Dzūkų žinios

Ar sveikas protas ir nauda rajono žmonėms įveiks provincijos ambicijas?

Dalintis:

Nors rajono valdžia garsiai deklaruoja apie verslo sąlygų gerinimą Lazdijų krašte ir rūpestį savo žmonių sveikata, tačiau kai kurie jų sprendimai ir nuostatos byloja priešingai. Neseniai rajono valdžia parodė duris perspektyviam verslui Dumblyje, dėl ko tuština Lazdijų biudžetą bylinėdamiesi teismuose, o dabar nesugeba priimti svarbaus sprendimo dėl visais požiūriais naudingos medicininės paslaugos išsaugojimo Lazdijų ligoninėje.

Keista, kad strateginį sprendimą – išsaugoti ar išvaryti perspektyvią medicinos paslaugas teikiančią bendrovę – priėmė ne patys politikai, bet saujelė ligoninės senbuvių. Privačios medicinos bendrovės vadovas kreipėsi į rajono savivaldybės tarybos narius, prašydamas suteikti galimybę ir toliau teikti medicinos paslaugas Lazdijų ligoninėje. Dabar tik nuo Lazdijų politikų sveiko proto priklausys, ar šios unikalios paslaugos liks mūsų krašte, ar iškeliaus į kitą savivaldybę.

Pasirinko Lazdijus

Prieš penkerius metus Gdanske veikianti akių klinika nusprendė Lietuvoje įkurti savo filialą, kuriame lazeriu būtų atliekamos akių operacijos.

Ši misija buvo patikėta Lenkijos lietuviui Rimui Raciui. Pradžioje filialui buvo pasirinkta Kalvarijos ligoninė, tačiau dėl netinkamų patalpų šios minties buvo atsisakyta. Tuomet filialo steigėjų akys nukrypo į Lazdijų ligoninę, kurioje, atsisakius kai kurių paslaugų, atsirado laisvų patalpų.

R. Racis susitiko su tuometiniais savivaldybės vadovais ir kalbėjo apie galimybę Lazdijų ligoninėje išsinuomoti patalpas akių operacijoms atlikti. Po diskusijų ir rajono tarybai pritarus, buvo pasirašyta patalpų nuomos sutartis.

Lietuvoje buvo registruota lenkų kapitalo bendrovė „Katarakta“. Buvo sudarytos sutartys su Lietuvos ir Lenkijos ligonių kasomis dėl užmokesčio už suteiktas medicinos paslaugas. Operacijos vykdavo savaitgaliais, per dieną būdavo atliekama po 15 akių operacijų. Čia operuotis važiuodavo pacientai iš visos Lenkijos, taip pat mūsų krašto pacientai.

Gydymo tarybos nusprendė už visus

Šį birželį baigėsi operacinio bloko patalpų nuomos sutartis. Bendrovė „Katarakta“ kreipėsi į savivaldybę, prašydama pratęsti patalpų nuomos sutartį, nes prieš penkerius metus ji buvo sudaryta su Lazdijų savivaldybe. Tačiau netrukus „Katarakta“ gavo savivaldybės oficialų raštą, kuriame teigiama, jog savivaldybė perdavė patalpas panaudai ligoninei, todėl „Kataraktai“ dėl sutarties reikia kreiptis į ligoninę.

Kai buvo kreiptasi į ligoninę, „Katarakta“ sulaukė informacijos, jog ligoninės Gydymo taryba prieštarauja operacinės nuomos sutarties pratęsimui. Keista, kad ligoninėje svarbiausius sprendimus priima ne įstaigos vadovas, bet patariamojo organo nariai.

Ligoninės vadovas Valdas Vabuolas teigė, jog „UAB „Katarakta“ buvo sudariusi ligoninės patalpų nuomos sutartį su Lazdijų rajono savivaldybe, kadangi patalpos buvo steigėjo – Lazdijų rajono savivaldybės – žinioje. Pasikeitus teisės aktams, savivaldybė perdavė patalpas ligoninei pagal panaudos sutartį, todėl ligoninė negalėtų pratęsti senos sutarties, bet turėtų sudaryti naują sutartį“.

„Gydymo tarybos nariai nusprendė, jog ligoninei netikslinga nuomoti operacinę, nes jos gali prireikti ir mūsų ligoninės reikmėms. Todėl nusprendėme nesudaryti operacinės nuomos sutarties su UAB „Katarakta“. Kitas ligoninės patalpas jie gali nuomotis, jų yra pakankamai, tegul patys įsirengia operacinę“, – teigė ligoninės vadovas.

„Kataraktos“ vadovas ne vieną kartą kreipėsi ir į rajono vadovus, rašė laiškus tarybos nariams, prašydamas sudaryti sąlygas toliau tęsti darbą ligoninės patalpose, tačiau iki šiol teigiamo atsakymo nesulaukė.

„Norim padėti ir rajono gyventojams, nes jiems patogu vietoje gauti paslaugą, nereikia niekur važiuoti. Gydytojas atlieka operaciją, o paskui stebi pooperacinį laikotarpį – viskas vietoje. Viską apmoka ligonių kasos. Gavome licenciją iš Akreditavimo tarnybos. Turime teisę teikti paslaugas visiems Europos Sąjungos piliečiams“, – sake „Kataraktos“ vadovas.

Išsiuntė laišką politikams

Neseniai visiems Lazdijų savivaldybės tarybos nariams „Kataraktos“ vadovas išsiuntė laiškus, kuriuose rašė: „Jūsų, kaip ir mūsų, bendras rūpestis – Lazdijų rajono gyventojų sveikata ir gerovė. Per pastaruosius ketverius darbo metus įgijome pacientų pasitikėjimą atlikę per 2200 sėkmingų operacijų. Dauguma jų buvo nemokamos. Lazdijai – vienintelis Lietuvos miestas, kur gydomas toks didelis pacientų kiekis iš Lenkijos. Daugeliui gyventojų (pagal socialines bendruomenės sąlygas) Lazdijų ligoninė yra vienintelė vieta, kur jie gali nemokamai ir saugiai atlikti kataraktos lęšiuko pakeitimo operaciją. (…) Mūsų pastangomis prieš trejus metus Lazdijų ligoninė viena pirmųjų pradėjo atlikinėti kojų venų šalinimo operacijas lazeriu (lazerinė flabektomija).

Stebėdami didelį Lenkijos pacientų susidomėjimą, susijusį su urologinių ligų gydymu (nefrolitiazės gydymu RIRS metodu, minimaliai invaziniu prostatos hiperplazijos gydymu naudojant „Green Laser“ garinimo metodą, ginekologinio šlapimo nelaikymo ir kt. ligų gydymu) įsigijome įrangą ir įdarbinome tos srities specialistus, todėl tikimės sėkmingo bendradarbiavimo ir šioje srityje. (…) Dėl to Lazdijų rajono pacientų ir gyventojų vardu kreipiamės į Jus – Lazdijų rajono gyventojų atstovus – su klausimu: ar, nepratęsdami mūsų nuomos sutarties dėl operacinio bloko, veikiate gyventojų ir pacientų labui, jų gerovei, saugumui ir sveikatai?“

„Dzūkų žinių“ kalbintas „Kataraktos“ vadovas teigė, jog vis dar nepraranda vilties, kad Lazdijų valdžia priims išmintingą sprendimą ir leis bendrovei toliau dirbti Lazdijų ligoninėje. Tačiau užsiminė, jog turi pasiūlymą įstaigos veiklą perkelti į kitą savivaldybę, kuri suinteresuota medicininio turizmo plėtra ir labai palankiai nusiteikusi ten besikuriančio verslo atžvilgiu.


„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: