Dzūkų žinios

Nutarta jaunimą piktinančius ženklus palikti, kol įrengs stebėjimo kameras

Dalintis:
Po diskusijų šios komisijos nariai vienbalsiai nutarė užtikrinant viešąją tvarką, jaunimo, kitų asmenų poreikius ir saugumą, įrengti vaizdo stebėjimo kameras. ,,Įsitikinus, kad įrengtos vaizdo stebėjimo kameros tinkamai veikia ir jomis užtikrinama viešoji tvarka, kelio ženklus, įrengtus automobilių stovėjimo aikštelėje, esančioje už Lazdijų rajono savivaldybės pastato, adresu Lazdijai, Vilniaus g. 1, pašalinti‘‘, – rašoma rajono savivaldybės Saugaus eismo
komisijos posėdžio protokole.

Praeitų metų gruodžio 5 dienos „Dzūkų žinių“ laikraštyje rašėme, kad Lazdijų jaunimas pasipiktino dėl pastatytų kelio ženklų, draudžiančių motorinių transporto priemonių eismą nuo 23 valandos iki 5 valandos ryto už rajono savivaldybės pastato esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje.
Jauni žmonės, manydami, kad pažeidžiami jų interesai, protestavo ir viešame laiške feisbuke išdėstę savo poziciją kreipėsi į rajono merę Ausmą Miškinienę ir lazdijiečius. Merė reagavo žaibiškai ir feisbuke jaunimui atsakė, kad palaiko jaunimo poziciją ir patvirtino, kad draudžiamieji ženklai atsirado ne jos ir jos komandos iniciatyva. Merė tame pačiame laiške akcentavo, kad jaunimas aikštelėje už savivaldybės jai niekad netrukdė. „Dėl to nesusipratimu galiu pavadinti tai, kad lapkričio 18 dienos protokolu, kaip matau, be realių argumentų vienbalsiai savivaldybės Saugaus eismo komisija priėmė sprendimą drausti jaunimui rinktis greta savivaldybės. Gaila, kad nei vienas iš savivaldybės vadovų nesame šios komisijos nariai ir laiku už jaunimą negalėjome pakovoti, tačiau dar nevėlu. Jaunimo argumentai yra pakankamas pagrindas minėtai komisijai nedelsiant susirinkti dar kartą ir klausimą svarstyti iš naujo“, – gynėsi merė atsakyme jaunimui ir pažadėjo imtis priemonių, kad šis klausimas būtų persvarstytas.
Tuomet „Dzūkų žinios“ išsiaiškino, kad tokį nevienareikšmiškai lazdijiečių vertinamą sprendimą savivaldybės Saugaus eismo komisijos paprašė priimti rajono policijos komisariato pareigūnai. Tai patvirtino ir rajono policijos komisariato viršininkas Vidmantas Kondrackis, kuris teigė, kad kelerius metus ši automobilių aikštelė yra karštas taškas, nes čia savaitgaliais, ypač šiltuoju metų laiku, mėgsta rinktis jaunimas, garsiai leisti muziką, švęsti, triukšmauti, šiukšlinti, todėl policija nuolat kviečiama atkurti ramybei. Remdamasi tokiais argumentais minėta komisija, kuriai pirmininkauja rajono savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vyresnysis specialistas Virginijus Blažauskas, ir priėmė jaunimui nepatikusį sprendimą pastatyti aikštelės prieigose eismą draudžiančius ženklus.
Taigi, kokia situacija yra dabar, ar atsižvelgta į jaunimo prašymą ir jų išdėstytus argumentus? Vakar kalbinti du jaunuoliai neslėpė, jog jie nuolat susitinka su draugais ir stoviniuoja toje aikštelėje už savivaldybės pastato. „Juk ši automobilių stovėjimo aikštelė yra matomoje vietoje, miesto centre, įrengta ir apšviesta už rajono savivaldybės lėšas. Mes juokaujam, jeigu jau toje aikštelėje draudžiamas eismas nuo 23 valandos iki 5 valandos ryto, tai gal reikėtų ir apšvietimą tomis valandomis išjungti, sutaupytume daugiau. Be to, nuo jos vos už 50 metrų yra policijos komisariato pastatas, kurį užstoja tik garažai. Beje, tuose garažuose miesto gyventojai laiko automobilius ir į juos patekti gali tik pervažiavę per šią aikštelę. Tai jie irgi formaliai daro nusižengimą, jeigu iš kažkur vėlai parvyksta ir po 23 valandos važiuoja per aikštelę, kad pastatytų automobilį savo garaže. Tokį nusižengimą darytų ir elektromobilių savininkai, norėdami tuo metu, kai aikštelėje eismas draudžiamas, pervažiuoti per aikštelę link elektromobilių įkrovimo aikštelės ir įsikrauti savo automobilį. „Gera“ reklama vienintelei elektromobilių įkrovimo stotelei rajone. „Kai tuos ženklus parodžiau savo draugams studentams, šie juokėsi už pilvo susiėmę iš tokių ribojimų ir klausė, ar jūsų valdžia neturi ką veikti. Kita vertus, ar ne geriau, kad jaunimas rinktųsi joje, o ne kur nors už miesto, tarp krūmų tarsi į pogrindį, kuo toliau nuo visų akių. Kodėl suaugusieji nepasitiki mumis, veja iš tokių gerai įrengtų vietų vien dėl to, kad tarp mūsų yra chuliganiškai besielgiančių, nekultūringų asmenų, kuriuos turėtų dažniau perspėti ar nubausti policijos pareigūnai, dažniau pravažiuoti pro aikštelę, juk jie visad budi mieste ir visad yra netoli. Juk jų toks darbas“, – sakė du jaunuoliai, gerai žinantys mūsų miesto jaunimo poreikius.
Nors merė atsakyme jaunimui pažadėjo veikti nedelsdama, kad minėta komisija susirinktų ir dar kartą šį klausimą svarstytų iš naujo, tačiau praėjo daugiau kaip mėnuo, kol Saugaus eismo komisija visgi susirinko į posėdį ir pirmadienį vėl diskutavo prie apskritojo stalo.
Vakar savivaldybės Saugaus eismo komisijos pirmininkas Virginijus Blažauskas „Dzūkų žinioms“ pateikė pirmadienį vykusio komisijos posėdžio protokolo kopiją. Posėdyje kalbėjusieji tvirtino, kad riboti eismą automobilių stovėjimo aikštelėje reikia, ir pateikė argumentus. Lazdijų miesto seniūnė V. Gazdziauskienė pažymėjo, kad po kiekvieno jaunimo susibūrimo minėtoje aikštelėje likdavo daug šiukšlių, buvo gaunama gyventojų, ligoninės personalo ir pacientų nusiskundimų dėl keliamo triukšmo. Gyventojai nuolat akcentuodavo, kad dėl pavojingai manevruojančių automobilių, triukšmaujančio ir besilinksminančio jaunimo buvo nesaugu kirsti šios aikštelės teritoriją. Įrengus kelio ženklus situacija pasikeitė: aikštelė yra švaresnė, sumažėjo gyventojų nusiskundimų dėl šiukšlinimo, triukšmo, saugumo ir pan., todėl pasiūlė kelio ženklų panaikinimo klausimą svarstyti tik įrengus vaizdo stebėjimo kameras.
Šios komisijos pirmininko pavaduotojas, rajono policijos komisariato Reagavimo skyriaus vyriausiasis tyrėjas Eugenijus Sušinskas dar kartą supažindino su Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Lazdijų rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnų viešojoje erdvėje atlikta Lazdijų rajono gyventojų apklausa „Saugios aplinkos kūrimas Lazdijų rajone“. Apklausa buvo atlikta 2019 metais I ir II pusmečiais. Lazdijų rajono gyventojai išreiškė nuomonę, kad viena iš nesaugiausių vietų Lazdijų rajone yra automobilių stovėjimo aikštelė, esanti už Lazdijų rajono savivaldybės pastato, adresu Vilniaus g. 1, Lazdijuose, kur vakarais renkasi jaunuoliai su transporto priemonėmis, triukšmauja, garsiai leidžia muziką, chuliganiškai vairuoja, šiukšlina, vartoja alkoholinius gėrimus, trikdo Lazdijų miesto gyventojų ir ligoninės pacientų ramybę.
E. Sušinskas šiame posėdyje informavo, kad įrengus kelio ženklus situacija yra pasikeitusi: gaunama mažiau pranešimų ir nusiskundimų dėl viešosios tvarkos pažeidimų šioje teritorijoje ir taip pat neprieštaravo, kad įrengus vaizdo stebėjimo kameras būtų galima svarstyti galimybę pašalinti kelio ženklus, ribojančius transporto priemonių eismą nuo 23:00 iki 5:00 val.
Šiame posėdyje dalyvavęs rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas S. Petrauskas susipažinęs su policijos pareigūnų atliktų apklausų rezultatais informavo, kad siekiant užtikrinti viešąją tvarką ne tik automobilių stovėjimo aikštelėje, bet ir jos prieigose formuojant šių metų biudžetą bus ieškoma finansinių galimybių vaizdo stebėjimo kameroms įrengti.
Po diskusijų šios komisijos nariai vienbalsiai nutarė užtikrinant viešąją tvarką, jaunimo, kitų asmenų poreikius ir saugumą įrengti vaizdo stebėjimo kameras. „Įsitikinus, kad įrengtos vaizdo stebėjimo kameros tinkamai veikia ir jomis užtikrinama viešoji tvarka, kelio ženklus Nr. 303 „Motorinių transporto priemonių eismas draudžiamas“ su papildomomis lentelėmis Nr. 826 „Galiojimo laikas“ nuo 23.00 iki 5.00 valandos, įrengtus automobilių stovėjimo aikštelėje, esančioje už Lazdijų rajono savivaldybės pastato, adresu Lazdijai, Vilniaus g. 1, pašalinti“, – rašoma rajono savivaldybės Saugaus eismo komisijos posėdžio protokole.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: