Dzūkų žinios

12 praktiškų asmeninio biudžeto valdymo patarimų

Dalintis:

Žmonės yra linkę manyti, kad „asmeninis biudžetas“ – tai didelių ir reikšmingų suvaržymų sinonimas, dėl kurio jų gyvenimas gali tapti gerokai nuobodesnis ir pilkesnis. Tačiau tokiu stereotipiniu požiūriu vadovautis tikrai nevertėtų nei vienam iš mūsų – ypač, jei mes norime, kad mūsų finansinė padėtis taptų geresnė. Į biudžetą reikėtų žvelgti kitaip – jis yra skirtas tam, kad galėtumėte lengviau pasiekti savo užsibrėžtus finansinius tikslus. Vadovaudamiesi tokiu požiūriu jūs galėsite nueiti kur kas toliau.

Žinoma, visas šis procesas ne kiekvienam yra labai paprastas ir lengvas. Ne kiekvienas žmogus į finansus žvelgia vienodai. Be to, ne kiekvieno žmogaus finansinės žinios yra pakankamos. Todėl norint, kad asmeninio biudžeto valdymas netaptų viena didele ir nesibaigiančia kančia, naudinga sau į pagalbą pasitelkti praktiškus patarimus.

1. Labai tiksliai suplanuokite kiekvieno naujo mėnesio biudžetą

Taip, tai iš pirmo žvilgsnio jums gali pasirodyti, kaip pernelyg varginanti ir jus į labai griežtus rėmus įspraudžianti užduotis. Tačiau tokio principo taikymas leidžia gerokai lengviau suprasti, kiek ir kam jūs iš tikrųjų galėsite išleisti. Žinoma, tai tikrai nereiškia, kad jūs nei vienu euru negalėsite nukrypti nuo savo numatyto išankstinio plano. Tačiau jei jūs bent jau turėsite tokį planą, galėsite lengviau valdyti savo pinigus, užtikrinami, kad jums neteks netikėtai susidurti su visišku „nuliu“ savo sąskaitoje.

2. Biudžetą planuokite ir skirstykite kartu

Jei jūs gyvenate santuokoje ar turite antrąją pusę, tuomet jums reikėtų biudžetą planuoti kartu. Deja, bet labai dažnai pastebima, kad tai daro tik vienas šeimos narys. Nereikia nė sakyti, kad toks požiūris ir sprendimas nėra teisingas ir veiksmingas. Jei norite, kad jums būtų lengviau suvaldyti savo pinigus ir juos paskirstytumėte kuo optimaliau, kartu padėdami sau greičiau pasiekti užsibrėžtus finansinius tikslus, link jų judėkite drauge. Asmenino biudžeto planavimas drauge su savo antrąja puse suteikia daugiau motyvacijos ir padeda neišklysti iš kelio.

3. Kiekvienas mėnesis yra skirtingas

Tai yra gyvenimas! Kiekvienas mėnesis visuomet yra skirtingas. Kartais tenka remontuoti savo nuosavą transporto priemonę. Kartais reikia skirti papildomų lėšų medicininiams tyrimas. Kartais sugenda mūsų buitinė technika, todėl turime spręsti – ar ją remontuoti, ar įsigyti naują. Todėl nepaisant to, kokios neplanuotos išlaidos jus užkluptų, jūs visuomet savo biudžetą turėtumėte skirstyti taip, kad galėtumėte būti joms pasiruošę. Jūsų biudžete turėtų būti lėšų, kurias galite skirti tokių neplanuotų išlaidų padengimui. Būtent todėl tiek daug yra kalbama apie biudžetą, kuris yra skirtas nenumatytiems atvejams.

4. Pradėkite nuo pačių svarbiausių išlaidų

Kai yra kalbama apie biudžeto planavimą, jo paskirstymą ir įgyvendinimą, visuomet reikėtų pradėti nuo pačių svarbiausių išlaidų padengimo. Tarp jų neabejotinai yra maistas, būstas, komunaliniai mokesčiai ir kiti neišvengiami mokėjimai (pvz., finansinių įsipareigojimų padengimas). Kuomet visi šie mokėjimai yra padengti, galima likusią dalį savo asmeninio biudžeto paskirstyti kitoms sritims.

5. Grąžinkite savo paskolas

Jei jūs turite paskolų, jų grąžinimas turėtų būti prioritetas. „Supykite“ ant savo paskolų. Tapkite „nuožmūs“ ir „neįveikiami“. Pasiryžkite kuo greičiau padengti turimus finansinius įsipareigojimus ir nebeleiskite, kad jie jus apsunkintų! Paskolos internetu turi būti grąžintos kuo greičiau, teigiama https://finance43.com/lt/paskolos-internetu tinklalapyje, tokiu būdu išvengiant per daug didelių papildomų išlaidų. Todėl sustyguokite savo biudžetą taip, kad jame kiekvieną mėnesį atrastumėte papildomų lėšų, kurias galėtumėte skirti greitesniam paskolos grąžinimui.

6. Nebijokite apkarpyti savo biudžetą

Meskite sau iššūkį! Nemanykite, kad savo biudžetą apkarpyti mes turime tik tuomet, kai užklumpa visuotinė ekonominė krizė! Negalvokite, kad biudžeto apkarpymai turėtų būti pradėti taikyti tik kriziniu laikotarpiu ar esant pandemijai! Jei biudžeto apkarpymo metodą propaguosite reguliariai, galite būti tikri, kad jūsų biudžete atsiras daugiau lėšų. Tai taip pat sustiprins jūsų finansinį pagrindą ir leis jaustis ramiau – kad ir kokie sunkmečiai užluptų. Apie savo asmeninius finansus galvokite visuomet – ne tik tuomet, kai tampa labai sudėtinga.

7. Sudarykite tikslų grafiką ir jo laikykitės

Jei jūs sudarinėjate savo asmeninį biudžetą, turėtumėte kartu pagalvoti ir apie konkretų grafiką bei datas. Jei jūs konkrečius mokėjimus atliksite iš anksto nustatytomis datomis, niekuomet jų nepraleisite ir taip pat išsiugdysite discipliną. Tai jūsų asmeninių finansų valdymo procesui suteiks daugiau aiškumo ir tikslumo.

8. Sekite savo progresą

Labai svarbu laikas nuo laiko įvertinti savo progresą. Tai suteikia daugiau motyvacijos judėti pirmyn ir nesustoti pusiaukelėje. Iš tikrųjų asmeninių finansų valdymas kartais gali kelti didelį galvos skausmą (ypač pradžioje), todėl savo progreso sekimas leidžia suprasti, kodėl visa tai jums yra reikalinga ir kaip teigiamai tai veikia jūsų dabartinę finansinę situaciją ir kaip tai galės paveikti jūsų ateities finansinę padėtį.

9. Suformuokite finansinę „pagalvę“

Nors nemenka dalis žmonių supranta, kad tai yra būtina kiekvienam iš mūsų, tik nedidelė dalis žmonių imasi tokią finansinę „pagalvę“ formuoti. Tačiau tuomet, kai ateina sunkūs finansiniai laikai (ar susiduriama su asmeninėmis finansinėmis problemomis), susimame už galvos kaltindami save ir peikdami už tai, kad tokios „pagalvės“ nesuformavome anksčiau ir dabar turime susidurti su tokiais neįsivaizduojamo dydžio sunkumais. Kuo anksčiau pradėsite dalį savo gaunamų lėšų atidėti į šalį, tuo greičiau suformuosite tvirtesnį finansinį pagrindą ir tokią kiekvienam reikalingą ir būtiną finansinę „pagalbą“, padedančią neskausmingai nukristi, kai susiduriame su krizinėmis situacijomis.

10. Atsisakykite savo kredito kortelių

Šiandien yra labai populiaru turėti ir naudoti kredito korteles. Jomis atsiskaitome už pirkinius, jomis naudojamės, kai kreipiamės dėl įvairių paslaugų. Tačiau retai susimąstome, kad kaskart mes naudojamės kreditais. Be to, tokios kredito kortelės įprastai pasižymi ir nemenkomis palūkanomis. Todėl jei norite palengvinti savo finansinę padėtį, turėtumėte pasistengti kredito kortelių atsisakyti.

11. Naudokite grynuosius ten, kur išleidžiate daugiausia

Jei pastebite, kad tam tikrose vietose jūs išleidžiate pernelyg daug lėšų, tuomet pabandykite labai paprastą, tačiau galbūt kai kuriems šiuolaikiniams vartotojams neįprastą metodą. Tokiose vietose jūs galite naudoti grynuosius pinigus. Pavyzdžiui, jei jūs dažniausiai prekybos centre išleidžiate milžiniškas pinigų sumas, prieš keliaudami į prekybos centrą bankomate išsiimkite tam tikrą pinigų sumą grynaisiais, kurią planuojate išleisti. Tai labai reikšmingai paveiks jūsų sprendimus apsiperkant.

12. Turėkite tikslus

Kreipėtės dėl paskolos internetu? Turite turėti labai aiškų tikslą? Turite būsto paskolą? Užsibrėžkite tikslą ją kuo greičiau grąžinti? Neturite finansinės „pagalvės“? Pats metas užsibrėžti tikslą ir ją suformuoti. Jūs visuomet turite užsibrėžti įvairius finansinius tikslus, kurie jums padėtų gerinti finansinę situaciją ir užtikrintų sėkmingesnį rytojų.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: