Dzūkų žinios

Valdas Vabuolas: „Į ligoninę guldome ir COVID–19 testo neturinčius pacientus“

Dalintis:
Valdas Vabuolas, Lazdijų ligoninės direktorius.

Stebint situaciją, bendraujant su Lazdijų rajono gyventojais, kyla nemažai klausimų dėl pacientų stacionarizavimo praktikos karantino laikotarpiu. Ar gali taip būti, jog ligoniai, kurie neatliko PGR ( COVID–19 susirgimui nustatyti) testo ar kreipiasi į ligoninę po pietų, kai testai nebeatliekami, nebus guldomi į ligoninę, bet bus siunčiami namo?
Gauname ne vieno paciento skundą, kad dėl skubios medicininės pagalbos stacionarizuojamiems pacientams nesudaryta galimybė atlikti PGR tyrimą visą parą, kad galėtų būti perkeliami gydyti į atitinkamą skyrių.

Nepaguldė į ligoninę
Į redakciją kreipėsi viena lazdijietė (pavardė redakcijai žinoma), kuri susidūrė su rimta problema. Ji savo garbaus amžiaus sunegalavusią tetą praėjusią savaitę po pietų norėjo paguldyti į Lazdijų ligoninę, tačiau senutė į ligoninę nebuvo paguldyta, nes jai nebuvo galimybės padaryti PRG tyrimą, kadangi šie atliekami tik iki 12 val. Pacientei buvo pasiūlyta atvykti kitą dieną iki 12 val., kad ji pasidarytų testą, tada ją galimai paguldyti į ligoninę.
„Lazdijuose PGR tyrimai atliekami iki 12 val., todėl, jeigu užimtos visos izoliacinės palatos, pacientas paprasčiausiai išrašomas namo arba liepiama atvykti kitą dieną iki 12 val., kad būtų galima padaryti PGR tyrimą. Nejaugi greitoji medicinos pagalba sergančiuosius į ligoninę gali vežti tik iki 12 val., nes vėliau nebus galimybės stacionarizuoti? Lazdijų rajono gyventojams turi būti sudarytos tinkamos sąlygos gydytis savo ligoninėje, ir pasiteisinimai, kad nėra galimybės atlikti PGR tyrimą vėliau, nes laboratorija nepriima tyrimų, čia netinka“, – teigė susijaudinusi lazdijietė.

Visiems suteikia pagalbą
Papasakojome šią situaciją Lazdijų ligoninės vadovui Valdui Vabuolui. Jis buvo nemaloniai nustebęs ir teigė, jog taip neturėjo nutikti.
„Tie ligoniai, kurie guldomi pas mus planiniam gydymui, prieš atsiguldami į stacionarą, turi pasidaryti testą. Tokia praktika pas mus egzistuoja. Tačiau tie ligoniai, kuriems reikia stacionare suteikti būtinąją pagalbą, pas mus priimami bet kuriuo paros metu. Jei jie nepasidarę testo, ne bėda, mes jį atliksime ligoninėje“, – sakė V. Vabuolas.
Jis teigė, jog tie ligoniai, kuriems neatliktas testas, yra guldomi į izoliavimo patalpas. Jiems paimami tepinėliai iš nosiaryklės ir kasdien po pietų išvežami tyrimams į Kauną.
„Dar taip nėra buvę, jog būtinosios pagalbos ligoniams, kurie neatlikę testo, neturėtume vietos izoliavimo patalpose. Turime pakankamai tų patalpų. Kritiniu atveju dar galėtume paguldyti ir į reanimacijos skyrių. Rimtai sergančių ligonių nepaliekame likimo valiai“, – sakė ligoninės vadovas.
Jis teigė neturintis pakankamai informacijos, kad galėtų komentuoti situaciją, dėl kurios į redakciją kreipėsi skaitytoja, nes nėra iš savo pavaldinių apie tai girdėjęs.
„Negaliu už visus savo darbuotojus garantuoti. Galėjo būti taip, jog jūsų minimai ligonei nebuvo reikalinga būtinoji pagalba, todėl jai galėjo būti pasiūlyta atvykti kitos dienos rytą ir pasidaryti testą. Mes tikrai visus guldome į stacionarą, jei specialistai nustato, jog tai yra būtina“, – svarstė V. Vabuolas.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: