Dzūkų žinios

Po „Dzūkų žinių“ publikacijos – E. Zaburui nepalankus etikos sargų sprendimas

Dalintis:
VTEK vertinimu, pasirašymas žurnale E. Zaburui sukėlė interesų konfliktą, nes jo, kaip UAB „Lazdijų vanduo“ vadovo, atlikti veiksmai buvo susiję su jam nuosavybės teise priklausančiu namu.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija per paskutinius pusantrų metų ne vieną kartą svarstė su Lazdijų rajono savivaldybe siejamų valstybės tarnautojų galimus įstatymų pažeidimus ir visiems jiems pateikė nepalankius sprendimus. Šioje srityje nepralenkiamas yra bendrovės „Lazdijų vanduo“ direktorius Eimantas Zaburas, kuriam etikos sargai įstatymo raide smogė net du kartus.

Sužinojo iš „Dzūkų žinių“
Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), remdamasi „Dzūkų žinių“ publikacija, kurioje prie E. Zaburo namų užfiksuoti dirbantys bendrovės darbininkai, vienbalsiai nusprendė, kad Lazdijų rajono savivaldybės valdomos UAB „Lazdijų vanduo“ direktorius Eimantas Zaburas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo (VPIDĮ) reikalavimus vengti interesų konflikto, o jam kilus nusišalinti (3 straipsnio 1 dalies 2 punktą, 11 straipsnio 1 ir 2 dalis).
Kaip rašoma VTEK pranešime, tyrimo duomenys rodo, kad pernai lapkritį E. Zaburas užpildė UAB „Lazdijų vanduo“ ne darbo valandomis įvykusių avarijų ar gedimų registravimo žurnalą duomenimis apie jam nuosavybės teise priklausančiu adresu įvykusius gedimus ir pasirašė jame kaip kontroliuojantis asmuo.
Pagal žurnale įrašytus duomenis, E. Zaburui, kaip privačiam asmeniui, buvo išrašyta PVM sąskaita faktūra, kurią jis apmokėjo, taigi, mokėtina suma tiesiogiai priklausė nuo žurnale nurodytų duomenų.
VTEK vertinimu, pasirašymas žurnale E. Zaburui sukėlė interesų konfliktą, nes jo, kaip UAB „Lazdijų vanduo“ vadovo, atlikti veiksmai buvo susiję su jam nuosavybės teise priklausančiu namu.
Interesų konfliktas valstybinėje tarnyboje dirbančiam asmeniui kyla nuo to momento, kai jis turi rengti, svarstyti, priimti sprendimą ar dalyvauti jį priimant, susijusį su jo privačiais interesais. 

Ne pirmas pažeidimas
E. Zaburas, 2019 metų vasarą tapęs įmonės direktoriumi, per 30 dienų turėjo pateikti interesų deklaraciją, tačiau to nepadarė.
VTEK pateiktame pasiaiškinime E. Zaburas paaiškino, jog privačių interesų deklaracijos nepateikė dėl neapdairumo.
2019 metų spalio 30 d. VTEK posėdyje buvo svarstomas įstatymo pažeidimas, kurį padarė E. Zaburas.
Komisija pripažino, jog „UAB „Lazdijų vanduo“ direktorius E. Zaburas, Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nustatyta tvarka ir terminais nepateikęs privačių interesų deklaracijos, pažeidė šio įstatymo 5 straipsnio 1 dalies nuostatas“.

Nusižengė ir buvusi merės padėjėja
VTEK nemalonės sulaukė ir vos du mėnesius merės Ausmos Miškinienės padėjėja padirbusi vilnietė Eglė Stasiškienė.
Paskutinę E. Stasiškienės darbo Lazdijų rajono savivaldybėje dieną jos laukė rimtas nemalonumas. Lazdijų rajono savivaldybė gavo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) raštą, adresuotą merei A. Miškinienei. Rašte buvo prašoma atlikti tyrimą dėl galimo E. Stasiškienės viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje pažeidimo.
Komisija gavo skundą, jog merės padėjėja E. Stasiškienė galimai pažeidė įstatymą, nes nedeklaravo savo viešųjų ir privačių interesų. Pagal įstatymą, E. Stasiškienė tai turėjo padaryti per 30 dienų nuo darbo Lazdijų rajono savivaldybėje pradžios, konkrečiai – iki liepos 20 dienos, tačiau to nepadarė.
2019 m. gruodžio 11 dieną vykusiame Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos posėdyje komisija pripažino, „kad buvusi Lazdijų rajono mero padėjėja Eglė Stasiškienė, Lietuvos Respublikos viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nustatyta tvarka ir terminais nepateikusi privačių interesų deklaracijos, pažeidė šio įstatymo 3 straipsnio 2 dalies, 4 straipsnio 1 dalies ir 5 straipsnio 1 dalies nuostatas“.
Šis sprendimas paskelbtas VTEK interneto svetainėje. Jei E. Stasiškienė planuotų vėl įsidarbinti valstybės tarnyboje, jai dėl šio pažeidimo kiltų problemų.
Prieš dvejus metus VTEK buvo pripažinusi, jog LR viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje nuostatas pažeidė buvęs Lazdijų ligoninės direktorius Vitas Šimkonis, kai skyrė priedą toje pačioje ligoninėje dirbusiai savo žmonai.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: