Dzūkų žinios

Savaitgalį Lazdijų krašte vasaros naktis sudrebino Oninės

Dalintis:

Smagių renginių išsiilgę lazdijiečiai ir rajono svečiai praėjusį savaitgalį galėjo atsigauti. Net dvi dienas skirtingose rajono vietose vyko tradiciniai renginiai, skirti Oninėms pažymėti. Tai lyg puiki kompensacija už dėl pandemijos ribojimų neįvykusią „Pasienio fiestą“.

Nuo senų laikų Oninės buvo iškili metų šventė, tai lyg trumpas atokvėpis prieš naujojo derliaus ėmimą, duonos iš naujojo derliaus kepimą. Per Onines visada pagerbiamos Onos ar Onutės vardą turinčios moterys ir merginos. Nors šiuos vardus savo atžaloms tėvai suteikia vis rečiau, tačiau Oninės vis dar užima svarbią vietą mūsų švenčių kalendoriuje.

Vyko 32-ą kartą

Praėjusį penktadienį jau 32-ą kartą Oninės smagiai buvo švenčiamos Prelomčiškės piliakalnio papėdėje, šalia tyvuliuojančios Dusios. Į šventę po atviru dangumi susirinko žmonės ne tik iš Lazdijų krašto, bet ir aplinkinių rajonų.

Šventės metu buvo apdovanotos visos renginyje dalyvavusios Onos ir Onutės, kurių šventėje buvo tikrai nemažai. Susirinkusiems prie piliakalnio sveikinimo žodį tarusi merė Ausma Miškinienė pripažino, kad tokiuose renginiuose labai smagu pailsėti po kasdienių darbų. Ši šventė pritraukia ir žmones iš kitų rajonų, politikus, kultūros atstovus. Kartu su Lazdijų rajono mere scenoje pasirodė ir Onas ir Onutes pasveikino Seimo narys, žemės ūkio mokslų daktaras Kęstutis Mažeika. „Pasveikinkite vieni kitus, pasisemkite geros nuotaikos, kad teigiamos emocijos išliktų visus likusius metus“, – linkėjo parlamentaras.

Šventės metu vyko tradicinės sviesto mušimo varžybos, kuriose nepavyko išaiškinti nugalėtojo, todėl nugalėtojomis buvo paskelbtos visos varžybose dalyvavusios bendruomenės, o vakaro viršūne tapo mėgstamų kompozitorių Stano ir Deivydo Zvonkaus muzikinė dvikova.

Šventė persikėlė į parką

Šeštadienį Oninių šventimas persikėlė į Lazdijų miesto parką, kur vyko antrą kartą organizuojamos „VasarOninės“. Šventės dalyviai buvo nustebinti putų šou bei Baltijos cirko artistų pasirodymu. Šventėje vykusioje mugėje buvo gausybė įvairiausių vaišių, tai – tikra atgaiva smaližiams. O atgaivą linksmybių mėgėjams šeštadienį suteikė ir šokti privertė grupės „69 danguje“ ir „Rondo“. Vakarėlį vainikavo „Filtered tools“, linksmybes pratęsę iki vėlyvos nakties.

Onines Lazdijų krašte organizavusio Lazdijų kultūros centro direktorius nesiėmė vertinti renginių, jis sakė, jog juos vertina žiūrovai ir dalyviai. „Jei žmonėms buvo smagu, tai ir mes patenkinti“, – kalbėjo A. Sujeta.

Žinant, kaip per pandemiją sumažinti kultūriniams renginiams skiriami biudžetai, kiekviena šventė jos rengėjams yra tikras iššūkis.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: