, savame, neįtikėtino grožio krašte.
Juozas Žitkauskas – cikrinis dzūkas ir Teizuose dzūkiškai sušneko kitus pamokindamas dargi paakindamas kalbėti tarmiškai. Eiliuoto žodžio mėgėjams, kurie domisi tarmiškai parašytomis lietuvių poezijos knygomis poetas Juozas Žitkauskas turėjo ir ką pasakyti, ir ką paskaityti, dargi paties sudarytame „Dzūkų kalendoriuje“ jau naujų metų darbus „surokuoti“. O ir žemaitis Gintarius Vžesniauskas, Dzūkijoje gyvenantis, kuriantis, gražiai paprašytas dosniai dalijosi sava kūryba, savomis mintimis. Neįtikėtinas duetas – dzūkas ir žemaitis Teizų bibliotekoje. Dzūkiškos šnektos netrūko ir Lazdijų viešojoje bibliotekoje.
Lazdijuose proza skaitoma rudenį. Rašytoja Birutė Jonuškaitė, patyrusi prozos meistrė, vartė savo kūrybinį kraitį ieškodama, ką paskaityti susitikime su gerbėjais. Ir surado bendrą kalbą ir su krašto jaunimu, ir su vyresniaisiais. Gintaras Bleizgys, poetas, eseistas, literatūros kritikas, Lazdijų viešojoje bibliotekoje kvietė išskirtiniam pokalbiui. Juk gyvenimas ir kūryba Gintarui Bleizgiui nėra du skirtingi pasauliai, jų santykis labai glaudus – kūryba kyla iš gyvenimo ir yra kupina jo.
„Ragauta“ ir tai, kas nauja, kas masina. Rašytoja Sandra Bernotaitė Lazdijų viešojoje bibliotekoje kvietė į kūrybinio rašymo dirbtuves, sulaukusias itin daug norinčių dalyvauti – dvi grupės buvo perpildytos. Juk kūrybinis rašymas ne tik ugdo gebėjimus mėgautis, vertinti literatūros kūrinius, bet ir gerina kalbėjimo, konstruktyvios kritikos išreiškimo įgūdžius. Rašymo dirbtuvėse ugdomas gebėjimas klausytis, girdėti ir pagarbiai diskutuoti.
Projektas „Literatūriniai pietūs su krašto kūrėjais“, iš dalies finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos ir Lazdijų rajono savivaldybės, baigtas. Projekto metu įsigytos nešiojamos garso kolonėlės bei planšetės atiteko visoms penkioms bibliotekoms, kuriose vyko projekto renginiai. Bibliotekininkės ir ateityje galės organizuoti tokius ir panašius susitikimus su savo krašto kūrėjais netgi netradicinėse erdvėse: pavasariškos, vasariškos, rudeniškos gamtos apsuptyje. Fotografuos, filmuos ir kaups savojo kašto kūrėjų istoriją ateities kartoms. Juk bibliotekos – tikri kraštiečių kūrybos namai.

Lazdijų viešosios bibliotekos informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: