Dzūkų žinios

Kodėl Socialinių paslaugų centras virsta kreivų veidrodžių karalyste?

Dalintis:
J. Marcinkienė: „Darbuotojai įstaigą palieka savo noru, niekieno neverčiami. Socialinių paslaugų centre dirba puikus kolektyvas, nesame gavę skundų dėl
darbuotojų patiriamos įtampos ar panašių dalykų“.

Ar tai, kad įstaigoje nuolat keičiasi buhalterės, mažinami etatai, nors darbų apimtys nemažėja, būriai darbuotojų savo noru palieka įstaigą, už papildomus darbus nemokamas atlygis, už rizikingą darbą COVID-19 laikotarpiu vieniems skiriamos solidžios premijos, o ypač rizikavusiems – vos 50 eurų, yra normalu?
Toks klausimas kyla, klausantis Lazdijų socialinių paslaugų centro darbuotojų skundų apie situaciją šioje savivaldybės valdomoje įstaigoje. Nors centro direktorė tikina, jog viskas jos valdose yra gerai, tačiau žmonių skundai ir papasakotos nuoskaudos verčia abejoti įstaigos vadovės žodžiais ir kompetencija.

Sulaukė juokingo atlygio
Šio centro darbuotoja Vilma Juškauskienė „Dzūkų žinioms“ papasakojo apie patirtą neteisybę ir direktorės savivaliavimą.
Moteris teigė, jog per patį karantino piką ji dirbo rizikingą darbą – vežiojo saviizoliacijoje užsidariusiems asmenims maistą ir kitus būtinus daiktus.
„Važinėjau savo automobiliu, teko dirbti ir savaitgaliais, dirbau daug ir sąžiningai. Paskui išgirdome, jog medikams, socialiniams darbuotojams už darbą karantino laikotarpiu bus paskirtos premijos, savivaldybė premijavimui gavo 17 tūkst. eurų. Sužinojome, jog kai kurie darbuotojai gavo po 130–160 eurų premijas. Tikėjausi, jog ir aš gausiu panašų atlygį už rizikingą darbą. Tačiau paaiškėjo, jog mano „premija“, atskaičiavus mokesčius, sutirpo iki 50 eurų, o centro vairuotojas, vežiojęs į rizikos grupę patekusius asmenis į Vilnių, gavo 50 eurų „ant popieriaus“ premiją. Kodėl tokia neteisybė?“ – retoriškai klausė ponia Vilma.
Pasijutusi neteisingai įvertinta, V. Juškauskienė nuėjo pas centro direktorę Jolantą Marcinkienę sužinoti, kodėl jai paskirta simbolinė premija.
„Man pasakė, kad premijos man ir kai kuriems kitiems mūsų įstaigos darbuotojams buvo išmokėtos ne iš tų 17 tūkst., kurie buvo skirti savivaldybei, bet iš Socialinių paslaugų centro biudžeto. Direktorė dar metė argumentą, jog mažesnes premijas gavo tie darbuotojai, kurie dirbo nuotoliniu būdu. Tai buvo juokingas argumentas – oficialiai aš dirbau nuotoliniu būdu, tačiau pas rizikos grupės ir saviizoliacijoje esančius asmenis važinėjau ir su jais kontaktavau tiesiogiai, nes kompiuteriu to daryti buvo tiesiog neįmanoma“, – sakė V. Juškauskienė.
Neišgirdusi direktorės argumentų dėl premijų skirstymo principų, pajutusi neteisybę, V. Juškauskienė nusprendė nebedalyvauti projekte, prie kurio jau kurį laiką dirbo be jokio papildomo užmokesčio, nors, pagal pareigas, jai toks darbas nepriklausė.
„Nunešiau direktorei projekto dokumentus ir pasakiau, jog atsisakau jame dalyvauti. Šį projektą vykdėme kartu su savivaldybe, su merės patarėja. Direktorė man sakė parašysianti įsakymą ir privalėsiu dirbti“, – sakė magistro diplomą turinti V. Juškauskienė.

„Skaudžiausia, kad mes teikiame pagalbą kitiems, o patys sulaukiame vadovų paniekinimo“
V. Juškauskienė

Situaciją aptars su mere
Ponia Vilma teigė, jog įstaigos darbuotojų emocinė būsena yra labai bloga. Žmonės nuolat patiria stresą, savo adresu sulaukia nepelnytų kaltinimų.
„Situacija pas mus tikrai bloga – vieni darbuotojai atleidžiami, jų darbai išdalijami kitiems, nemokant už tai pinigų, buhalterės keičiasi kas du mėnesius, neatlaikiusios įtampos, absurdiškų sprendimų, kas mėnesį darbą palieka ne po vieną gerą darbuotoją. Panašu, jog rajono valdžia nežino tikros situacijos mūsų įstaigoje – ketvirtadienį mane priims merė, jai viską papasakosiu. Skaudžiausia, kad mes teikiame pagalbą kitiems, o patys sulaukiame vadovų paniekinimo“, – kalbėjo V. Juškauskienė.
Yra ir daugiau darbuotojų, nusivylusių neįvertintu jų darbu per karantiną.
„Tai yra kolektyvo skaldymas, nes visi mes dirbome pandemijos metu ir norėjome gauti pažadėtą atlygį, bet likome it musę kandę“, – sakė kita tos pačios įstaigos darbuotoja, nenorėjusi skelbti savo pavardės.

Stebina direktorės „vadyba“
Kai kuriems Socialinių paslaugų centro darbuotojams kelia nuostabą keista įstaigos direktorės vadyba.
„Vasarą prasidėjus įstaigos struktūros pakeitimams, direktorė buvo numačius atleisti du jai „nereikalingus“ darbuotojus (vieno darbus paskirstant visiems kitiems, o kitą pakeičiant „patogesniu“), tačiau ji nenumatė tolimesnių pasekmių, kad įstaigą per keletą mėnesių paliks net 4 kvalifikuoti specialistai. Net ir vyriausioji buhalterė, poste neišbuvusi nė pusės metų, nešė kudašių net neatsisukdama, nes, ko gero, pamatė, kad įstaigos direktorės kompetencijos labai ribotos“, – pasakojo centro darbuotoja (pavardė redakcijai žinoma).
Darbuotojos teigimu, net atėję į įstaigą dirbti nauji darbuotojai patyliukais šnabžda, kad tokio „bardako“ dar nebuvo matę ir kad artėjant žiemai, pradeda ieškoti naujų darbų.
Redakcijos žiniomis, įstaigos direktorė kiekvieną pirmadienį žygiuoja į savivaldybėje vykstančius pasitarimus apie įstaigos veiklą, tačiau sugeba išlementi kiekvieną kartą vieną ir tą pačią frazę: „Pas mus viskas gerai“.
„Direktorė parodo įstaigos vadovo nekompetenciją ir visišką nesuvokimą apie įstaigos veiklą, tačiau paprašyti atlygio iš rajono valdžios už neva „sunkų“ savo darbą ji nepasikuklina – sau gi nieko ne gaila, o darbuotojai palauks. Juk kiekvienoje įstaigoje yra labai gerų dalykų, kuriais galima pasidžiaugti, tačiau visose yra ir problemų, tačiau ne kiekvienas vadovas jas sugeba įžvelgti ir operatyviai spręsti“, – redakcijai pasakojo įstaigos darbuotojai.

Vadovė problemų nemato
Kadangi darbuotojų kaltinimai pakankamai rimti, „Dzūkų žinios“ norėjo sužinoti, ką apie tai galvoja Socialinių paslaugų centro direktorė J. Marcinkienė.
Direktorė telefonu nesutiko atsakyti į „Dzūkų žinių“ žurnalisto klausimus, paprašė pateikti klausimus raštu.
Į klausimą, kokiais principais buvo skirstomos premijos už darbą COVID-19 laikotarpiu, direktorė pateikė įspūdingą atsakymą – nukopijavo šešių socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymų, susijusių su darbuotojų skatinimu už darbą per karantiną, pavadinimus su visais registracijos numeriais.
Pasidomėjus, ar centro darbuotojų premijavimui buvo naudojami savivaldybei skirti 17 tūkst. Eur, J. Marcinkienė atsakė teigiamai.
Paklausta, ar ji liepianti savo darbuotojams dirbti darbus, kurie jiems nepriklauso pagal pareigybių aprašymą, J. Marcinkienė teigė, jog darbuotojai dirba vadovaudamiesi pareigybės aprašymais.
Redakciją pasiekė informacija, kad šioje įstaigoje darbuotojų kvalifikacijos kėlimui skirti pinigai buvo naudojami kitoms reikmėms. Direktorės paklausėme, ar tai tiesa? Taip pat pasidomėjome, ar įstaiga neturi finansinių problemų?
J. Marcinkienė: „Kvalifikacijos kėlimui skirti pinigai yra naudojami tik kvalifikacijai kelti. Įstaiga finansinių problemų neturi.“
Direktorės paklausėme, kuo ji gali paaiškinti didžiulę darbuotojų kaitą jos vadovaujamoje įstaigoje. Ar tai nesusiję su blogu mikroklimatu įstaigoje, emocine įtampa?
J. Marcinkienė: „Darbuotojai įstaigą palieka savo noru, niekieno neverčiami. Socialinių paslaugų centre dirba puikus kolektyvas, nesame gavę skundų dėl darbuotojų patiriamos įtampos ar panašių dalykų.“
Redakcijos duomenimis, savivaldybės vadovybė nėra patenkinta šios įstaigos vadovės darbu. Ar vadovams užteks valios pakeisti situaciją Socialinių paslaugų centre, parodys ateitis.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: