Dzūkų žinios

Verslas šiek tiek pravėrė duris karantine uždarytiems pirkėjams

Dalintis:
Statybinių prekių parduotuvė „Egada“ sulaukė nemažai klientų.

Ministrų kabinetas vakar nutarė – karantinas pratęsiamas iki gegužės 11 dienos 24 valandos, tačiau dar kartą švelninamos jo sąlygos. Nuo kitos savaitės pirmadienio atnaujinti savo veiklą galės lauko kavinės, kirpyklos, grožio salonai, bus galima vykdyti kai kurias planines medicinos paslaugas, sportuoti lauke, lankytis bibliotekose ir muziejuose, zoologijos bei botanikos soduose, organizuoti vairavimo egzaminus.  

Prie sėklų parduotuvės Sodų gatvėje driekiasi pirkėjų eilės.

Bus galima eiti į kirpyklą
Pritarta, kad paslaugas nuo kitos savaitės galės teikti dalis grožio srities specialistų. Draudimas dirbti nebebus taikomas plaukų priežiūros ir nagų priežiūros paslaugų vietoms, jeigu paslaugų teikimo vietose bus ribojamas paslaugų gavėjų ir kitų lankytojų srautas. T. y. užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m paslaugos teikimo vietos patalpų plotas, tenkantis vienam paslaugos gavėjui arba kitam lankytojui, arba vienu metu paslaugos teikiamos ne daugiau kaip vienam paslaugos gavėjui.
Sveikatos apsaugos ministerijos nutarimo projekte nurodoma, kad kavinėms, restoranams, barams draudimas dirbti nebebus taikomas tais atvejais, kai veikla organizuojama atvirose erdvėse, t. y. lauko kavinėse. Taip pat lieka leidimas tiekti maistą išsinešimui. Taip pat bus leidžiama atnaujinti visų parduotuvių darbą. Vyriausybė ketina leisti vėl veikti visoms parduotuvėms, įskaitant ir didžiuosiuose prekybos centruose, taip pat bus leista turguje prekiauti sodinukais ir augalais. Tačiau parduotuvės turės užtikrinti saugumą ir atstumą tarp žmonių.
Veido kaukes dėvėti ir toliau yra privaloma, tačiau nutarime numatoma išimtis – ji nebus privaloma valgant viešojo maitinimo įstaigose. Priimti sprendimai, susiję su užsieniečių atvykimu į Lietuvą. Draudimas atvykti į mūsų šalį nebus taikomas sveikatos priežiūros specialistams, atvykstantiems į Lietuvą dirbti su organų transplantacija. Taip pat bus leidžiama per Lietuvą tranzitu vykti tiems užsieniečiams, kurie per mūsų šalį vyks į savo gyvenamąją šalį.
Kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigose bus galima lankytis ne didesnėmis nei 2 asmenų grupėmis (išskyrus artimus giminaičius, įtėvius, įvaikius, globėjus ir rūpintojus), taip pat šeimoms. Taip pat bus bus galima lankytis golfo, teniso, sporto aikštynuose, lauke esančiuose zoologijos, botanikos soduose, taip pat bibliotekose ir muziejuose.
Prieš savaitę Vyriausybė pritarė pirmajam karantino švelninimo etapui, kuriuo leista dirbti ne maisto prekių parduotuvėms, taip pat smulkioms remonto, buities paslaugų įmonėms, turinčioms atskirą tiesioginį įėjimą iš lauko pusės ir galinčioms reguliuoti pirkėjų srautą. Galime pastebėti, jog ne vienas Lazdijų prekybininkas operatyviai reagavo į galimybę tęsti darbą. Kai kurios parduotuvės išnešė savo prekes į lauką, tuo parodydamos, jog laukia pirkėjų.

Reikia turėti atskirą įėjimą
Nuo praėjusio ketvirtadienio leidžiama dirbti „parduotuvėms, į kurių patalpas patekti yra įrengtas atskiras tiesioginis įėjimas iš lauko pusės ir kurių patalpose ribojamas pirkėjų ir kitų lankytojų srautas: užtikrinamas ne mažesnis nei 10 kv. m vienam pirkėjui tenkantis prekybos plotas arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas pirkėjas“.
Leidžiama teikti stacionariose paslaugų teikimo vietose teikiamas paslaugas, kurių metu būtinas ne ilgesnis nei 20 min. tiesioginis kontaktas su paslaugų gavėju, jeigu paslaugų teikimo vietose yra užtikrinami nustatyti reikalavimai: rankų dezinfekcinio skysčio buvimas, iki 1 m atstumo tarp klientų, stovinčių prie kasos, užtikrinimas ir kt., taip pat darbuotojų aprūpinimo būtinosiomis asmeninės apsaugos priemonėmis sąlygos.
Jau beveik dvi savaites Lietuvoje galioja privalomas nurodymas visose viešose vietose dėvėti kaukes ar kitas veido apsaugos priemones. Jos privalomos ir parduotuvėse bei paslaugų teikimo vietose, kurios praėjusį ketvirtadienį atnaujino veiklą pagal naują ministrų kabineto nutarimą.
Iki šiol buvo leidžiama tik maistu prekiaujančių parduotuvių ir turgaviečių, vaistinių, optikų, degalinių veikla. Taip pat buvo leista atvirose prekybos vietose prekiauti sodinti skirtais augalais, sėklomis, trąšomis.
Skraidys privatūs lėktuvai, rodys kiną lauke
Nutarime nustatyti tam tikri atlaisvinimai keleiviniams skrydžiams. Leista išvykti užsienio šalių piliečiams, taip pat leisti privatūs skrydžiai nedideliais lėktuvais, talpinančiais iki 5 keleivių.
Užsieniečiai ir dabar gali išvykti iš Lietuvos automobiliais ar keltais.
Atkreipiamas dėmesys, kad draudimas išvykti iš šalies Lietuvos piliečiams yra numatytas kitu nutarimo punktu, kuris nėra keičiamas.
Keleivinių skrydžiai iš esmės yra uždrausti ir galimi tik turint Lietuvos institucijų specialiuosius leidimus. Todėl reguliarus keleivinis susisiekimas oru dar neatkuriamas ir skrydžiai bus leidžiami tik išimtinais atvejais.
Vyriausybės priimtu nutarimu leista ir atvirose erdvėse rengti kultūrinius renginius, kai jie vyksta renginių dalyviams neišlipant iš automobilių. Tokiu būdu pritarta atsirandančioms iniciatyvoms atidaryti „drive in“ kino teatrus. Tokių kino teatrų įrengimą derina Vilniaus savivaldybė. Lauko kinas gali atsirasti prie „Litexpo“ rūmų.

Laukia keturi etapai
Vyriausybėje buvo pristatytas keturių švelninimo etapų planas. Pirmojo etapo paslaugos – tokios, kuriose vengiama fizinio, socialinio kontakto arba tas kontaktas turi būti kiek įmanoma trumpesnis.
Vyriausybės teigimu, kitas etapas priklausytų nuo to, kaip seksis su pirmuoju. Antrajame etape buvo kalbėta apie galimybę veikti ir viešojo maitinimo paslaugoms, lauko kavinėms. Trečiuoju etapu, kuris galėtų būti įgyvendintas ne anksčiau kaip gegužės viduryje, galėtų būti atnaujintas mokymo ir ikimokyklinių įstaigų darbas.
Tik paskutiniajame etape kalbama apie masinius renginius, masinio susibūrimo vietas, sporto renginius, tačiau kada tai galėtų vykti, niekas neprognozuoja.
Lietuvoje karantinas galioja iki balandžio 27 d. Bet pratęstas dviem savaitėm, skaičiuojant nuo balandžio 27 d. – iki gegužės 11 d.
Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga atkreipė dėmesį, kad procentinis COVID-19 atvejų augimas būtų priežastis persvarstyti karantino sąlygas, tačiau konkrečios ribos, kuomet jau būtų imtasi tokių priemonių, nustatyta nėra.
A.Veryga teigė, jog jei bus pastebėta, kad susirgimų atvejų skaičius vėl pradeda augti, tai bus priežastis persvarstyti karantino priemones.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: