Dzūkų žinios

M. Sabaliauskas: „Tikėtina, kad po karantino lietuviai dažniau rinksis vietines keliones“

Dalintis:
Mantas Sabaliauskas: „Tikėtina, kai situacija stabilizuosis, lietuviai pradės dar labiau keliauti po savo šalį ir gali būti, kad dažniau rinksis vietines keliones, o ne keliones į užsienį.“

Pasirengimą naujam turizmo sezonui laikinai sutrikdė karantinas, tačiau Lazdijų turizmo informacinio centro vadovas Mantas Sabaliauskas džiaugiasi pernai padidėjusiu turistų srautu mūsų rajone, bet ir neabejoja, jog koronaviruso intervencija turės neigiamų pasekmių rajono svečių srautams.
Apie praėjusių metų turizmo veiklos rezultatus, populiariausius Lazdijų krašto objektus ir iššūkius ateinančiam turizmo sezonui kalbamės su Lazdijų turizmo informacijos centro direktoriumi Mantu Sabaliausku.

– Neseniai buvo paskelbti šalies savivaldybių turizmo veiklos rezultatai. Koks praėjusių metų Lazdijų turistų derlius? Kokia dinamika, lyginant su 2018 metais? Kokios turistų apsilankymo tendencijos 2019 metais? Kiek sulaukėme užsienio turistų, iš kokių šalių, kiek vietinių turistų? Kokie nakvynių rezultatai? Kokie pernai buvo lankomiausi rajono objektai?
– Taip, išties, neseniai susisteminome informaciją apie praėjusių metų turistų srautus. Neturime duomenų tik iš apgyvendinimo sektoriaus, kadangi šią informaciją jie teikia Valstybinei vartotojų teisių tarnybai, tačiau bendravau su daugumos kaimo turizmo sodybų Lazdijų rajono savivaldybėje savininkais ir jie klientų skaičiumi nesiskundė. Praėjusį sezoną surasti laisvų vietų sodybose, ypač savaitgalį, vilčių buvo mažai. Tam, kad sodybose netrūko lankytojų, pasitarnavo ilgas vasaros turizmo sezonas, kuris prasidėjo balandžio mėnesį ir tęsėsi iki rugsėjo mėnesio.
Lazdijų turizmo informaciniame centre praėjusį sezoną apsilankė apie 300 000 lankytojų. Pusė jų – vietiniai keliautojai lietuviai. Kita pusė – užsienio šalių turistai. Daugiausia jų sulaukėme iš kaimyninės Lenkijos, taip pat Vokietijos, Prancūzijos, Olandijos, JAV, Rusijos, Baltarusijos ir kt. šalių.
Lyginant 2019 m. turistų srautų statistiką su 2018 m., pastebimas nedidelis augimas, tačiau ateinančio sezono turistų srautus prognozuoti sudėtinga. Praėjusiais metais stebėjome labiausiai lankomus mūsų rajono objektus. Kaip ir kiekvienais metais, didžiausiais traukos objektais išlieka Metelių ir Veisiejų regioniniai parkai. Juose praėjusiais metais apsilankė atitinkamai 82 415 ir 64 000 turistų. Praėjusių metų TOP 5 Lazdijų rajono savivaldybės lankomų objektų yra toks: Metelių regioninio parko lankytojų centras, Veisiejų regioninio parko lankytojų centras, Metelių apžvalgos bokštas, Veisiejų apžvalgos bokštas ir Lazdijų krašto muziejus.

– Kaip įvestas karantinas koreguoja turizmo procesą rajone? Ar šiuo metu Lazdijuose vis dar lankosi turistai?
– Tikriausiai kaip ir visus kitus sektorius. Lankytojų nepriima regioniniai parkai, Lazdijų krašto muziejus ir jo padaliniai, Lazdijų turizmo informacinis centras gyventojus ir turistus aptarnauja tik nuotoliniu būdu. Visi turizmo sektoriaus atstovai susiduria su sunkumais, tačiau turizmo sezonas dar neprasidėjo, visi tikisi, kad bent jau iki vasaros situacija stabilizuosis ir tie užsakymai, kurie šiuo metu jau yra, nebus atšaukti. Visi stebi situaciją ir seka naujienas. Tiesiog yra toks laikas, kai turime ramiai palaukti ir tikėti, kad viskas išsispręs į gerąją pusę. Natūralu, kad šalyje paskelbus karantiną turistai mūsų rajone nesilanko, paradoksalu, tačiau šiuo atveju dėl to netgi džiugu, kad žmonės yra atsakingi ir laikosi karantino reikalavimų, laiką leidžia namuose su šeimos nariais, vengia nereikalingų kontaktų ir taip mažina viruso plitimo galimybę. 

– Kokią įtaką turizmui gali turėti laikinas Lazdijų pasienio punkto uždarymas?
– Priklausys nuo to, kiek laiko šis ribojimas bus taikomas ir kiek laiko tęsis visa ši situacija. Jeigu visų mūsų, t. y. užsienio valstybių, Lietuvos valstybės vadovų, Lietuvos gyventojų bendromis pastangomis ir atsakingu elgesiu sugebėsime suvaldyti situaciją, o aš esu įsitikinęs, kad taip ir bus, ir gyvenimas kaip įmanoma greičiau grįš į normalias vėžes, tuomet turizmas įsibėgės. Bet akivaizdu, kad šis sektorius patirs tikrai nemažai nuostolių.

– Kaip karantino laikotarpiu dirba Lazdijų TIC?
– Turbūt kaip ir visos įstaigos Lazdijų rajono savivaldybėje, klientus ir turistus aptarnaujame tik nuotoliniu būdu. Konsultacijas teikiame tel. 8 613 88151 ir el. p. turizmas@lazdijai.lt. Kol kas taip dirbsime iki kovo 30 d. Seksime LR Vyriausybės ir Lazdijų rajono savivaldybės administracijos nurodymus ir jais atsakingai vadovausimės. Situacija yra neeilinė, Lazdijų rajono savivaldybės atstovai daug dirba ir komunikuoja svarbią informaciją, rekomendacijas ir reikalavimus karantino metu, o mums belieka atsakingai jų laikytis ir ramiai pralaukti šį sudėtingą laikotarpį.   

– Esate TIC asociacijos prezidentas. Ar jau diskutavote savo organizacijoje apie galimas karantino pasekmes turizmo sektoriui, apie strateginius klausimus?
– Žinoma, kad diskutavome ir diskutuojame įvairiais klausimais beveik kiekvieną dieną. Šiuolaikinės technologijos leidžia palaikyti ryšį 24 val. per parą. Visi asociacijos nariai supranta, koks sudėtingas dabar laikotarpis, kad turizmo sektorius neišvengs nuostolių. Džiaugiamės, kad LR valstybė ir jos vadovai atsakingai žiūri į susidariusią situaciją ir yra pasirengusi padėti. Štai neseniai diskutavome, kad tikėtina, kai situacija stabilizuosis, lietuviai pradės dar labiau keliauti po savo šalį ir gali būti, kad dažniau rinksis vietines keliones, o ne keliones į užsienį. Dėl to visi turizmo centrai dabar turi laiko ramiai pasiruošti komunikacijos planus, apgalvoti, ką galės pasiūlyti turistams, kai gyvenimas sugrįš į savo vėžes.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: