Dzūkų žinios

Į miškus vis dar keliauja ir padangos, ir šiukšlės

Dalintis:
Krosnos girininkijos girininkas Saulius Kancevičius: „Pavienių šiukšlintojų vis dar pasitaiko“.

Dineta Babarskienė

Per įvairias talkas, akcijas iš pamiškių, miškų, paežerių renkame šiukšles, renka jas ir patys miškininkai. Tačiau šiukšlynai dygsta iš naujo. Krūvos šiukšlių bado akis. Pirmosios pavasario gėlės – žibuoklės – vis dar skleidžiasi tarp šiukšlių.

Šiukšlynas vos pora kilometrų už Lazdijų
Kelio LazdijaiKrosna trečiame kilometre, Giraitės miške, stovi ženklas, įspėjantis nešiukšlinti miške. Ir nė neįtarsi, kad būtent šis ženklas veda ne kur kitur, o… į šiukšlyną.
Vos pasukus dešinėn, už 20 metrų nuo pagrindinių kelio, prieš akis išvysti tai, ko mažų mažiausia norėtumei pamatyti miške. Ir ne tik jau vienur kitur pražydusias žibutes, čia pūpso krūvos šiukšlių, padangos, mėtosi automobilio vairas, seni, suplyšę žaislai, kiti namų apyvokos daiktai, stikliniai buteliai. Kad pasidžiaugtum besiskleidžiančiomis žibuoklėmis, pirmiausia reikia surinkti šiukšles.

Prieš 30 metų ir dabar skirtumas akivaizdus: šiukšlintojų miške mažėja
Pakalbintas Valstybinių miškų urėdijos Veisiejų regioninio padalinio Krosnos girininkijos girininkas Saulius Kancevičius sakė, kad šiukšlintojų miške vis dar pasitaiko, tačiau tai jau veikiau pavieniai atvejai. „Masiškai šiukšlių į mišką tikrai neveža, o pavienių šiukšlintojų vis dar pasitaiko“, – teigia girininkas. Paprašytas palyginti šiukšlių kiekius pamiškėse, miškuose prieš 10 metų ir dabar, sako galintis pasakyti, kaip keitėsi žmonių įpročiai per tris dešimtmečius. Pasirodo, girininkas miškininkystės srityje darbuojasi jau 30 metų. „Balandį bus 30“, – patikslina jis. Anot miškininko, žmonės tikrai sąmoningėja ir šiukšlių jau neveža į miškus, kaip anksčiau būdavo įpratę. „Skirtumas dabar ir prieš 30 metų – akivaizdus. Padėtis ženkliai geresnė“, – sako jis. Ir vis tik kokių atliekų vis dar pasitaiko surasti miškuose? „Didžiausią miške paliktų šiukšlių dalį sudaro buitinės atliekos. Padangų, automobilių detalių vis dar randame“, – pasakoja S. Kancevičius. O kas gi padeda miškininkams sutvarkyti rastas „gėrybes“, kuriomis piktavaliai atsikratė? „Patys tvarkome. Šiemet, kai tokia žiema, tai būdamas miške vis surandi tai kokį butelį, tai skardinę. Surenkame, išrūšiuojame ir į konteinerius. Nei sveriame, nei skaičiuojame, na, jei didesnis kiekis atliekų, tuomet tariamės su seniūnais, kaip jas galėtume sutvarkyti, išvežti“, – pasakoja girininkas.
Miškininkai ragina gyventojus rūpintis miškais – visų mūsų bendru turtu. Prašymų negirdinčius šiukšlintojus baudžia aplinkosaugininkai. O juk tikrai verta įsiklausyti į miškininkų, aplinkosaugininkų žodžius ir pasaugoti pilnesnę piniginę ir švaresnę sąžinę, o ir pasivaikščioti švariuose miškuose pravartu, ypač dabar, siaučiant virusui.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: