Dzūkų žinios

LGBT eitynių leidimo Alytuje savivaldybė nesvarstys

Dalintis:
Alytuje LGBT eitynės organizuojamos nebus. (Nuotrauka iš Algirdo Gatavecko FB paskyros)

Rita Krušinskaitė

Kauno miesto savivaldybei nedavus leidimo organizuoti LGBT eitynes šiame mieste, žinomas Lietuvos menininkas, iš Alytaus kilęs Algirdas Gataveckas socialiniuose tinkluose pasiūlė prieštaringai vertinamas eitynes surengti Dzūkijos sostinėje.

„Savivaldybė nėra gavusi jokio oficialaus rašto dėl leidimo surengti LGBT eitynes Alytuje, todėl jis net nebus svarstomas. Alytuje ir Lietuvoje yra daug didesnių reikalų nei LGBT eitynės“, – sakė Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis.

Mero nuomone, žmonės dar neišmoko diskutuoti ir išsakyti savo pozicijos gražiai, santūriai, nesvarbu, ar tai būtų skiepai, galimybių pasas ar kiti klausimai. Tokios eitynės supriešintų bendruomenę, kas dėl pandemijos ir taip stipriai jaučiama.

„Apie idėją Alytuje organizuoti LGBT eitynes rašiau savo „Facebook“ paskyroje „prikabindamas“ merą su pasiūlymu, kad LGBT galėtų vykti Alytuje“, – sakė A. Gataveckas.

Anot menininko, tai nebuvo oficialus pasiūlymas. Tą dieną Kauno miesto savivaldybė atsisakė išduoti leidimą eitynėms, tačiau pateikti argumentai A. Gatavecko neįtikino.

„Pradėjau galvoti, kur arčiausiai būtų galima surengti LGBT eitynes. Tada ir šovė mintis apie Alytų – puikų šeimos miestą“, – kalbėjo A. Gataveckas.

Jis sako, kad Alytų pasirinko dėl kelių priežasčių – Alytus netoli Kauno, labai tinkamas dėl savo infrastruktūros, galima eitynes rengti nuo miesto centro iki Jaunimo parko, kur būtų galima užbaigti eiseną ir puikiai pralesti laiką gamtoje, be to, Alytus – šeimos miestas, turintis miesto ženklą su dviem žodžiais – Alytus ir myliu.

Menininko nuomone, Alytus tas miestas, kuris galėtų priimti tokias eitynes vien todėl, kad jis yra labai atsakingas socialiniais klausimais ir tolerantiškas miestas. Taip pat yra posakis, kad dzūkai labai svetingi.

A. Gateveckas neslepia, kad, paviešinęs pasiūlymą, sulaukė ir piktų užgauliojimų. Juos menininkas vertina kaip žmonių nuovargio išraišką nuo pandemijos. Esą vieniems trūksta pozityvo, kitiems kilę psichologinių ir finansinių problemų. „Tokių žmonių galvose yra kažkoks purvas ir toks jų supratimas. Negali būti, kad visi žmonės išskėstom rankom pasitiks tokią idėją. Tai neišvengiamas dalykas, kaip ir neišvengiamas dalykas apie tai kalbėti be jokios neapykantos kitam. Mes negalime ignoruoti susidariusios situacijos apie LBGT žmones. Tai visai Lietuvai opus klausimas. Aš esu tas žmogus, kuris pasisakau ir neįgaliųjų klausimais, ir globos namų klausimais. Nerūšiuoju žmonių nei pagal spalvą, nei pagal religiją. Man svarbios žmogaus teisės. Prisiminkime, kaip buvo kovojama už juodaodžių, moterų lygias teises. Taip dabar yra ir su LGBT“, – įsitikinęs A. Gataveckas.

A. Gatavecko teigimu, yra labai daug nesusikalbėjimo, kai kurie žmonės neskiria pedofilijos nuo LGBT bendruomenės, o žmogus, kuris ją palaiko, tarsi tampa LGBT nariu, homoseksualu.

„Aš, kaip piešimo mokytojas, galiu pasakyti, kad vaikai piešia tai, ką mato aplink – gamtą, žirgus, vaivorykštę. Jei vaikai nepiešia vaivorykštės, tai kalti suaugusieji, ne vaikai“, – sakė daug diskusijų sukėlusią idėją išsakęs menininkas.

Dalintis:

1 komentaras apie “LGBT eitynių leidimo Alytuje savivaldybė nesvarstys”

  1. Gaila tų žmogelių, neranda vietos ir taip po saule, ir dar valdžia juos skriaudžia. Bet nereikėtų tiems žmogeliams užmiršti, kad dėl savo teisių kovoti reikia irgi padoriai bei teisiškai, neišsišokant

Komentarai yra išjungti.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: