Dzūkų žinios

Antroji pandemijos banga bloškia atgal į karantino glėbį

Dalintis:

Panašu, jog beveik pusmetį pasimėgavę laisvesniu gyvenimu, tautiečiai vėl bus priversti užsidaryti namuose. Nuolat didėjant susirgimų COVID-19 skaičiui, Vyriausybė nusprendė imtis radikalių priemonių ir vėl visą Lietuvą uždaryti į karantiną.
Vakar vykusiame Vyriausybės posėdyje buvo nuspręsta visoje Lietuvoje skelbti karantiną bent trims savaitėms. Karantinas pradžioje nebus toks griežtas, koks buvo praėjusį pavasarį, komendanto valanda nebus įvesta, kaip kitose šalyse, tačiau mūsų gyvenimas tikrai bus labiau suvaržytas.
Pateikiame informaciją, kokie bus karantino reikalavimai įvairiose gyvenimo srityse.
Socialinis bendravimas. Įpareigojimas susilaikyti nuo kontaktų su kitų šeimų / namų ūkių nariais; privačiai susitikti gali ne daugiau kaip dviejų šeimų / namų ūkių nariai ir ne daugiau kaip 10 žmonių; susitikimo metu rekomenduojamos kaukės.
Kelionės šalies viduje. Jeigu laikomasi socialinės distancijos apribojimų, nėra ribojamos, bet nerekomenduojamos.
Vestuvės, laidotuvės. Ne didesnės kaip 10 žmonių grupės, kuriose dalyvauja tik artimi giminaičiai.
Bažnyčia. Draudimas vykdyti pamaldas ir kitas apeigas fiziškai, rekomendacija vykdyti jas internetu.
Viešojo maitinimo įstaigos. Maistas tik išsinešti.
Parduotuvės ir vaistinės. Maisto parduotuvės ir vaistinės veikia įprastu režimu, kitų poreikių parduotuvės griežtai riboja pirkėjų srautus. Parduotuvės, vaistinės gali tęsti darbą užtikrindamos 10 kv. metrų ploto vienam pirkėjui.
Kirpyklos, grožio, tatuiruočių salonai gali tęsti darbą, jei laikomasi higienos reikalavimų. Privalomos kaukės, išankstinė registracija. Masažo kabinetai stabdo darbą, išskyrus medicinos procedūras; privalomos kaukės.
Sporto, kūno kultūros klubai, baseinai, SPA uždaromi. Šokių, dainavimo, kiti kontaktiniai užsiėmimai draudžiami.
Sporto, kūno kultūros veikla. Tik individualios treniruotės lauke; būtina išlaikyti bent 2 m distanciją. Leidžiama sportuoti individualiai, dviese arba su šeimos / namų ūkio nariais.
Viešbučiai. Leidžiama veikti tik individualių svečių paslaugoms teikti, išlaikant 2 m atstumą bei dėvint kaukes; grupių paslaugos draudžiamos; maistas į kambarį ar išsinešti; privalomos kaukės. Darbo ar laisvalaikio susirinkimai vidaus patalpose ar išorėje draudžiami.
Transportas. Žmonės keliauja tik sėdimose vietose. Privalomos kaukės. Rekomenduojama keliauti tik tada, kai tai neišvengiama.
Mokyklos ir darželiai. Veikia darželiai ir pradinės klasės; dėl darželio lankymo sprendžia tėvai; draudžiama reikalauti pateisinti nelankytas darželio dienas. Jei kyla rizika dėl galimo viruso plitimo, darželių ir pradinių klasių veikimas gali būti nedelsiant stabdomas. Vyresnių klasių kontaktinės pamokų valandos apribojamos ne mažiau kaip 50 proc., nuotolinis mokymas taikomas ne mažiau kaip 50 proc. mokymo laiko. Gimnazijoms leidžiama 100% taikyti nuotolinį mokymą.
Neįgaliųjų dienos centrai tęsia veiklą, jeigu įmanoma visiems proceso dalyviams užtikrinti kaukių dėvėjimą ir socialinę distanciją. Aukštosios mokyklos vykdo tik nuotolinį mokymą.
Muziejai, teatrai, kino teatrai, kazino uždaromi, nevyksta jokie vieši renginiai. Sporto renginiai vyksta be žiūrovų.
Užtikrinamas asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimas viešajame bei privačiajame sektoriuje, vadovaujantis šiais principais: visiškai užtikrinama skubi pagalba; visiškai užtikrinama COVID19 diagnostika, gydymas, izoliacija; visiškai užtikrinama planinė neatidėliotina pagalba, kurios nesuteikus gali reikšmingai pablogėti paciento būklė; proporcingai gali būti ribojama planinė pagalba, siekiant užtikrinti paslaugų teikimą.
Planuojama, kad priemonių paketas, kuriam trečiadienį pritarė Vyriausybė, įsigalios nuo šeštadienio.
„Preliminariai toks režimas tęsis bent 3 savaites. Jei tai duos rezultatą, ribojimus bus galima pradėti mažinti ir švelninti. Kad tai realu – rodo tiek tarptautinė, tiek mūsų pačių praktika. Panašias priemones įvedė Izraelis, Airija, kitos valstybės – ir joms pavyko gerokai sumažinti užsikrėtusių žmonių skaičių. Be to, tokių priemonių efektyvumas grindžiamas ir naujausiais moksliniais tyrimais“, – teigė premjeras Saulius Skvernelis.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: