Dzūkų žinios

Vakcinacija vyksta pagal planą – paskiepytųjų skaičius artėja prie dviejų tūkstančių

Dalintis:
Visų prioritetinių grupių asmenys skiepijami pagal planą, vakcina gaunama be sutrikimų.

Nors šalies sveikatos politikai nerimauja, jog vakcinacija nuo COVID-19 šalyje atsilieka nuo numatyto plano, Lazdijuose tokių problemų nėra, visų prioritetinių grupių asmenys skiepijami pagal planą, vakcina gaunama be sutrikimų.
Apie epidemiologinę situaciją Lazdijuose ir vakcinacijos tempus bei „AstraZeneca“ vakciną kalbamės su savivaldybės gydytoja Lina Džiaukštiene.

– Kokia epidemiologinė situacija Lazdijų rajone? Kaip mūsų rajonas atrodo Lietuvos kontekste?
– Lazdijų rajone epidemiologinė situacija yra pakankamai gera. Šiuo metu esame geltonoje B1 zonoje. Tai vienas mažiausių rodiklių Lietuvoje. COVID-19 liga mūsų rajone serga 9 asmenys. Izoliacijoje 97. 652 laikomi jau pasveikusiais.

– Kiek ir kokių žmonių jau yra paskiepyta Lazdijų rajone?
– Šiuo metu Lazdijų rajone, vadovaujantis 2020 m. LR SAM ministro gruodžio 23 d. įsakymu Nr. V-3006 „Dėl skiepijimo valstybės biudžeto lėšomis įsigyjama COVID-19 ligos (Koronaviruso infekcijos) vakcina prioritetinės gyventojų grupės patvirtinimo“, vyksta prioritetinių grupių vakcinacija.

– Vakcinacija vyksta pagal numatytą planą?
– Taip, vakcinacija vyksta pagal planą.

– Kokių gamintojų vakcinomis skiepijami lazdijiečiai?
– Lazdijiečiai vakcinuojami „AstraZeneca“ ir „Pfizer“ vakcinomis.

– Kiek dozių gaunate per savaitę?
– Per savaitę gauname apie 450 dozių vakcinos.

– Ar daug žmonių atsisako skiepytis? Kam atitenka atsisakiusiųjų vakcinos?
– Atsisakančių asmenų yra. Atsisakiusiųjų vakcinos siūlomos kitiems prioritetinės grupės asmenims.

– Ar yra baimė skiepytis „AstraZeneca“ vakcina?
– Skiepytis „AstraZeneca“ vakcina baimė rajono gyventojų tarpe yra, tačiau ji nepagrįsta ir dažniausiai susigalvota pačių žmonių. Pacientai vengia tartis dėl vakcinos su savo šeimos gydytoju. Pasitikėjimo aspektas yra labai svarbus ir pamatuotas sveiku protu. Jei mes pasitikime savo gydytoju, kuris mus gydo visą gyvenimą ir skiria vaistus, kodėl neturėtume pasitikėti, kai jis rekomenduoja vakciną? Juo labiau, kai žinome, kad visas mūsų naudojamas vakcinas yra patvirtinusi kaip saugias Europos vaistų agentūra.

– Kur Lazdijuose galima atlikti COVID-19 testą? Per kiek laiko gaunamas atsakymas? Kokia tyrimo kaina?
– COVID-19 testą (PGR) atlieka VšĮ Lazdijų ligoninės mobili brigada ir VšĮ Lazdijų PSPC karščiavimo klinika. Testo rezultatus sužinome maždaug per 24 valandas. Greitųjų antigenų ir serologinių testų rezultatai gaunami po 15 min. Testai atliekami nemokamai. Kiekybinis serologinis testas mokamas, jo kaina 11 eurų. Serologiniai testai naudotini patikrinimui, ar žmogus yra sirgęs koronavirusine infekcija, ar ne.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: