Dzūkų žinios

Niujorko garsenybes gydantis S. Tacas į Alytų nori atvežti dalį meno kolekcijos

Dalintis:
S. Tacas.

Alius Mikelionis

„Maždaug 1960 metais smalsumas atvedė prie Alytaus sinagogos. Tąkart pro langą pažiūrėjęs pamačiau didelius kalnus druskos”, – štai į tokius prisiminimus grįžo Alytuje gimęs, o dabar Niujorko įžymybes gydantis Samuelis Tacas (Shmuel Tatz), kai gegužės mėnesio pabaigoje apsilankė sutvarkytoje Alytaus sinagogoje.

Prieš 110 metų statytas, sovietmečiu druskos sandėliu virtęs, o dabar atgimęs Alytaus sinagogos pastatas gali sulaukti įspūdingos meno kolekcijos. Alytiškiu save laikantis Niujorko garsenybių kineziterapeutas Samuelis Tacas, pamatęs renovuotą sinagogą, žada atvežti milijonus dolerių kainuojančius meno kūrinius. Apie galimybę laikinai sinagogoje eksponuoti garsių menininkų darbus sentimentus savo jaunystės miestui jaučiantis S. Tacas kalbėjo su Alytaus miesto savivaldybės vadovais.

S. Taco kolekcijoje Ch. Sutino, U. Lifšico, A. Modiglianio, N. Arbitblato darbai. Kolekciją sudaro 120 meno kūrinių. Kada jie galėtų būti atvežti į Alytų, dar neaišku. Kaip mano buvęs S. Taco klasės draugas, kolekcionierius Zenonas Gramackas, tokie procesai reikalauja daug laiko. Gali būti, jog S. Taco kolekcija arba dalis jos sinagogą pasieks 2022 metais, kai Alytus turės Lietuvos kultūros sostinės statusą. Tai būtų neabejotinai įspūdingiausia kada nors Alytuje buvusi meno kūrinių paroda.

„Aistrą muzikai, menui, dailei – viską aš gavau čia, Alytuje. Draugai, su kurias ir grojome, ir žaidėme, – alytiškiai, tad būtų labai smagu atvežti kolekciją į sutvarkytą Alytaus sinagogą. Be to, 80 procentų darbų – iš Lietuvos kilusių žydų, taip vadinamų litvakų. Man būtų labai smagu parodyti jų darbus ir pakalbėti apie autorius, kurie gimę ir augę Lietuvoje”, – sakė S. Tacas.

Samuelis Tacas gimė 1946 metais Lietuvoje, Alytuje. Kaune įgijo gydomosios fizkultūros specialybę, kurortinio gydymo mokėsi iš garsiojo Karolio Dineikos, Maskvoje gilinosi į manualinę terapiją. 1973 m. emigravo į Izraelį, kur studijavo fizioterapiją, mokėsi Rytų medicinos paslapčių. 1984 m. persikėlė į Niujorką, ten gyvena ir dirba iki šiol.

Savo sukurtu kūno derinimo metodu, savo žiniomis ir gebėjimais yra padėjęs ne vienai pasaulio garsenybei. Ant jo kabineto sienų Manhatane kabo garsių klientų nuotraukos su padėkomis. Tarp kineziterapeuto klientų Niujorko ir pasaulio garsenybės: kompozitorius Endriu Loidas Vėberis (Andrew Lloyd Webber), Mstislavas Rostropovičius, beisbolo žvaigždė Mookie Wilsonas ir daugelis kitų.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: