Dzūkų žinios

Kapčiamiesčio „Židinyje“ gyvenantys migrantai atsisakė skiepytis nuo koronaviruso

Dalintis:
Migrantai Vydeniuose. (AP nuotr.)

Lietuvoje gilėjant nelegalių migrantų krizei, visuomenė, policija, medikai susiduria su vis didesniais iššūkiais. Migrantai atsisako maisto, kelia riaušes, nenori skiepytis nuo koronaviruso. Oficialiai skelbiama, jog beveik visi į Lietuvą atvykę nelegalai kategoriškai nenori skiepytis nuo COVID-19. Tačiau realybė yra tokia, jog tam, kad jie sutiktų būti vakcinuoti, pasienio rajonų valdžia ir medikai turi šiek tiek daugiau pasistengti.

Pokalbiai padėjo apsispręsti

Vienas iš migrantų vakcinacijos nuo COVID-19 iniciatorių Lietuvoje – Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centro direktorius Danas Bortkevičius įsitikinęs, jog, norint pasiekti teigiamą rezultatą, reikia įdėti daugiau pastangų ir skirti laiko bendravimui su migrantais.

Jo pastangomis praėjusią savaitę nuo koronaviruso buvo paskiepyti beveik visi Varėnos rajone gyvenantys nelegalūs migrantai, šią savaitę procesas tęsiamas.

„Pirmiausia atlikome koronaviruso testus, o paskui visus vakcinavome. Žinoma, reikėjo su migrantais pasikalbėti, jie moka anglų, rusų ar prancūzų kalbas, įrodyti jiems, jog skiepas atvers jiems kelią į Europą. Tai padėjo. Visi toje stovykloje gyvenę migrantai sutiko skiepytis. Nepilnamečiams skyrėme „Pfizer“ vakciną, o kitiems leidome pasirinkti „Moderna“ arba „Astra Zeneca“. Visi gražiai sustojo į eilutę ir buvo paskiepyti“, – pasakojo poliklinikos vadovas.

Migrantai buvo paskiepyti vakcinomis, kurių galiojimo laikas ėjo į pabaigą.

Gydytojas pasakojo, jog šią savaitę Varėnos rajone pasipildė migrantų gretos, todėl testavimas ir vakcinacija vyksta toliau.

„Tiesa, buvo nemažai tokių, kurie sakė, jog nesivakcinuos. Ėmėmės tam tikros gudrybės – šiek tiek iš gilesnės nosiaryklės dalies ėmėme COVID-19 testus, tai nebuvo didelis malonumas. Tada paklausėme, ar jie norėtų kiekvieną savaitę būti testuojami, kaip ir priklauso pagal nustatytą tvarką. Tada daugelis migrantų sutiko būti vakcinuojami“, – pasakojo D. Bortkevičius.

Tarp nelegalų surado gydytoją

Jis teigė, jog negalėjo vakcinuoti kai kurių migrantų, nes jie Baltarusijoje jau buvo paskiepyti rusiška „Sputnik“ vakcina, kuri, anot nelegalų, buvo įtraukta į kelionės į Baltarusiją paslaugų paketą.
„Norėtume visus suvakcinuoti, net ir tuos, kurie sakosi gavę „Sputnik“ vakciną, tačiau neturime dokumentų, įrodančių, jog kai kurie iš migrantų tikrai buvo Baltarusijoje vakcinuoti“, – sakė medikas.
Jis dar kartą pabrėžė, jog su migrantais reikia daugiau bendrauti, nes tai padės pasiekti norimą rezultatą.
„Bendraudami su migrantais, sužinojome, jog jų tarpe yra gydytojas iš Jemeno. Mes jam davėme medikamentų, kitų medicinos priemonių, nelegalai juo pasitiki, tai šis žmogus dabar suteikia kitiems migrantams nesudėtingas medicinos paslaugas, taip taupydamas brangų mūsų medikų laiką“, – sakė D. Bortkevičius.

Paskiepyta tik dalis migrantų

Pasidomėjome, kokia migrantų vakcinavimo situacija mūsų rajone.
Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos ir sveikatos skyriaus vyr. specialistė Lina Džiaukštienė teigė, jog šią savaitę Valstybės sienos apsaugos tarnybos Varėnos pasienio rinktinės Kapčiamiesčio užkardoje paskiepyti 44 asmenys (38 suaugusieji ir 6 vaikai). Suaugusieji vakcinuoti „Moderna“ vakcina, vaikai – „Pfizer“ vakcina. Tam tikslui panaudotos vakcinos iš rajono savivaldybės turimų resursų.
L. Džiaukštienės teigimu, patikrinta naujai atvykusių 34 nelegalių migrantų sveikatos būklė. Jie testuoti dėl COVID-19 ligos.
„Kapčiamiestyje, buvusio socialinės globos centro „Židinys“ patalpose, gyvenantys nelegalūs migrantai atsisakė skiepytis ir gauti bet kokią medicininę pagalbą“, – sakė L. Džiaukštienė.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: