Dzūkų žinios

Į klases sugrįžę abiturientai raginami pasiskiepyti nuo COVID-19

Dalintis:
Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Dalius Mockevičius.

Likus vos mėnesiui iki brandos egzaminų, po ilgos pertraukos į klases pagaliau sugrįžo rajono abiturientai. Tą ypač svarbų mėnesį jie mokysis ir kontaktiniu, ir nuotoliniu būdu, kadangi visą laiką mokytis klasėse nėra saugu. Nuo koronaviruso paskiepyta apie pusė abiturientų ir beveik visi su jais dirbantys mokytojai.

Apie tai, kaip egzaminams rengiasi abiturientai, kokie reikalavimai keliami egzaminų vykdymo procesui, kada į klases sugrįš ir kitų klasių mokiniai, kalbamės su Lazdijų rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėju Daliumi Mockevičiumi.

– Nuo praėjusio pirmadienio abiturientai pradėjo kontaktinį pamokų lankymą. Ar jiems privalomas COVID-19 testas? Ar daug abiturientų jį yra pasidarę?

– Taip, nuo gegužės 3 d. abiturientai sugrįžo į mokyklas ir mokysis mišriu būdu, t. y. dalį laiko (ne mažiau kaip 50 proc.) mokysis mokykloje kontaktiniu būdu, likusią dalį laiko mokysis nuotoliniu būdu. Testavimas abiturientams nėra privalomas, tačiau rekomenduojama profilaktiškai tirtis dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos). Kiek abiturientų yra pasidarę testą, kol kas duomenų neturiu.

– Kiek pedagogų, dirbančių su abiturientais, ir kiek abiturientų yra pasiskiepiję?

– Visi rajono abiturientai yra raginami pasiskiepyti, taip jie bus apsaugoti nuo koronaviruso infekcijos, tai ypač svarbu laukiant brandos egzaminų. Šiuo metu yra paskiepyti 50 proc. abiturientų, o pedagogų, dirbančių su abiturientais, bent pirma doze paskiepyti 92 proc.

– Kiek abiturientų šiais metais baigs Lazdijų rajono mokyklas?

– Šiais mokslo metais mokyklas turėtų baigti 181 abiturientas.

– Kada prasidės egzaminų sesija ir kaip ji vyks?

– Pagrindinė brandos egzaminų sesija prasidės 2021 m. birželio 7 d. lietuvių kalbos ir literatūros egzaminu. Brandos egzaminai ar jų dalys bus vykdomi patalpose ne daugiau kaip 10 kandidatų, išlaikant tarp visų patalpoje esančių asmenų ne mažesnį kaip 2 metrų atstumą, arba 11–50 kandidatų, išlaikant tarp visų patalpoje esančių asmenų ne mažesnį kaip 2 metrų atstumą ir užtikrinant 10 m2 patalpos plotą vienam asmeniui. Bus laikomasi ir visų kitų valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytų asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitų būtinų visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygų.

– Kaip vyksta kitų klasių mokinių mokymas? Kas mokosi kontaktiniu, kas nuotoliniu būdu?

– Pradinių klasių mokiniai, kurių tėvai pasirašė sutikimus, kad jų vaikai, einantys į mokyklą, būtų testuojami kaupinių metodu, eina į mokyklą ir mokosi kontaktiniu būdu. Mokiniai, kurių tėvai nesutiko su jų vaikų testavimu, mokosi nuotoliniu būdu. Visi abiturientai, kaip jau minėjau, mokosi mišriu būdu, kitų klasių mokiniams, LR Vyriausybės nutarimu, leista nuo gegužės 10 d. sugrįžti į mokyklas mokytis mišriu būdu, sutikus testuotis. Šiuo metu vykdomos tėvų apklausos dėl sutikimo testavimui.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: