Dzūkų žinios

Kad pavėlavus nereikėtų skaudžiai gailėtis – pasiskiepykime!

Dalintis:
Ausma Miškinienė. (E. Genio / LRT nuotr.)

Ausma Miškinienė, Lazdijų rajono savivaldybės merė

COVID-19 mirties šmėkla vis dar renkasi aukas. Tarp jų – ir mūsų Lazdijų rajone ypač gerbiami, savo gražiausius gyvenimo metus mūsų krašto labui paaukoję šviesuoliai. Vakar palaidojome Iloną, vos 47-erių metų sulaukusią mamą, močiutę, puikią savivaldybės administracijos darbuotoją. Visas mūsų kolektyvas, bendruomenė ir ją pažinoję esame tyliame skausme, neviltyje. Kiek dar pareikalaus gyvybių ši baisi, bet dažnai daugelio dar rimtai nevertinama liga? Liga baisi, patikėkite, ir apie jos baisumą sužinojau ne iš populiarių portalų ar TV. Šia liga sirgo mano sesers šeima, daugybė kolegų ir pažįstamų. Ji jau pasiglemžė daugybės žmonių gyvybes, sugriovė gyvenimus jų artimiesiems, daugelį išgyvenusių ilgam paliko su sunkiomis pasekmėmis. Kas žino, jei vakcina nuo koronaviruso infekcijos būtų mus pasiekusi bent pusmečiu anksčiau, gal šie žmonės būtų gyvi? Gal jie su savo šeimomis, kaip ir mes šiandien, džiaugtųsi artėjančiomis šv. Velykomis? Gal tie, kurie persirgo COVID-19 ir išgyveno, bet vis dar negali kvėpuoti laisvai ir džiaugtis gyvenimu, galėtų tai daryti? Deja, negali, nes laiku nesulaukė išganingosios vakcinos. Tačiau mes sulaukėme. Skiepytis jau kviečiami pačioje pavojingiausioje grupėje esantys mūsų tėvai ir seneliai. Tuojau eilė ateis ir daugeliui kitų. Tik ar pasinaudosime proga išgyventi? Kuo pasitikėsime: paskalomis ar mokslu? Ar suteiksime sau ir aplinkiniams galimybę grįžti į normalų gyvenimą?
Kodėl apie tai kalbu? Todėl, kad noriu dar kartą asmeniškai ir labai nuoširdžiai visus Jus pakviesti: prašau, pasiskiepykite, kai tik bus tokia galimybė. Kreipiuosi į jaunesnius rajono gyventojus – paraginkite savo senelius, tėvus, paaiškinkite, kaip juos mylite ir kad vakcina – vienintelė priemonė, galinti apsaugoti nuo koronaviruso nešamos mirties. Su tokiu prašymu jau kreipiausi į savo močiutes. Nors jos abi gyvena vienkiemiuose, sutiko skiepytis. Viena jau suspėjo pasiskiepyti, kita savo eilės laukia su nekantrumu. Jos nori saugiai susitikti su vaikais, anūkais, proanūkiais. Ar jūsų artimieji nenori?
Neturiu teisės jums girti vienos ar kitos vakcinos, tačiau faktas, kad kritikuojama „AstraZeneca“ vakcina praėjusią savaitę viešai skiepijosi Britanijos ir Prancūzijos premjerai, o šią savaitę – ir mūsų šalies vadovai. Ja jau paskiepyta milijonai gyventojų ekonomiškai stipriausiose pasaulio valstybėse. Ar tai nėra puikiausias saugumo įrodymas? Taip, šalutinių poveikių gali būti ir gerai, kad jų yra. Tai reiškia, kad vakcina veiksminga. Kai tik bus galimybė skiepytis, būtent „AstraZeneca“ vakcina skiepysiuosi ir aš. Nestokokime motyvacijos ir noro gyventi. Neklausykime paskalų, remkimės oficialiais faktais.
Jūsų žiniai: į rajoną jau pristatyta 3296 dozės vakcinos. Skiepijame greičiausiai, kaip galime, gautume vakcinų daugiau – skiepytume dar sparčiau. Esame pasirengę. Džiaugiuosi, kad šiuo metu jau yra paskiepyti visi norėję ir galėję skiepytis asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, dializuojami ir didžiausiose rizikos grupėse esantys ligoniai, ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo, pradinių klasių mokytojai ir kiti su vaikais kontaktiniu būdu dirbantys specialistai. Paskiepyti ir socialinių paslaugų sektoriuje dirbantys darbuotojai, globos įstaigose gyvenantys asmenys, vaistininkai ir jau daugiau kaip 27 proc. vyresnių kaip 65 metų amžiaus rajono gyventojų. Bet tai – tik gera pradžia, nes rajone skiepyti iš viso numatyta daugiau kaip 20 tūkst. asmenų: ne tik tie, kurie mūsų rajone gyvena, yra registruoti, bet ir dirba atvykę iš kitų rajonų.
Prieš savaitę džiaugėmės, kad esame mažiausiai COVID-19 susirgimų turinti savivaldybė Lietuvoje. Šią savaitę jau turime 5 naujus susirgimus, iš viso – 9. Šiandien raminamės, kad esame sveiki, kad neserga mūsų artimieji. O rytoj? Patikėkite, jei neišmintingus sprendimus priimsime ir kvailus patarimus dalinsime šiandien, labai gailėtis gali tekti rytoj. Dėl to kviečiu klausyti savų gydytojų rekomendacijų. Paskambinę savo gydytojui, pasakykite, kad norite skiepytis. Vėliau, kai sulauksite skambučio, kviečiančio pasiskiepyti, padarykite tai. Ačiū.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: