Dzūkų žinios

Daugiabučių renovacija rajono valdžiai – misija neįmanoma?

Dalintis:

Buvusioji rajono valdžia atliko didelį darbą, renovuodama Lazdijų rajono daugiabučius. Per kelerius metus buvo renovuota trys dešimtys daugiabučių. Tačiau naujajai valdžiai šį procesą tęsti tapo misija neįmanoma, per dvejus metus naujoji valdžia su daugiabučių renovacija iš esmės trypčioja vietoje, Lazdijuose planuojama renovuoti vos 3–4 daugiabučius.
Visi, susidūrusieji su šiuo procesu, puikiai žino, jog sunkiausia yra įkalbėti daugiabučių gyventojus pasirašyti sutikimą namo renovavimui. Žmonės neturi pinigų ir nenori užsimesti ant pečių ilgalaikių finansinių įsipareigojimų, kurie susiję su namo renovacija. Nemaža dalis žmonių abejoja renovacijos nauda, kai kurie lieka nepatenkinti atliktų darbų kokybe.
Redakcijos duomenimis, buvusioji rajono valdžia, siekdama įtikinti gyventojus pasirašyti daugiabučių renovacijai, imdavosi pačių įvairiausių metodų. Vykdavo pokalbiai su gyventojų darbdaviais, kaimynais, giminėmis, draugais. Ir pavykdavo pasiekti rezultatą.
Dabar situacija visai kitokia. Apie tai kalbamės su administracijos direktore Ilona Šaparauskiene.

– Kiek Lazdijų rajone yra daugiabučių, kuriuos reikia renovuoti?
– Daugiabučių namų statiniams pagal teisės aktus priskiriami tris ir daugiau butų turintys namai, tad tokių statinių turime 215. Didžiąją jų dalį ir sudaro pastatai, kuriuose įrengta nuo trijų iki dešimties butų, o didesnių yra apie 50. Sprendžiant dėl daugiabučio namo renovavimo tikslingumo, būtina įvertinti ekonominę naudą – ar renovacijos kaštai atsipirks, kaip sumažės šildymo sąnaudos. Kaip rodo praktika, didžiausia ekonominė nauda patiriama renovuojant tuos daugiabučius, kuriuose yra daugiau butų, o tokių, kaip jau minėjome, Lazdijų rajone yra 50. 30 iš jų jau yra renovuoti įgyvendinant administruojamą Lazdijų rajono savivaldybės energinio efektyvumo didinimo daugiabučiuose namuose programą, o 9 įgyvendinant kitas programas. Taigi tikslinga būtų svarstyti apie dar 11 likusių daugiabučių namų, kuriuose yra daugiau butų, renovavimą.

– Kiek iki šiol renovuota daugiabučių ir kiek dar reiktų renovuoti?
– Iš viso Lazdijų rajono savivaldybės teritorijoje atnaujinti 39 daugiabučiai namai, iš jų 23 – Lazdijų ir 16 – Veisiejų miestuose.

– Kiek daugiabučių renovuota per dvejus metus, nuo 2019 m. pavasario?
– Pastaruoju metu renovavimo procesas kiek sulėtėjo, bet tai yra visos šalies tendencija dėl atsiradusių naujų reikalavimų ar ūgtelėjusių darbų kainų ir nepalankių ES finansavimo sąlygų, kada stipriai padidėjo gyventojų prisidėjimo prie daugiabučių namų renovavimo dalis. Nuo 2019 metų rajone atnaujinti 3 daugiabučiai namai.

– Su kokiomis problemomis susiduriama, kai planuojama renovuoti daugiabučius?
– Susidaro įspūdis, kad žmonėms vis dar neramu dėl didelių investicijų apmokant renovacijos kaštus bei įsipareigojimų kredito įstaigoms. Gal kiek prisideda ir vis dar gajus nepasitikėjimas renovacijos vykdytojų darbų kokybe, nors prastai įgyvendintų projektų yra mažuma. Suprantama, kad pasitaiko ir nesutarimų tarp kaimynų, kai vieni labai nori, kad namas būtų renovuotas, o kiti tam prieštarauja. Būna, kad dėl daugiabučiuose namuose esančių skolininkų namo renovacijai nesuteikiamas kreditas. Daugelio butų ir kitų patalpų savininkai norėtų, kad prie šio proceso labiau prisidėtų valstybė, bent kad parama būtų tokia, kokia buvo ankstesniais metais. Be to, trūksta galimybių pritaikyti dalinę renovaciją tokiomis pačiomis paramos sąlygomis.
Pastaruoju metu susidūrėmė ir su karantino apribojimų iššūkiais. Karantino apribojimai trukdo įgyvendinti renovaciją sklandžiau ir greičiau. Buvo draudžiama organizuoti susirinkimus, negalima buvo lankytis butuose ir pan.

– Kiek ir kokių daugiabučių planuojama renovuoti per ateinančius dvejus metus, kiek pinigų planuojama pritraukti daugiabučių renovavimui?
– Artimiausiu metu planuojami 3–4 daugiabučių renovacijos darbai. Tačiau tai nereiškia, kad negalės atsirasti kitų projektų. Naudodamasi proga, norėčiau paraginti gyventojus drąsiau ryžtis renovacijai ir atnaujinti savo daugiabutį. Džiaugsimės visomis naujomis iniciatyvomis, kurias palaikysime ir suteiksime visokeriopą pagalbą konsultuojant. Verta priminti, kad daugiabučio renovavimas yra investicija ilgojoje perspektyvoje. Renovacijos naudą pajusti gyventojai gali ne tik dėl sumažėjusių sąskaitų už šildymą, bet ir dėl gyvenimo kokybės pagerėjimo. Estetiškai atrodantis namas kelia pasitenkinimo gyvenimu vertę, didina turto vertę, o ir puošia mūsų miestų ir miestelių architektūrinę panoramą.

– Ar nekilo gyventojų nepasitenkinimo dėl blogos renovavimo kokybės?
– Žinoma, pasitaiko. Darbų rangovų yra visokių ir ne visada jie turi nagingų specialistų, nepaliekančių defektų. Tokių nusiskundimų kartas nuo karto išgirstame. Be to, sutartyse yra nurodyta rangovų atsakomybė bei terminai, per kuriuos jie galimus savo darbų defektus turėtų pašalinti.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: