Dzūkų žinios

Nedarykime lemtingos klaidos, nes kelio atgal nebebus

Dalintis:

Kodėl norima uždaryti Vaikų ligų skyrių?

Artūras Margelis.

Artūras Margelis,
savivaldybės tarybos narys, opozicijos lyderi
s

Man sukėlė nerimą dar vienas valdančiųjų bandymas patiems naikinti ligoninės Vaikų ligų skyrių. Nežinau, ar noras naikinti šį skyrių yra sąmoningas veiksmas, ar situacijos nesuvokimas? O gal ir viena, ir kita.
Visos savivaldybės stengiasi rajone išlaikyti paslaugas, kurias užsako teritorinės ligonių kasos. Tokiu būdu lėšos atkeliauja ir į mūsų ligoninę, į mūsų rajoną ir kuo tų lėšų daugiau, Lazdijų gyventojams galima suteikti daugiau medicininių paslaugų bei sukurti daugiau darbo vietų ir atitinkamai surinkti daugiau mokesčių. Tie pinigai, kuriuos gauna Lazdijų ligoninė iš ligonių kasų, yra centrinės valdžios pinigai ir jų mes neturime teisės prarasti.
Kai kurie politikai su vicemeru A. Klėjumi priešakyje aiškina, kad Vaikų ligų skyrius yra nuostolingas, bet jie nesupranta skaičiavimo logikos. Ligonių kasos paslaugų vertę apskaičiuoja pagal tam tikrus įkainius – kuo daugiau paslaugų, tuo didesnė suma už paslaugas yra mokama. Mūsų ligoninė su ligonių kasa pasirašo sutartį, kiek ligoninė maksimaliai gaus pinigų ir kiek bei kokių gydymo paslaugų galės suteikti gyventojams, už kurias bus apmokėta Vilniaus teritorinės ligonių kasos lėšomis. Kai dirbau meru, ši sutartis buvo 2,5 mln. eurų vertės, dabar ji gali būti dar didesnės apimties. Turint galvoje bendrą sutarties sumą, galima modeliuoti, jog už Vaikų ligų skyriaus paslaugas galėtų būti įskaičiuota 300–400 tūkst. eurų.
Kadangi ligonių kasos nekontroliuoja detalaus paslaugų teikimo apimčių, Vaikų ligų skyrius gali teikti ir nedaug paslaugų, bet tuos ligonių kasų skirtus pinigus gali paimti, o iki šiol ir paėmė, daugiau gydymo paslaugų suteikdami kiti ligoninės skyriai, neviršijant ligonių kasų nustatytos maksimalios kvotos. Juk galima gauti pinigus, kurie planuoti Vaikų ligų skyriui, už kitas suteiktas paslaugas. Uždarius Vaikų ligų skyrių, lėšų suma, tenkanti Lazdijų ligoninei iš ligonių kasų, tikrai sumažės keliais šimtais tūkstančių eurų. Atsisakyti pinigų, tai reiškia atsisakyti galimybės suteikti daugiau gydymo paslaugų ir turėti daugiau darbo vietų – tik visai nesuprantantis gali taip elgtis!
Ekonomikos taisyklė paprasta – kiekvienas euras, kuris atkeliauja iš kitur ir sukasi įvairiose srityse, sukuria darbo vietas bei mokesčius. Kiekviena savivaldybė kovoja, kaip kuo daugiau gauti lėšų iš centrinės valdžios, iš privačių iniciatyvų ir užsienio šalių, kad įvairių paslaugų būtų daugiau, kad atsirastų daugiau darbo vietų. Atsisakyti paslaugų – nusikalstamas neapdairumas ir kenkimas savo kraštui.
Kita šio klausimo pusė – kodėl Vaikų ligų skyriuje mažai ligonių? Kodėl neguldomi ligoniai į šį skyrių? Kodėl vaikus, Lazdijuose gavusius pirmąją pagalbą, tėvai ar greitoji medicinos pagalba išveža į kitas gydymo įstaigas? Reikia ieškoti tokios situacijos priežasčių ir sprendimų. Mes buvome pakvietę į Lazdijų ligoninę geriausią vaikų ligų gydytoją iš Kauno klinikų Rimantą Kėvalą, buvo ketinimų Lazdijuose atidaryti regioninį vaikų konsultavimo centrą. Tačiau į darbą sugrįžusiam buvusiam ligoninės vadovui profesoriaus paslaugos nebuvo įdomios. O juk tokio profesionalo konsultacijos į mūsų ligoninę būtų pritraukusios gausybę mažųjų ligonių iš viso regiono.
Kai dirbau meru, aštuonerius metus jaučiau kai kurių politikų ir ligoninės atstovų spaudimą atsisakyti Vaikų ligų skyriaus, bet mums pavyko jį išsaugoti. Nelikus Vaikų ligų skyriaus, ne tik neteksime pinigų, bet ir kils realus pavojus apskritai ligoninės performavimui į slaugos ligoninę. Lietuvoje yra pavyzdžių, kai vieno rajono merą įtikino uždaryti Vaikų ligų skyrių. Po to prasidėjo ligoninės griūtis. Ligonių kasos nustojo finansuoti traumatologijos, chirurgijos bei reanimacijos paslaugas. Tada skubiai buvo nuspręsta vėl atidaryti Vaikų ligų skyrių, tačiau tai padaryti tapo neįmanoma, nes Sveikatos apsaugos ministerija jau atsisakė išduoti būtinas licencijas, kad šis skyrius galėtų teisėtai veikti ir vėl teikti paslaugas.
Jei bus atsisakyta paslaugos, nebeliks ir kitų mano minėtų medicininių paslaugų, tai reiškia, kad lėšos už šias paslaugas nebus skiriamos Lazdijų ligoninei. Nedarykime šios klaidos, nes sugrįžti atgal nebus kelio. Tokio nesuvokimo dar nebuvau matęs, bėda su ekonomikos žiniomis ir savivaldybėje, ir ligoninėje.
Nenoriu įvardinti konkretaus šios pražūtingos iniciatyvos autoriaus, akivaizdu, jog tai vyksta Sveikatos komiteto pirmininko iniciatyva – ar jis pats taip sugalvojo, ar kas jam nurodė? Patriotai taip nesielgia.

Dalintis:

1 komentaras apie “Nedarykime lemtingos klaidos, nes kelio atgal nebebus”

  1. Ne šitam žmogui kalbėti apie tokius dalykus. Prastas politikas ir dar prastesnis buvo meras (kad ir kaip nepatiktų dabartinės merės partija). Nuo labai blogo peršokom ant patenkinamo žmogaus-mero.

Komentarai yra išjungti.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: