Dzūkų žinios

Liūdnas vaizdelis: Lazdijai be teisėjų ir prokurorų

Dalintis:

Nors sostinės valdžios koridoriuose garsiai kalbama apie siekį mažinti atskirtį tarp didžiųjų miestų ir periferijos, tačiau realybėje elgiamasi priešingai. Visai neseniai buvo paskelbta skandalinga informacija apie tai, jog Lazdijuose gali nebelikti teisėjų, o dabar jau vis garsiau kalbama, jog kai kuriuose rajonuose, tarp jų ir Lazdijų, gali nebelikti prokurorų.

Ketina naikinti darbo vietas
Praėjusių metų lapkritį Generalinėje prokuratūroje suburta komisija analizavo, kaip galima optimizuoti darbą, o prieš dešimt dienų prokuratūros bendruomenei buvo pristatytas darbo grupės parengtas planas, kuris šokiravo dalį prokurorų. Plano esmė – naikinti 19 nedidelių prokuratūrų darbo vietas regionuose, o darbuotojus perkelti į kituose miestuose veikiančias didesnes prokuratūras.
Darbo vietas planuojama naikinti Švenčionių, Širvintų, Prienų, Druskininkų, Lazdijų, Vilkaviškio, Šakių, Kretingos, Skuodo, Šilalės, Pakruojo, Radviliškio, Raseinių, Akmenės, Pasvalio, Kupiškio, Anykščių, Molėtų ir Zarasų rajonuose.
Portalo 15 min.lt teigimu, kai kurie prokurorai tvirtina iš savo vadovų jau išgirdę, kad šis naikinimas bus stumiamas buldozeriu ir į pastabas nebus rimtai atsižvelgiama. Tai, anot prokurorų, įrodo ir faktas, kad šis planas sukurptas slapta, visiškai nesikonsultuojant su jais ir net nepranešus apie tokius svarstymus, uždaruose darbo grupės posėdžiuose.

Važinėti – neracionalu
„Mūsų skaičiavimu, daugelyje rajonų važinėjimo kaina iš gretimo miesto į teismo posėdžius yra ne mažesnė nei pastato išlaikymas. Taip pat būtina vertinti ir prokuroro gaištamą laiką vykimo metu“, – dėstoma Radviliškio prokurorų rašte.
Lazdijų prokurorai ironizuoja, kad valandų valandos, praleistos kelyje važinėjant į teismo posėdžius ir susitikimus su proceso dalyviais, bus tikrai „efektyvus“ prokuroro darbas.
Atkreipiamas dėmesys, kad dalis pastatų, kuriuose šiuo metu dar dirba prokurorai, yra visai neseniai suremontuoti ir atnaujinti. Kiti siūlo kompromisą – jei pastato išlaikymas per brangus, įkurdinti juos teismo arba policijos pastatuose. Daliai prokurorų nesuprantama ir kaip toks sprendimas dera su valstybės politika gaivinti regionus. Esą nedidelių miestelių ir kaimiškų vietovių gyventojams prokurorai taps nebepasiekiami.
Projekto autoriai teigia, kad daugeliu atvejų prokurorų krūviai mažesnėse savivaldybėse yra sumažėję.
„Krūviai pateikti tendencingai juos sumažinant“, – aiškina trys Molėtuose šiuo metu dirbantys prokurorai. „Yra priešingai nei teigiama, – dėsto du Lazdijuose dirbantys prokurorai. – Ikiteisminio tyrimo bylų srautas, prokurorų priimamų procesinių sprendimų skaičius dažnoje nutolusioje darbo vietoje yra didesnis už darbo krūvio vidurkius centriniuose padaliniuose“, – rašo 15 min.lt.

Kreipsis į Teisingumo ministeriją
Panašus likimas laukia ir periferijos teismų. Lazdijų teismą ketinama inkorporuoti į stambesnę struktūrą Alytuje. Lazdijų savivaldybės tarybos narys Justas Pankauskas nepritaria šiam pasiūlymui ir ketina kreiptis į Teisingumo ministeriją.
„Kiek man yra žinoma, Alytaus teismo pastatas yra pilnai užimtas, tad iškiltų klausimas dėl papildomo ploto darbo vietoms. Lazdijų teismo pastate vietos pakanka ne tik personalo darbui ir teismo posėdžiams, bet čia galima sukelti, pavyzdžiui, Alytaus apylinkės teismo archyvą. Kiek man žinoma, tam jau buvo numatytos patalpos, planuoti įsigyti atitinkami stelažai, tinkantys archyvavimui. Rajono savivalda prie to gali prisidėti – tai ir vietos politikų rūpestis, kaip įmanoma labiau ginti rajono interesus“, – sakė J. Pankauskas.
Jo nuomone, istoriškai esančioms regionuose įstaigoms turi būti sudarytos sąlygos dirbti. Juo labiau, kad dešimtyje kitų teismų rūmų (Kupiškio, Pasvalio, Joniškio, Pakruojo, Šilalės, Akmenės, Visagino, Zarasų, Širvintų, Švenčionių) taip pat, kaip ir Lazdijuose, dirba po 3 teisėjus, o Raseinių rūmuose – 2 teisėjai, tačiau jų uždaryti neketinama. „Šioje vietoje Lazdijai neturėtų būti optimizavimo įkaitai“, – teigė J. Pankauskas.

Laukia neigiamos pasekmės
Lazdijų rajono savivaldybės tarybos opozicijos lyderio Artūro Margelio nuomone, Seimo narių noras optimizuoti teismų sistemą ir siūlymai naikinti Lazdijų teismą gali turėti neigiamų pasekmių. Taip pat neigiamai jis vertina ir Generalinės prokuratūros pasiūlymus iškelti iš regionų prokurorus.
„Tokius planus vertinu neigiamai – žmonėms būtų nepatogu važinėti į teismo posėdžius Alytuje. Netektume nemažai darbo vietų, taip pat sumažėtų inteligentijos skaičius mūsų rajone. Jei teisėjams ir prokurorams trūksta darbo Lazdijuose, jie gali kai kurias bylas nagrinėti ir Alytuje, tačiau teismas ir prokurorai Lazdijuose turi išlikti“, – sakė buvęs meras.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: