Dzūkų žinios

UAB „Lazdijų vanduo“ įmonės technika – E. Zaburos kieme

Dalintis:
Skaitytojas užfiksavo, kaip šalia UAB „Lazdijų vanduo“ direktoriaus namų dirbo tai pačiai įstaigai priklausanti technika ir darbininkai.

Nors vis rečiau girdime apie tai, jog valstybės tarnautojai naudojasi tarnybine padėtimi, nes už tai yra griežtai baudžiami, tačiau viešumon kartais išlenda faktai, verčiantys abejoti jų sąžiningumu.
Praėjusį savaitgalį šalia bendrovės „Lazdijų vanduo“ vadovo namų buvo pastebėta dirbanti šios savivaldybės valdomos bendrovės technika-kėlimo bokštelis, mikroautomobilis ir plušantys UAB „Lazdijų vanduo“ darbuotojai. Ar vadovas naudojasi tarnybine padėtimi? Ar susimokėjo už paslaugas? Šie ir kiti klausimai kilo vienam pilietiškam Lazdijų gyventojui, kuris užfiksavo vaizdelį prie bendrovės direktoriaus Eimunto Zaburo namų.
Gavusi lazdijiečio informaciją, „Dzūkų žinių“ redakcija kreipėsi į UAB „Lazdijų vanduo“ direktorių, prašydama paaiškinti, ką reiškia savaitraščio skaitytojo užfiksuota situacija: „Praėjusį šeštadienį prie Jūsų privataus namo buvo pastebėti dirbantys bendrovės „Lazdijų vanduo“ darbuotojai ir bendrovės technika. Ką jie ten veikė, kokiu pagrindu pas Jus, privačioje valdoje, dirbo bendrovės technika ir darbuotojai? Kaip darbuotojams buvo mokama už darbą išeiginėmis dienomis, ar susimokėjote už technikos nuomą? Ar tai darysite dabar, atgaline data, gavęs savaitraščio klausimus? Ar nemanote, jog pasinaudodamas bendrovės technika ir darbuotojais savo asmeniams tikslams, galimai pažeidėte viešų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje reikalavimus?“ – klausėme E. Zaburo.
Nors paprastai šis žmogus vengia atsakinėti į žiniasklaidos klausimus, tačiau šįkart atsakymą gavome greitai. Nenorėdami jo interpretuoti, pateikiame visą E. Zaburo atsakymo tekstą:
„Atsakydamas į Jūsų užduotus klausimus informuoju, kad UAB „Lazdijų vanduo“ teikiamomis paslaugomis naudojausi kaip rajono gyventojas, ne kaip įmonės direktorius. Už suteiktas paslaugas apmokėjau pagal nustatytus įkainius. UAB „Lazdijų vanduo“ įmonės darbuotojai gedimą šalino dvi dienas: pradėjo penktadienį, baigė šeštadienį. Sąskaita už suteiktas paslaugas išrašyta ir apmokėta pirmą UAB „Lazdijų vanduo“ administracijos darbo dieną, nes savaitgaliais dirba tik operatorius bei kitas techninis personalas ir yra tik registruojami ir organizuojami gedimų šalinimo darbai. Iš anksto išrašyti sąskaitą už darbus, kurių sudėtingumas ir vykdymo trukmė nėra žinoma, nėra galimybės. UAB „Lazdijų vanduo“ teikiamomis paslaugomis maloniai kviečiu naudotis visus rajono gyventojus, nes įmonė šiuo metu tikrai turi kvalifikuotų darbuotojų, būtiną techniką ir visas galimybes teikti kokybiškas paslaugas pagal savo veiklos sritį. Kiekvienas užsakymas ar įgyvendintas projektas įmonei labai svarbus, nes jų dėka bendrovė gali dirbti pelningai ir gautas lėšas investuoti į vandens prieinamumą ir kokybės gerinimą gyventojams.“
Atrodytų, lyg ir viskas teisinga, sąžininga. Įdomu, ar sąskaita būtų išrašyta ir apmokėta, jei šis darbų faktas direktoriaus privačioje valdoje nebūtų pastebėtas ir užfiksuotas?
Taigi Lazdijų vandens įmonės direktorius Eimantas Zabura suteikė paslaugas eiliniam rajono gyventojui Eimantui Zaburai.
Pagal Viešųjų ir privačių interesų valstybės tarnyboje derinimo įstatymą toks paslaugos suteikimas yra akivaizdus viešųjų ir privačių interesų konfliktas, nes šiuo atveju įmonės direktorius, teikdamas paslaugas sau kaip fiziniam asmeniui negali būti objektyvus, nustatant paslaugų apimtį, darbo laiką ir apmokėjimo dydį (Išrašant sąskaitos sumą).
Tai yra akivaizdus viešų ir privačių interesų sumaišymas.
Šį atvejį manau, kad tirs Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.
Vadovo sąžiningumu ir nuoširdumu verčia abejoti ankstesni jo elgesio fragmentai.

VTEK pripažino pažeidimą
Pernai UAB „Lazdijų vanduo“ direktorius E. Zabura sulaukė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įtarimų pažeidus įstatymus. Jis, vasarą tapęs įmonės direktoriumi, per 30 dienų turėjo pateikti interesų deklaraciją, tačiau to nepadarė.
VTEK pateiktame pasiaiškinime E. Zaburas paaiškino, jog privačių interesų deklaracijos nepateikė dėl neapdairumo.
2019 metų spalio 30 d. VTEK posėdyje buvo svarstomas E. Zaburo įstatymo pažeidimas.
Komisija pripažino, jog „UAB „Lazdijų vanduo“ direktorius E. Zaburas, Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nustatyta tvarka ir terminais nepateikęs privačių interesų deklaracijos, pažeidė šio įstatymo 5 straipsnio 1 dalies nuostatas“.

Buvo įsiskolinęs bendrovei
Dar viena vieša informacija, kuri verčia abejoti šio žmogaus sąžiningumu, buvo paskelbta, kai jis tapo bendrovės „Lazdijų vanduo“ vadovu.
Pasirodo, ilgą laiką E. Zaburas buvo skolingas šiai bendrovei už suteiktas paslaugas. Ir tik tada, kai buvo paskelbtas konkursas UAB „Lazdijų vanduo“ direktoriaus postui užimti, pretenduodamas į šią kėdę, jis suskubo sumokėti skolas bendrovei, į kurios vado kėdę pats pretendavo.
Dar viena istorija, nors ir netiesiogiai siejanti E. Zaburą su UAB „Lazdijų vanduo“, nutiko prieš kelerius metus. Gamtosaugininkai užfiksavo, jog vienas labai artimas E. Zaburo giminaitis leido nuotekas teisiai į gamtą. Aplinkosaugininkai sugavo pažeidėją už rankos ir privertė sumokėti baudą bei nurodė civilizuotai susitvarkyti nuotekų sistemą.
Redakcijos duomenimis, ši istorija E. Zaburui buvo puikiai žinoma, tačiau jis nepajudino piršto, kad ištaisytų giminaičio daromus pažeidimus.

Paruošė „dovanėlę“ lazdijiečiams
Vieną iš prasčiausių ekonominių rezultatų regione pasiekusi vandentvarkos bendrovė „Lazdijų vanduo“ netrukus nemaloniai nustebins Lazdijų rajono vandens vartotojus.
Rajono savivaldybės tarybai pateiktas tvirtinti naujas vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo kainynas, kuriame padidintos paslaugų kainos. Kitaip sakant, vanduo ir nuotekos Lazdijuose vėl pabrangs.
Pateiktame projekte numatyta, jog geriamojo vandens tiekimo kaina padidės 7 proc., o nuotekų tvarkymas šiek tiek mažiau.
Atidžiau išanalizavus siūlomų kainų lentelę, akivaizdu, jog nė viena paslauga neatpigs, vos keletas išliks nepakitusių, o daugelis pabrangs.
Panašu, jog UAB „Lazdijų vanduo“ atėjo sunkūs laikai. Lazdijiečiai, pasekite bendrovės direktoriaus pavyzdžiu, išsinuomokite įmonės techniką savo reikmėms ir paremkite strateginę rajono bendrovę. Gal tada nedidės vandens kaina?

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: