Dzūkų žinios

Kokie yra nuotolinio mokymosi pliusai ir minusai?

Dalintis:

Praėję metai buvo tikrai neeiliniai tiek Lietuvai, tiek pasauliui. Užklupusi pandemija privertė daugybę žmonių darbuotis ir užsiimti įprastomis veiklomis tiesiog iš namų. Natūralu, kad šis procesas palietė ir švietimo sistemą.
Mokiniams buvo nuotoliniu būdu vedamos pamokos, studentams – paskaitos.

Sistema neįprasta
Natūralu, kad tokiai situacijai ir sistemai šalies mokymosi įstaigos nebuvo pasiruošę, tai Lietuvoje paprasčiausiai buvo neįprasta. Iš pradžių tai gana strigo, bet vėliau mokymosi įstaigos sugebėjo įsivažiuoti.
Mokiniams tai buvo galimybė išeiti iš komforto zonos ir pamatyti, kad egzistuoja alternatyvos. Tad po kelių mėnesių, kai buvo leista grįžti į mokymosi įstaigas, tą nusprendė padaryti toli gražu ne visi. Situacija mokymosi įstaigose savo nestabilumu šiek tiek net priminė lošimų automatus.

Pasiruošti reikės laiko
Vėliau pakalbėsime apie tokios sistemos pliusus, tačiau be abejo ji turi ir minusų. Vienas esminių iš jų, kad toli gražu ne visi moksleiviai yra aprūpinti tinkamomis mokymosi priemonėmis. Vaikai, ypač kaimo vietovėse, paprasčiausiai neturi kompiuterių. Kartais kompiuteris yra, bet juk daugybėje šeimų yra daugiau nei vienas vaikas, o pamokos vyksta tuo pačiu metu.
Dar viena bėda – dėmesio nesutelkimas. Studentai dažnai per paskaitas žiūri filmus, stebi sporto varžybas ar net žaidžia kazino online. Iš esmės tą sukontroliuoti būtų labai sudėtinga. O sumodeliuoti tokias sistemas, iš kurių būtų neįmanoma atidaryti kito lango, tikrai užtruks.

Suteikia galimybę rinktis

Kita vertus, nuotolinis mokymosi procesas žmonėms suteikia galimybę pasirinkti. Be abejo, į praktinius užsiėmimus reikėtų ateiti, tačiau daug ką tikrai galima padaryti nuotoliniu būdu.
Įsivaizduokite, kad šią savaitę turite tik teorines paskaitas, o iki universiteto autobusu turite važiuoti kone valandą. Tokiu atveju turėti pamokas online tikrai yra šiek tiek paprasčiau.
Dar viena puiki situacija – pamokos sergantiems. Tarkime turite temperatūros, bet jaučiatės pakankamai darbingai. Kam jums rizikuoti bendramokslių sveikata? Juk galite pamokose ar paskaitose dalyvauti nuotoliniu būdu.

Ateityje tik populiarės
Prognozuojama, kad toks mokymosi būdas ateityje bus tik dar labiau populiaresnis. Dėl to stebėtis per daug nederėtų, jog tobulėjant technologijoms į virtualią erdvę keliasi vis daugiau dalykų.
Šiuo metu tai skamba gana utopiškai, tačiau nereikėtų stebėtis, jeigu jau netolimoje ateityje mūsų vaikaičiai gana utopiškai žiūrėtų į dabartinį, klasikinį mokymosi procesą.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: