Dzūkų žinios

Visuomenės sveikatos biuras bando prisitaikyti prie sudėtingos situacijos

Dalintis:
„Spalio mėnesį buvo inicijuotas narkotikų ar psichotropinių medžiagų tyrimas Lazdijų rajone. Rezultatai iš tikro nudžiugino – narkotinių ar psichoaktyviųjų medžiagų pėdsakų neradome“, – sakė Lazdijų visuomenės sveikatos biuro direktorė S. Jasinskienė.

Šiuo sudėtingu laikotarpiu, kai medikai kovoja dėl koronavirusu sergančių žmonių sveikatos, kai griežtėja karantino ribojimai, nemažas vaidmuo tenka ne tik kūno gydymui, bet ir psichologinei pagalbai, sveikatos stiprinimui, medicinos, sveiko gyvenimo būdo žinios skleidimui. Ne pandemijos metu šias funkcijas atlikę Visuomenės sveikatos biurai priversti keisti savo veiklos pobūdį ir darbo formas.
Apie tai, kaip šiuo sudėtingu metu gyvena Lazdijų visuomenės sveikatos biuras, kaip prisitaikė prie naujų sąlygų, kokias paslaugas teikia gyventojams, kalbamės su šio biuro direktore Simona Jasinskiene.

– Kaip keičiasi Visuomenės sveikatos biuro veikla pandemijos sąlygomis? Kokia veikla biuras užsiima šiuo metu?
– Pandemija koreguoja kai kurias Visuomenės sveikatos biuro veiklas, tačiau jau spėjome prisitaikyti ir šiuo metu daugiausia dėmesio skiriame nuotoliniams mokymams ir nuotolinių paslaugų teikimui. Nuotoliniu būdu teikiamos psichologinės gerovės grupinės ir individualios konsultacijos, priklausomybių konsultanto paslaugos. Taip pat vėl talkiname Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui. Mokyklose dirbančios specialistės tiria ugdymo įstaigose atsiradusius Covid-19 židinius.

– Neseniai buvo pristatytas tyrimas apie psichotropinių medžiagų vartojimą jaunimo tarpe. Papasakokite plačiau apie šį tyrimą, jo tikslus ir rezultatus.
– Spalio mėnesį buvo inicijuotas narkotikų ar psichotropinių medžiagų tyrimas Lazdijų rajone. Tyrimo tikslas buvo gauti daugiau informacijos apie narkotinių ar psichotropinių medžiagų paplitimą rajone. Pasitarus su Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento specialistais, buvo nuspręsta tyrimą atlikti ne tik ugdymo įstaigose ar jaunimo susibūrimo vietose, tačiau apimti įvairias viso rajono erdves ir įstaigas. Buvo naudojami vienkartiniai aplinkos testai, skirti narkotinių ar psichotropinių medžiagų aptikimui ir identifikavimui ant skirtingų dažniausiai liečiamų paviršių. Rezultatai iš tikro nudžiugino – narkotinių ar psichoaktyviųjų medžiagų pėdsakų neradome. Žinoma, taip galėjo nutikti dėl tuo metu galiojusių karantino reikalavimų bei dažno patalpų valymo ir dezinfekcijos. Būtent todėl testus, pasibaigus karantinui, planuojama pakartoti.

– Sveikatos apsaugos ministerijos iniciatyva buvo nuspręsta visuose savivaldybių VSB pandemijos metu įdarbinti psichologus. Ar turite psichologą? Kokias paslaugas jis teikia, ar daug žmonių pasinaudoja psichologo paslaugomis Lazdijuose? Ar periferijoje gaji stigma, jog į psichologą kreipiasi tik tie, kam „nuvažiuoja stogas“?
– Psichologo pareigybės Visuomenės sveikatos biure nėra, tačiau, suprasdami neeilinę situaciją rajone ir visoje Lietuvoje, stengiamės greitai reaguoti ir šiuo metu esame nupirkę psichikos sveikatos stiprinimo paslaugą, tad spalio-gruodžio mėnesiais buvo organizuojami nuotoliniai psichologinės gerovės ir psichikos sveikatos stiprinimo mokymai streso valdymo, emocijų atpažinimo, konfliktų valdymo ir kitomis temomis. Taip pat gyventojai turi galimybę registruotis profesionalaus psichologo konsultacijoms, kurios yra nemokamoms ir anonimiškos. Vien šį mėnesį jau kreipėsi apie 10 asmenų, kas taip pat džiugina. Reikia suprasti, kad ne tik kūnas gali sirgti, bet ir siela. Pagalbos ieškojimas rodo žmogaus vidinę stiprybę bei drąsą pažvelgti į save ir keisti savo gyvenimą. Psichologas padeda susigaudyti savo jausmuose, atrasti pusiausvyrą, o jeigu reikalinga tolimesnė pagalba, nukreips tinkama linkme.

– Kokių naujų veiklų sugalvojote nuo to laiko, kai vadovaujate Lazdijų VSB?
– Vasaros metu organizavome sveikatinimo stovyklas suaugusiems, kurios sulaukė didelio susidomėjimo. Taip pat rudenį įgyvendinome širdies ir kraujagyslių ligomis sergančių asmenų teorinius ir praktinius mokymus, kuriuos vedė savo sričių specialistai. Dar kelios nespėtos įgyvendinti veiklos sustojo dėl karantino ribojimų. Dabar svarbiausia visiems susitelkti, kad kuo greičiau baigtųsi karantinas ir vėl galėtume susitikti įvairiose biuro veiklose.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: