Dzūkų žinios

Senelių namų darbuotojai jaučia nelygybę: vieni – „pateptieji“, kiti – atstumtieji

Dalintis:
Tie darbuotojai, kuriuos valdžia myli, daug dažniau nei kiti dirba naktinėje pamainoje.

Kiekvienas iš mūsų labai jautriai reaguoja į nelygybę, ypač tada, kai tai vyksta darbe. Kai viršininkas, paskirdamas darbus, vieniems suteikia geresnes sąlygas nei kitiems, kai dirbi daugiau už kitus, o gauni mažesnį atlyginimą. Apie tokią situaciją Socialinės globos namuose „Dzūkų žinioms“ pasakojo redakcijos šaltiniai. Jų teigimu, darbo grafiko sudarymas priklauso nuo vadovo simpatijų ir antipatijų. Socialinių paslaugų centro direktorė tokius kaltinimus neigia.
Situaciją Socialinės globos įstaigoje gerai žinantys redakcijos šaltiniai (pavardės redakcijai žinomos) pasakojo, jog šioje įstaigoje dirbama nevienodomis sąlygomis.
„Tie darbuotojai, kuriuos valdžia myli, daug dažniau nei kiti dirba naktinėje pamainoje. Darbas naktį daug lengvesnis ir ramesnis nei dieną. Globotiniai miega, todėl priežiūra nėra tokia intensyvi kaip dieną. Dienomis dirbantiems darbuotojams tenka didžiulis darbo krūvis – reikia maudyti globotinius, pateikti maistą, išsiplauti tualetus, gyvenamąsias patalpas. Tie darbuotojai, kurių valdžia nemyli, kurie „palindę jiems į panages“, daug dažniau skiriami dirbti dienomis, o „pateptieji“ dažniau dirba naktimis“, – pasakojo redakcijos šaltinis.
Naktį dirbantieji gauna ir didesnį atlyginimą, o jei naktis rami, tai dieną galima tvarkytis savo asmeninius reikalus, taip gaunant papildomo laiko sau.
Redakcijos šaltiniai teigė, jog apie šią nelygybę darbuotojai bandė kalbėti su darbo grafikus sudarinėjančia Socialinės globos namų vadove, tačiau ši atsakydavo, jog neįmanoma visiems vienodai paskirstyti darbo dienomis ir naktimis, nors, anot redakcijos šaltinių, tai padaryti įmanoma.
Toje pačioje įstaigoje, anot redakcijos šaltinių, vyksta keisti dalykai su praktikantais, kurie ten mokosi socialinės globos principų.
„Kartai atrodo, jog praktikantai pas mus praktikuojasi tik formaliai – „palieka įstaigoje savo rankinuką“, o realiai darbe nesirodo. Nežinia, kam naudinga tokia praktika“, – svarstė redakcijos šaltiniai.
„Dzūkų žinios“ išklausė Lazdijų socialinių paslaugų centro direktorės Jolantos Marcinkienės nuomonę.

– Ar Jūs kontroliuojate darbo laiko paskirstymą Socialinės globos namų darbuotojams?
– Taip.

– Ar žinote, jog kai kurios darbuotojos dirba daugiau naktimis, o kitos – daugiau dienomis? Tokiu būdu galimai yra pažeidžiamas tolygaus darbo laiko paskirstymo principas.
– Socialinės globos namų socialinių darbuotojų padėjėjų ir slaugytojų padėjėjų grafikai yra sudaromi taikant suminę darbo laiko apskaitą. Darbo grafikas yra slenkantis, dėl tos priežasties nėra pažeidžiamas tolygaus darbo laiko paskirstymo principas.

– Ar šioje įstaigoje yra praktikantų?
– Įstaigoje šiuo metu praktikantų nėra.

– Ar tie praktikantai realiai dirba, ar tik formaliai? Ar yra jų darbo apskaita?
– Kai įstaigoje yra praktikantai, jie dirba realiai. Informacija apie praktikantų darbą perduodama Sodrai.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: