Dzūkų žinios

Tarptautinių operacijų metu sulaikyta šimtai tūkstančių klastotų prekių

Dalintis:

Per dvylika praėjusių metų mėnesių Lietuvos muitinės pareigūnai nustatė 667 atvejus, kai asmenys gabeno prekes, pagamintas pažeidžiant intelektinės nuosavybės teises.
Iš viso per 2019-uosius muitininkai sulaikė daugiau kaip 540 tūkstančių vienetų klastotų prekių ir tai yra net 29 procentais daugiau lyginant su 2018 m. (386 tūkst. vnt.).
Kartu su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba dalyvaujant EUROPOLO ir INTERPOLO koordinuojamoje operacijoje OPSON VIII, skirtoje kovai su suklastotu maistu ir gėrimais, sulaikyta 335 000 padirbtų
saldainių, kurie buvo supakuoti siekiant patraukti labiausiai pažeidžiamos vartotojų grupės – vaikų – dėmesį. Lietuvos muitininkų dėka šie galimai pavojingi sveikatai
saldumynai į rinką nepateko.
Operacijoje iš viso dalyvavo 77 šalių policijos, muitinės, nacionalinių maisto priežiūros tarnybų ir privataus sektoriaus atstovai, kurios metu buvo konfiskuota per 100 mln. eurų vertės potencialiai pavojingų maisto produktų ir gėrimų. Tyrimų metu paaiškėjo, kad nusikaltėliai yra linkę klastoti bet kokio tipo maisto produktus ir gėrimus negalvodami apie žmonių patiriamus nuostolius, kol tokia veikla neša pelną.
Stambūs neaiškios kilmės klastotų saldainių sulaikymo atvejai nėra vienetiniai. 2019 m. metų gegužę muitininkai laimėjo dar vieną kovą. Po dvejų metų bylinėjimosi buvo priimta galutinė Lietuvos apeliacinio teismo nutartis dėl muitininkų dar 2017 m. sulaikytų daugiau nei 24 tūkst. vnt. suklastotų saldainių su žaisliukais, neteisėtai pažymėtų „F1“ ir „Formula 1“ prekių ženklais. Saldumynus įvežusią bendrovę teismas įpareigojo sunaikinti suklastotus ir neaiškios kilmės saldainius savo sąskaita taip užtikrinant, kad jie nepatektų į prekybą ir nesukeltų neigiamų padarinių vartotojų sveikatai.
2019 metų vasarą Lietuvos muitinė, bendradarbiaudama su Europos Komisija ir Honkongo muitine, dalyvavo operacijoje, skirtoje užtikrinti intelektinės nuosavybės teisių apsaugą. Jos metu buvo siekiama nustatyti mobiliųjų telefonų, baterijų, laikrodžių ir pakuočių klastojimo atvejus, kuomet prekės yra gabenamos iš Honkongo. Operacijos metu sulaikyta 159 vnt. prekių.
Vienas iš svarbiausių Lietuvos muitinės tikslų kovojant su intelektinės nuosavybės teisių pažeidimais – atkreipti visuomenės dėmesį ir išaiškinti vartotojams bei verslo atstovams, kokią žalą tokie pažeidimai daro ne tik teisių savininkams, bet ir valstybės biudžetui, sąžiningam verslui bei vartotojui. Taip pat – kad iš neteisėtos produkcijos gaunamų pajamų gali būti remiamos kitos organizuoto nusikalstamumo veikos.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: